Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz granicu u Međimurju

Slovenski župan: Ništa se neće dogoditi, garantiram!

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
30.12.2017.
u 06:00

Slovenci su nezadovoljni što nisu dobili i zemljište na kojem je Hrvatska prije desetak godina podigla nasip koji cijelu Hotizu čuva od izlijevanja Mure

– Mirno je, kako bi drukčije? Za nas se na Arbitražnom sudu sve dobro rasplelo, ali žao mi je susjeda iz Razkrižja koji su ostali u Hrvatskoj – kaže nam Cilika Lebar (58) iz zaselka na lijevoj obali rijeke Mure koji hrvatska administracija naziva Brezovec, a slovenska Mirišče. Osmero stanovnika u pet kuća arbitražnom je odlukom koju Hrvatska ne priznaje pripalo slovenskoj općini Hotizi, i to je jedino što je Slovenija tu dobila. Što se od lipnja promijenilo u životima mještana?

– Ništa, osim lijepog osjećaja da smo sad i službeno u Sloveniji. Nikad nismo ni smatrali da pripadamo Hrvatskoj jer sve komunalije i poreze plaćamo Sloveniji. Nismo se nikad svađali sa susjedima Hrvatima – kaže C. Lebar. Kad se prije 34 godine udala u Mirišče, tu je živjelo trostruko više ljudi. – Mladi su se odselili jer ovo nije perspektivan kraj za njih – veli.

Slovenci su nezadovoljni što nisu dobili i zemljište na kojem je Hrvatska prije desetak godina podigla nasip koji cijelu Hotizu čuva od izlijevanja Mure. Arbitraža je prihvatila hrvatski stav da je granica stari tok Mure, a ne sredina novog toka, kako traže Slovenci. I u Razkrižju, gdje je arbitraža potvrdila da je desetak kuća u kojima žive Slovenci na hrvatskom teritoriju, bilo je mirno.

– Garantiram da se neće ništa loše dogoditi! – uvjerava nas župan Stanko Ivanušič. Stanislav Rebernik, načelnik hrvatske općine Štrigove, veli: – Ne očekujemo incidente. Neke će obitelji prihvatiti ponudu slovenske vlade i preseliti se na slovenski teritorij. Nama će ostati nekoliko praznih kuća – kaže.

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
1/18

Komentara 15

DU
Deleted user
08:26 30.12.2017.

Dragi naš Beti Ivči, riječ župan u slovenskom jeziku ne znači isto što i u hrvatskom, nego znači općinski načelnik, pa si tako trebao i napisati. Gdje si čuo da u Sloveniji postoje županije, pa među njima i "županija" Hotiza? Na što spade hrvatsko novinasrstvo!

KO
koraknaprijed
10:17 30.12.2017.

Samo jedan čovjek je sve ovo napravio i dok se on ne makne neće biti mira ni dogovora,ERJAVEC!!!

DD
ddh
13:31 30.12.2017.

Naravno da nema nikakvih incidenata. Jedini koji to stalno zazivaju su mediji u Hrvatskoj (Hrvatski mediji kao takvi ne postoje!) i razni Bernardici i Stincici. A sto se tice medija, oni bi u svojoj paranoji i svojim orjunasko-komunistickim zeljama najradije, da pocne rat.. Ti mediji su potpuno poludjeli i prolupali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije