Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je u pravu

Slovenski stručnjak: Arbitražna presuda ne postoji, ona je ništavna

Miha Pogačnik
Foto: screenshot HRT
08.09.2017.
u 17:34

Slovenski ekspert međunarodnog i europskog prava smatra paradoksalnim što se Hrvatska i Slovenija bave nečim čega nema

Miha Pogačnik, jedan od vodećih slovenskih eksperata međunarodnog i europskog prava, ustvrdio je danas za HRT da odluku arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije smatra ništavnom. Pogačnik je od 2001. do 2008. godine bio glavni slovenski pregovarač o granici, a već je i prije izjavio da bi se slovenska strana trebala ispričati Hrvatskoj zbog kompromitacije arbitražnog postupka.

Pogačnik smatra paradoksalnim, rekao je u Studiju 4 HRT-a, da se Slovenija bavi implementacijom arbitražne odluke, a Hrvatska priznavanjem ili nepriznavanjem te odluke.

– Kao profesor međunarodnog prava, moram naglasiti da arbitražna presuda uopće ne postoji, ona je ništavna jer su bila kršena kogentna imperativna pravila međunarodnog prava. Zato je paradoksalno da se Slovenija i Hrvatska bave presudom koje nema – rekao je Pogačnik. Presuda zbog velikih procesualnih propusta, dodao je, ne egzistira. I to ne samo u međunarodnom pravu nego ni u pravima svih civiliziranih država. Prema međunarodnom pravu, dodao je, obje se strane moraju suzdržati od bilo kakve intervencije u sporna područja. O najavi da će Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, Pogačnik je rekao da se takve stvari ne najavljuju.

– Iskusna diplomacija takve stvari radi diskretno – rekao je Pogačnik. On je odmah 2015. godine, kada je Večernji list otkrio skandal s arbitražnim postupkom, rekao da je to slovenska sramota koja zahtijeva ispriku Slovenije Hrvatskoj. Podsjetimo, Večernji list objavio je audiosnimke koje su otkrile da je postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu izišao iz okvira normalnog ponašanja te da slovenska strana krši pravila.

Komentara 24

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
20:17 08.09.2017.

Ovog Pogačnika mi mogao progutati mrak ili će mu Cerar natovariti neku kaznenu prijavu .

Avatar dotur vice
dotur vice
17:48 08.09.2017.

Zlovenska UDBA na aparatima....

PL
@ploto@
20:50 08.09.2017.

Ovo je živi dokaz kako nisu svi Slovenci isti.Prof.dr.Miha Pogačnik prije svega štiti struku i ne želi napraviti budalu od sebe da bi se svidio političarima koji žele sakupljati političke bodove i biti što duže na vlasti na teret pogrešnihh odluka.Ima Slovenija još dosta stručnjaka za međunarodno pravo,kao što je npr. prof.dr.Marko Pavliha,koji je jedan od tih jastreba iza kojih stoji agresivna slovenska politika prisvajanja tuđeg teritorija.Taj je stručnjak bio glavni akter izrade prvog izdanja slovenskog Pomorskog zakonika.U tom izdanju,1993/94 je lijepo nappisano da je Republika Slovenija pomorski uskraćena država jer nema teritorijalni dodir sa otvorenim morem i time nema pravo na proglašenje svoje ekskluzivne pomorske gospodarske zone tj. pojasa. Kad je izašlo drugo izdanje slovenskog Pomorskog zakonika,taj je dio izbrisan radi potrebe politike,čiji smo svjedoci i danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije