Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenski eurozastupnici poslali otvoreno pismo, protive se ulasku Hrvatske u Schengen

Odluka o spremnosti zemlje za ulazak u schengenski prostor ima važne dugoročne posljedice za Europsku uniju. Stoga je potpuno neshvatljivo i teško prihvatljivo da će takvu stratešku odluku donijeti Komisija, čiji će mandat isteći u vrlo kratkom roku, ističu.
18. listopada 2019. u 13:19 70 komentara 7566 prikaza
Granični prijelaz Bregana ulaskom Hrvatske u schengenski prostor trebao bi postati prošlost
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Slovenski zastupnici u Europskom parlamentu poslali su otvoreno pismo sadašnjim i novoizabranim čelnicima EU protiv hrvatskog ulaska u Schengen, kao najnovije sredstvo pritiska uoči odluke Europske komisije o tome da je Hrvatska zadovoljila sve tehničke uvjete koja se očekuje 22. listopada. Pismo u kojem se traži da se prolongira odluka te da se Hrvatskom bavi nova komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen potpisuje šestero  zastupnika, po dvoje iz skupine europskih pučana, iz skupine socijaldemokrata te nove grupacije Renew Europe. Zastupnici Janšine stranke SDS, također pučani, odbili su potpisati pismo.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se Jean-Claudeom Junckerom Juncker obećao, ali Slovenci i Timmermans usporili? Odgođena odluka o ulasku u Schengen

Ulazak Republike Hrvatske u schengensko područje u našem je zajedničkom interesu jer smo svjesni svih prednosti takve integracije, kako za Sloveniju, tako i za EU, a istodobno njezin ulazak ne bi trebao predstavljati sigurnosnu prijetnju EU, kažu u pismu.
Prema našem mišljenju, postoje vrlo ozbiljne rezerve u pogledu tehničke i pravne sposobnosti Hrvatske za provedbu i zaštitu schengenskog prostora, kao i njegove usklađenosti s pravnim standardima EU, posebno u segmentu poštovanja i provođenja međunarodnih sporazuma i presuda, kažu u pismu, neizravno se referirajući na spor oko granice i na propalu arbitražu, čiju odluku Hrvatska ne želi provesti. 

Slovenija tuži Hrvatsku na Sudu EU zbog, kako tvrde, kršenja europskog prava, no sud prvo treba donijeti odluku hoće li uopće prihvatiti slučaj.

Zoran Milanović poručio Timmermansu Milanović: Hrvatska je godinama spremna za Schengen, ali nekima su privatni interesi bili važniji

U pismu navode i "zabrinutost izjavama nekih medija i predstavnika Vlade Republike Hrvatske" te propitkuju "povlašteni pristup informacijama".

Odluka o spremnosti zemlje za ulazak u schengenski prostor ima važne dugoročne posljedice za Europsku uniju. Stoga je potpuno neshvatljivo i teško prihvatljivo da će takvu stratešku odluku donijeti Komisija, čiji će mandat isteći u vrlo kratkom roku, ističu.

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Kluk:

  Mislim da su Slovenci i u Europi prepoznati kao mala zemlja koja je sklona tužakati se i po svaku cijenu blokirati Hrvatsku kada je god to moguće. Zapravo Slovenija i sa samom Komisijom vodi nekoliko sudskih postupaka. Što budu dulje ... prikaži još!e tužakali, to će sve više izlaziti na vidjelo što su u pokušaju prevare iza leđa javnosti radili s arbitražnim sudom i s nekim "arbitrima". Samo naprijed.

 • Avatar Mi ili Oni
  Mi ili Oni:

  Slovenski drzavljani imaju 60 000 objekata na RH obali, iz pouzdanih info znam da je 70% legalizirano nedavno, ali je u medjuvređenu opet dogradjivano. U njima ne zive niti odrzavaju. Ima li rjesenje za ovo?

 • prajdali100:

  Tako to rade naši " veliki prijatelji". Pamti pa vrati, s kamatama,kad- tad.