Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRANICA

Slovenski parlament bez oporbe ratificirao arbitražni sporazum

pahor
Pixsell
19.04.2010.
u 14:10

Konačnu odluku o Arbitražnom sporazumu donijet će slovenski birači na naknadnom zakonodavnom referendumu čije je održavanje predviđeno 6. lipnja.

LJUBLJANA - Zastupnici stranaka vladajuće koalicije lijevog centra slovenskog premijera Boruta Pahora zajedno sa zastupnicima nacionalnih manjina danas su natpolovičnom većinom sa 48 glasova potvrdili hrvatsko-slovenski arbitražni sporazum o granici s Hrvatskom kojeg je hrvatski Sabor ratificirao potkraj prošle godine.

Glasovanju je pristupilo 48 od 90 zastupnika. Konačnu odluku o Arbitražnom sporazumu donijet će slovenski birači na naknadnom zakonodavnom referendumu čije je održavanje predviđeno 6. lipnja i svakako prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva na kojem Slovenija 13. lipnja igra prvu utkamicu.

Zastupnici oporbenih stranka Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše odlučili su opstruirati raspravu i glasovanje. Prije odlaska zastupnika iz parlamentarne dvorane šef SDS-ova kluba zastupnika Jože Tanko je kazao da je odlučivanje o ratifikaciji običnom, a ne dvotrećinskom većinom kao i ograničavanje rasprave zastupnika na samo jednu minutu za njegovu stranku neprihvatljivo.

Govoreći o sadržaju Arbitražnog sporazuma Tanko je kazao da takav sporazum Sloveniji daje samo mogućnost prolaza kroz hrvatsko more do otvorenog mora Jadrana ali ne i dodir slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem.

Opstrukciji Janšinih zastupnika pridružili su se i zastupnici oporbene Pučke stranke (SLS) Radovana Žerjava koji je kazao da u takvoj raspravi ne želi sudjelovati. Zasjedanje su napustili i zastupnici Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča pa su zastupnici stranaka vladajuće koalicije zajedno s nepovezanim zastupnicima nastavili raspravu o ratifikaciji arbitražnog sporazuma.

Takvo je ponašanje oporbe zastupnica vladajuće Socijaldemokratske stranke (SD) Janja Klasinc pripisala potrebama unutarnjopolitičke stranačke borbe i ocijenila kao neodgovorno i nedržavotvorno ponašanje.

Njena stranačka kolegica Darja Lavtižar Bebler u opstrukciji je prepoznala nesposobnost oporbe da se u javnoj parlamentarnoj raspravi argumentirano suprotstavi i objasni u čemu je arbitražni sporazum za Sloveniju štetan. Ona je podsjetila na opstrukciju Janšine stranke koja se unutar obitelji Europskih pučkih stranaka zalaže za ulazak Hrvatske u EU.

Premijer Pahor se u uvodnom govoru za pomoć Sloveniji i Hrvatskoj u takvom rješavanju graničnog problema zahvalio Europskoj uniji i SAD.

Komentara 17

KU
kukuriku
15:15 19.04.2010.

tesko da cé Pahor, prezíviti do jeseni...sa Kresalovom..., a cirkus se nastavlja,..ma na stetu Slovenije..

SC
Scanius
15:35 19.04.2010.

Treba prvo razumjeti slonesku politicku folkloru da bi se moglo ozbilnije komentirati ovo. Vjerujte da se opstruiranje ove rasprave dogodilo zato jer je Janša bio taj koji je podpisao sa Sanaderom da se granica rješava u Hagu i kad bi mu to prosuli u facu teško bi takvo nešto progutao. Trenutacno je u sloveniji vazna tema ulazak u OECD 27.05.2010.

OB
-obrisani-
14:28 19.04.2010.

Slovenska braćo izgubili ste,ti hrvati mlogo tvrd orah za vas.I nas srbe su sredili a vas bre ima za doručak da smažu.Budite srećni da ne počnu tražiti ono što je vekovima njihovo,belu krajinu,kopar i izolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije