Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što ako bude incidenata?

Hrvatska policija dužna je čuvati svoju državnu granicu i to će činiti

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/9
29.12.2017.
u 09:30

Plenković pozvao slovenske vlasti da se suzdrže od jednostranih poteza. I Hrvatskoj je najvažnije da ne gubi strpljenje.

Uoči isteka roka za primjenu arbitražne odluke o granici sa Slovenijom premijer Andrej Plenković još je jednom pozvao vlasti u susjednoj državi da se suzdrže od jednostranih poteza.

– Mi smo spremni na konstruktivan dijalog i ponavljam da se arbitražna odluka sukladno međunarodnom pravu ne može provoditi bez privole obiju strana. Očekujem od slovenske strane da se suzdrži od jednostranih poteza i tako izbjegne moguće incidente – poručio je premijer sa sjednice Vlade.

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže:

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
1/18

Poslijepodne je diplomatskom notom Sloveniji reagiralo i Ministarstvo vanjskih poslova pozivajući slovensku stranu da ostane privržena mirnom rješavanju otvorenih pitanja, kako priliči dvjema susjednim državama, članicama EU i saveznicama u NATO-u.

Cerara pritišću partneri

Malo tko u Zagrebu danas je vjerovao da će se Slovenija odvažiti na jednostrane poteze pa se takva mogućnost nerado javno komentirala, no neformalno se moglo čuti kako Vlada do kraja ne odbacuje ni takvu mogućnost. Naši izvori tumače da je slovenski premijer Miro Cerar zasigurno svjestan da ne postoje formalni okviri za jednostranu provedbu odluke, ali da se pod pritiskom javnosti i svojih koalicijskih partnera nalazi u svojevrsnom škripcu, zbog čega se boje da bi Slovenija mogla primijeniti i nedovoljno osmišljenu strategiju.

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
1/19

Naši sugovornici suglasni su da Hrvatska u ovoj situaciji mora sačuvati prisebnost. Gubljenje strpljenja bilo bi, kažu, najgora moguća solucija. Ipak, odluče li se Slovenci na fizički prodor u vode koje Hrvatska unatoč arbitražnoj odluci smatra svojima, hrvatska će policija štititi državnu granicu. Koliko Hrvatska ozbiljnom smatra prijetnju jednostranom primjenom arbitraže, svjedoče i neslužbene informacije po kojima je umaška policija jučer okupila ribare i savjetovala im da se u Savudrijskoj vali danas ponašaju kao i obično, ali da ipak izbjegavaju ribarenje do crte sredine kako bi se izbjegli incidenti.

Opremljeni za zaštitu

– Policija je dužna provoditi hrvatske zakone. Hrvatska nije prihvatila arbitražu, granični spor nije riješen, tako da jednostranom primjenom Slovenija može izazvati incidente – komentirao je bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Dodaje da hrvatska policija ima opremu za zaštitu granice na kopnu i na moru. 

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
1/16
 

Komentara 159

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
10:14 29.12.2017.

EU bez granica bila je PAROLA:hahahahahahhahahahahahhahahahahahahahahhahahahahahahahahahahhahaha

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
10:17 29.12.2017.

EU ups Njemacka bez unutarnjih granica..ahahhahahahahhahahahahahahhahahahahahahahah a vanjske nek cuva onaj tko je i prije GINUO za Europu od OSMANA pa da glupi HRVATI..hehehehehhehehehehehehehhehehe

Avatar sidhara
sidhara
10:13 29.12.2017.

Ovi iz zlocinacke su nas posvadjali sa svim susjedima. Sve zivo su rastjerali oko sebe, cak i vlastite gradjane, svi bjeze od njih. Pa sta ce nam drzava bez ljudi? Ne zive ljudi radi kamenja i drveca, nego radi drugih ljudi. Tko je ovima dao drzavu u ruke, mi smo postali naomrazenjia nacija na svijetu radi ovih HDZ-evaca sto se ponasaju kao pracovjek iz pecine sto skace na sve oko sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije