Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Aleksić: Ovo je trebalo doći prije šest godina, i dalje sam skeptičan

Za očekivati je, kaže, da veliki broj dužnika neće pokrenuti sudske sporove, iako imaju pravo na novac, no osobno će pokušati da se to riješi zakonskim rješenjem jer se radi o velikom broju dužnika, njih 120.000
12. srpnja 2018. u 14:57 12 komentara 1322 prikaza
Goran Aleksić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić izjavio je u četvrtak da će pitanje pokretanja privatnih tužbi dužnika u švicarskim francima, na koje imaju pravo time što je Visoki trgovački sud potvrdio presudu Trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švicarskim francima koje su banke davale od 2004. do kraja 2008. - pokušati riješiti zakonskim rješenjem te je dužnicima savjetovao da se obrate udruzi Franak koja će organizirati odvjetnike koji se razumiju u tu tematiku.

Franak organizirala pobjeda Udruge Franak Ništetna i valutna klauzula! Odštete bi mogle biti i 15-ak milijardi kuna

Visoki trgovački sud odbio je žalbe tuženih banaka kao neosnovane i potvrdio presudu Trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švicarskim francima koje su banke davale od 2004. do kraja 2008. godine.

Sudac Radovan Dobronić 4. srpnja 2013. presudio je da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine.

Zagrebačka banka snižene kamate Zagrebačka banka snizila kamate na stambene i nenamjenske kredite

"Potvrđena je odluka suca Dobronića. Trebala je biti potvrđena prije šest godina, nažalost nije bila. Ova presuda Visokog trgovačkog suda znači da svi dužnici koji su imali kredite s valutnom klauzulom CHF i s promjenjivom kamatnom stopom imaju pravo na temelju kolektivne presude pokrenuti privatne sudske postupke i dobiti kompletnu razliku tečaja, preplaćene kamate i pripadajuću zateznu kamatu. Drugim riječima, ispast će kao da moraju vratiti kredit koji su dignuli u kunama i ništa više, bez kamate, tečaja, ičega", rekao je Aleksić novinarima ispred Vlade.

Za očekivati je, kaže, da veliki broj dužnika neće pokrenuti sudske sporove, iako imaju pravo na novac, no osobno će pokušati da se to riješi zakonskim rješenjem jer se radi o velikom broju dužnika, njih 120.000

Sonja Čikotić Stambeni krediti MOST: Pravo na mjere demografske obnove moraju imati svi

"Nastojat ću da se donese zakonsko rješenje kojim će to biti riješeno, no skeptičan sam oko toga jer znam kako sam dosad prolazio", dodao je.

Aleksić je poručio da se radi o jednostavnoj tužbi jer se poziva na kolektivnu presudu koja je obvezujuća za sve sudove i "jednostavnije tužbe od ove nema".

Goran Aleksić slučaj franak Aleksić: Vrhovni sud odlučio da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata iz kredita s valutnom klauzulom CHF

Dužnicima savjetuje da se obrate udruzi Franak koja će, ističe, organizirati odvjetnike koji znaju taj posao raditi te će u udruzi davati ljudima popis tih odvjetnika da sami izaberu s tog popisa odvjetnika koji im najbolje odgovora.

 "Bit ćemo oprezni u tom smislu i nastojati da ti odvjetnici koji budu na popisu budu stvarno oni koji razumiju tematiku", naglasio je.

novac Valentina Wiesner Za klijente se bore manjim troškovima, poštene prakse čekaju

Na pitanje kako su došli do procjene oko 10 milijardi kuna koje bi svi dužnici da tuže, banke trebale vratiti građanima, Aleksić je istaknuo da se radi o izračunu ugrubo koji ne mora biti točan, ali je tu negdje.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Goran Aleksić
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • TrvtkoKomadina01:

  Pravosuđe treba zaštititi samo one koji su maloumni i koji nisu znali što potpisuju. Svima nama su bili ponuđeni takvi krediti i većina nas nije se usudila igrati takvu lutriju. Svatko treba odgovarati za svoje čine. Zbog tih hazardera danas ... prikaži još! su znatno stroži krediti i traže se prevelika jamstva, jer se banke hoće osigurati.

 • like_a_boss:

  Neće dati debeli plenky. Zato imaju ljude u vrhovnom sudu. EU sluga plenky nikad nije radio ništa u interesu građana RH, nego za sebe i svoju političku karijeru...I ekipu "savjetnika" koji su svi novopečeni milijunaši...

 • Avatar _....kamocemo_.__
  _....kamocemo_.__:

  Blokirani građani su sami donijeli odluke koje su ih odvele u propast, nemam suosjećanja za njih...Za sva ta dugovanja, krivi su isključivo blokirani sami. Trošili su tuđe pare, ne misleći kako će ih vratiti......sami su se zaduzili i neka sami ... prikaži još! vrate dugovanje a ako nemaju pljenidba u roku 30 dana i to vrijedi za sve .....