Naslovnica Vijesti Hrvatska

Službena statistika: Hrvata je 29.255 manje. Demografi: To nije točno

Prema procjeni DZS-a, čak 4,174.349 stanovnika imala je Hrvatska sredinom 2016. Demograf A. Akrap tvrdi da Hrvata ima oko 4,05 milijuna.
15. rujna 2017. u 19:23 34 komentara 4774 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Čak 4,174.349 stanovnika imala je Hrvatska sredinom 2016. prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, ali demografi drže da je ta procjena DZS-a nerealna jer ne uzima u obzir iseljene hrvatske građane koji se nisu odjavili pri odlasku iz zemlje.

Umirovljenici DZS Zabrinjavajući podaci: Stanovništvo Hrvatske stari i svake godine ga je sve manje

U svakom slučaju, prema procjeni DZS-a, broj stanovnika Hrvatske lani je smanjen za samo 29.255 osoba (0,7%) u odnosu na procjenu iz 2015. Smanjenje broja stanovnika bilježe sve županije osim Zagreba, koji je u odnosu na 2015. zabilježio relativan porast od 0,35% stanovnika. Najveći relativni pad broja stanovnika prema DZS-u zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 2,02%.

Struka govori jedno, a DZS drugo

Prosječna starost stanovništva Hrvatske sad je već 42,8 godina, čime se ubrajamo u najstarije nacije Europe. Udio mladog stanovništva do 19 godina koji opada iz godine u godinu DZS je procijenio na 20,1%, dok je na razini županija najmanji u Primorsko-goranskoj županiji, 16,8%, a najveći u Brodsko-posavskoj županiji, 22,3%. Najviše stanovništva u dobi od 65 i više godina ima u Ličko-senjskoj županiji, 24,6%, a najmanje u Međimurskoj županiji, 17,2%.

– Čemu služe te procjene DZS-a, koje se rade na temelju podataka MUP-a, kad svi znaju da se rijetki odjavljuju pri iseljavanju. Struka govori jedno, a DZS drugo, jer metodologija DZS-a kojom rade procjenu stanovništva ne uvažava realne činjenice da je smanjenje stanovništva daleko veće jer se mnogi iseljeni ne odjavljuju, što pokazuju i statistike Njemačke, Austrije, Irske o useljenim hrvatskim građanima. Hrvatska realno ima 4,05 milijuna stanovnika – kaže demograf Anđelko Akrap.  

   Vanja i Elvis biletić roditelji su Borne, prvog rođenog ove godine u Istarskoj županiji, koja bilježi najveći porast novorođenih u 2017. godini Demografija Svaki dan rodi se 92, a umre 156 ljudi s VEDRAN BALEN Ako projekt Slavonija i uspije, tko će ga ondje dočekati? IMIGRANTSKA POLITIKA Hrvatska treba planski useliti oko 50.000 ljudi
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • carlo20:

  Današnje nacije u europi uništavaju liberalne vrijednosti, a od odumiranja se spašavaju zamjenom stanovništa. Pogledajte samo medije kakvim vrijednostima truju društvo: LGBT propaganda, apatija i depresija dominraju medijima. Kakve posljedice liberalizam ima na tradicionalno društvo kroz svega 70 godina primjer ... prikaži još!mjer je Japan gdje je 90% populacije bilo mlađe od 50 tamo 60-ih, a danas ima 50% populacije starije od 50 godina te su u prosjeku stari 48 godina. Tamo imaju posla, ali svjedno izumiru, jer liberalizam sije smrt. Čitava bijela europa izumire, dok neke zemlje stanovnike uspjevaju nadoknaditi isključivo masovnim migracijama. Švedska je u zadnje 2 godine primila 300 000 migranata, Britanci toliko primaju svake godine, Njemci imaju čak od 400 000 pa do preko milion neto migracije i opet godišnje gube prirodnim prirastom 45 godina po 150 000 stanovnika, ista star za Talijane, evo Austrija je imala neto migraciju 73 000 i opet će biti na nuli što se prirodnog prirasta tiče. Kod nas u Hrvatskoj rast rođenih imaju jedino Bošnjaci, Albanci i Romi, a Bošnjaci i Albanci zadnjih godina i jedini masovnije doseljavaju u Hrvatsku, kako je njima Hrvatska dobra i podižu u Hrvatskoj svoju djecu? Ne može mi nitko reći da oni imaju bolje materijalne uvjete od prosječnog Hrvata, ali imaju mentali sklop koji nije još uvijek toliko zaražen liberalnim vrijednostima.

 • Avatar ub40
  ub40:

  Ma za dvije godine dok Hrvatska udje u Shengen i dok se stekne potpuna liberalizacija zaposljavanja sa EU,nece ostati ni tri milijuna. Hdz domoljubi rade na etnickom ciscenju ucinkovitije od Slobodana Milosevica...

 • pinkec:

  Zašto ne kažete istinu? Tko se iseljava, kome se sve podmeće i koga se mrcvari i radi sve moguće kako bi izlaskom iz Hrvatske spasio živu glavu, dostojanstvo i mentalno zdravlje svoje i svoje obitelji? Financijski, da i ne govorimo! ... prikaži još!o! Koliko Hrvata se do sada iselilo iz Hrvatske? Koliko se Srba iz Srbije doselilo u Hrvatsku? Ovo je riječ o onima koji su izvrsili agresiju nad Hrvaskom i koji sada vrše agresiju nad Hrvatskom kroz vladine i nevladine udruge. Koliko ima Hrvatske djece u školama? Koliko ima Srpske (agresorske) u školama? Ovo se ne tiče hrvatskih Srba koji su Hrvatsku branili, već onih koji su je rušili i još je i dan danas ruše!