Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenski stručnjak: Arbitražna presuda ne postoji, ona je ništavna

Slovenski ekspert međunarodnog i europskog prava smatra paradoksalnim što se Hrvatska i Slovenija bave nečim čega nema
08. rujna 2017. u 17:34 24 komentara 12609 prikaza
Miha Pogačnik
Foto: screenshot HRT

Miha Pogačnik, jedan od vodećih slovenskih eksperata međunarodnog i europskog prava, ustvrdio je danas za HRT da odluku arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije smatra ništavnom. Pogačnik je od 2001. do 2008. godine bio glavni slovenski pregovarač o granici, a već je i prije izjavio da bi se slovenska strana trebala ispričati Hrvatskoj zbog kompromitacije arbitražnog postupka.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović analiza Slovenija ocrnjuje Hrvatsku, Srbija nam upućuje diplomatsku notu...

Pogačnik smatra paradoksalnim, rekao je u Studiju 4 HRT-a, da se Slovenija bavi implementacijom arbitražne odluke, a Hrvatska priznavanjem ili nepriznavanjem te odluke.

– Kao profesor međunarodnog prava, moram naglasiti da arbitražna presuda uopće ne postoji, ona je ništavna jer su bila kršena kogentna imperativna pravila međunarodnog prava. Zato je paradoksalno da se Slovenija i Hrvatska bave presudom koje nema – rekao je Pogačnik. Presuda zbog velikih procesualnih propusta, dodao je, ne egzistira. I to ne samo u međunarodnom pravu nego ni u pravima svih civiliziranih država. Prema međunarodnom pravu, dodao je, obje se strane moraju suzdržati od bilo kakve intervencije u sporna područja. O najavi da će Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, Pogačnik je rekao da se takve stvari ne najavljuju.

– Iskusna diplomacija takve stvari radi diskretno – rekao je Pogačnik. On je odmah 2015. godine, kada je Večernji list otkrio skandal s arbitražnim postupkom, rekao da je to slovenska sramota koja zahtijeva ispriku Slovenije Hrvatskoj. Podsjetimo, Večernji list objavio je audiosnimke koje su otkrile da je postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu izišao iz okvira normalnog ponašanja te da slovenska strana krši pravila.

Ivo Vajgl REAGIRANJE Vajgl: hrvatsko pozivanje na odluku Sabora o izlasku iz arbitraže "apsurdno" i "glupo" Vlada donijela odluku o nagrađivanju vatrogasnih snaga i protupožarnih zračnih snaga BANSKI DVORI Plenković poručio Slovencima: Politika ucjena ne vodi nikamo Andrej Plenković i Miro Cerar u Ljubljani u srpnju slovenski premijer Cerar najavio korake za primjenu arbitražne presude o granici s Hrvatskom
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Ivan grozni:

  Ovog Pogačnika mi mogao progutati mrak ili će mu Cerar natovariti neku kaznenu prijavu .

 • Avatar dotur vice
  dotur vice:

  Zlovenska UDBA na aparatima....

 • @ploto@:

  Ovo je živi dokaz kako nisu svi Slovenci isti.Prof.dr.Miha Pogačnik prije svega štiti struku i ne želi napraviti budalu od sebe da bi se svidio političarima koji žele sakupljati političke bodove i biti što duže na vlasti na teret pogrešnih ... prikaži još!h odluka.Ima Slovenija još dosta stručnjaka za međunarodno pravo,kao što je npr. prof.dr.Marko Pavliha,koji je jedan od tih jastreba iza kojih stoji agresivna slovenska politika prisvajanja tuđeg teritorija.Taj je stručnjak bio glavni akter izrade prvog izdanja slovenskog Pomorskog zakonika.U tom izdanju,1993/94 je lijepo nappisano da je Republika Slovenija pomorski uskraćena država jer nema teritorijalni dodir sa otvorenim morem i time nema pravo na proglašenje svoje ekskluzivne pomorske gospodarske zone tj. pojasa. Kad je izašlo drugo izdanje slovenskog Pomorskog zakonika,taj je dio izbrisan radi potrebe politike,čiji smo svjedoci i danas.