Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenski ribari ne vjeruju svojim političarima: Cerar voli bajke. Doći će brodovi, ali hrvatski!

- Svaki dan dođe na novu granicu policijski brod, ali to je hrvatski! - ističu slovenski ribari
09. rujna 2017. u 11:09 78 komentara 11898 prikaza
piran
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenski ribari nisu baš uvjereni da će doista ostvariti obećanje slovenskog premijera Mire Cerara da će ih u ribolovu u Savudrijskoj vali štititi - policijski brodovi.

Miha Pogačnik Tko je u pravu Slovenski stručnjak: Arbitražna presuda ne postoji, ona je ništavna

- Očito, naš premijer voli bajke. Netko ga uvjerava da će nas državne vlasti moći zaštititi na moru u Piranskom zaljevu. Rado bismo da griješimo, ali gdje su bili prije 10 godina kad su nam Hrvati uništavali mreže. Slovenija nema toliko policijskih patrolnih brodova da može štititi noću naše mreže. A hrvatska bi policija mogla odgovoriti jednakom mjerom - izjavio je za Delo slovenski ribar Zlatko Novogradec. 

On kaže da se slovenski ribari ne usude ribariti preko polovice zaljeva, iako im domaći političari ističu da sada imaju podršku odluku arbitraže. 

Također, probleme im stvaraju i oštri slovenski ribarski inspektori:

- Mi moramo poštivati puno više pravila, nego što je slučaj kod Hrvata!

Slovenski ribari se najviše boje da se u slučaju incidenta s hrvatskom stranom ne dogodi šteta na njihovoj opremi jer ne znaju tko će im i kada nadoknaditi tu štetu:

- Tko će nama platiti troškove? Dođem ja na novu granicu na moru, ali tamo dođe hrvatski patrolni brod, i to svaki dan! Upozoravaju me, pucaju i rade probleme. Što će se tek dogoditi ako pritom dođe do problema? - žale se slovenski ribari. 

Andrej Plenković i Miro Cerar u Ljubljani u srpnju SLOVENSKI INTELEKTUALAC Žiga Turk: Hrvati bi si trebali čestitati i prihvatiti arbitražnu odluku Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović analiza Slovenija ocrnjuje Hrvatsku, Srbija nam upućuje diplomatsku notu... europski sud za ljudska prava,strasbourg Novi prijedlog Slovenski pravnik: Slovenija treba Hrvatsku tužiti Europskom sudu za ljudska prava
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje