Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cerar poslao pismo Milanoviću

Arbitražni sud Sloveniji: Hitno nam objasnite ponašanje Sekoleca i Simone Drenik

Miro Cerar
Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL
27.07.2015.
u 22:30

Premijer Zoran Milanović Ceraru: Može i hoće!

Slovenski premijer Miro Cerar, nakon vijesti kako Hrvatska izlazi iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom zbog incidenta oko Piranskog zaljeva, kazao je kako "Hrvatska to ne može odlučiti jednostrano" te da je to potvrdio i sam Arbitražni sud u Haagu.

Na to mu je naš premijer Zoran Milanović odgovorio: "Može i hoće!"

Nakon što je iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova u petak Arbitražnom sudu poslano pismo u vezi sa skandalom oko arbitraže, iz Haaga su danas hitno zatražili objašnjenje od slovenske strane u vezi s razgovorom suca Jerneja Sekoleca i slovenske suzastupnice Simone Drenik. Kako se doznaje, Slovenija je odmah i odgovorila. U pismu koje potpisuje glavna slovenska zastupnica pred sudom Mirjam Škrk kaže se kako se Slovenija ne slaže sa stajalištem hrvatske ministrice vanjskih poslova da sud treba obustaviti postupak te da mora nastaviti rad i ispuniti mandat te izreći presudu na osnovi argumenata koje su predočile obje strane u postupku.

Slovenski premijer Miro Cerar inače smatra kako nema razloga da ministar vanjskih poslova Karl Erjavec podnese ostavku nakon izbijanja afere, javlja 24ur.com. Erjavec je pak priznao kako je Cerar bio nezadovoljan što ministar nakon izbijanja afere nije ranije prekinuo godišnji odmor.

Iz kabineta slovenske vlade poručuju kako je Cerar premijeru Zoranu Milanoviću poslao pismo jer nije mogao drukčije uspostaviti kontakt. U pismu je izrazio žaljenje slovenske strane te podsjetio kako Arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije sadrži odgovarajuće mehanizme za rješavanje nastale situacije. Slovenija je započela s imenovanjem novog arbitra te očekuje kako će sud potom nastaviti posao i donijeti odluku o arbitraži.

Premijer Miro Cerar rekao je ds će u roku od 15 dana imenovati novog člana suda.

– Mislim da bi se političke strasti trebale smiriti – kazao je i izrazio nadu da će se u duhu dobrosusjedskih odnosa proces arbitraže nastaviti te da će sud završiti proces.

U Ljubljani je gostovao ruski premijer Dmitri Medvedev koji se također osvrnuo na cijelu situaciju te kazao kako afere nisu produktivne te se nada da će države ispoštovati dogovore i probleme riješiti na prijateljski način, javlja RTV Slovenija.

Podsjetimo, Večernji list otkrio je međunarodni incident u arbitražnom postupku Hrvatske i Slovenije oko spora s Piranskim zaljevom. Objavili smo, naime, transkripte razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i diplomatkinje Simone Drenik koji su se dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranja kod drugih sudaca Arbitražnog suda.

>> Sud: Čim Ljubljana da novog arbitra, nastavljamo kao da ništa nije bilo

>> Svi granični sporovi: Tuđe ne želimo, a svoj teritorij ne damo

>> Imamo plan za arbitražu, čekamo samo konsenzus

Komentara 185

Avatar R & I
R & I
14:14 27.07.2015.

Slovenci upadaju pomalo u jamu koju su Hrvatskoj kopali. Jadni I nemocni Slovenski politicari traze zadnju slamku spasa, a Slovenski brodovi se pomalo utapaju u malom dijelu Slovenskog mora.

JA
ja123pao
14:02 27.07.2015.

Slovenski premijer: Hrvatska ne može jednostrano izaći iz Arbitražnog sporazuma ------------------------------------------------------------------------------------------------------- slovenci misle da još uvjek za njih vrijede pravila iz juge . oni su uvjek u pravu.

ZG
zg223
14:02 27.07.2015.

barem ste jednom ispunili svrhu svoga postojanja.hvala vecernji list

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije