Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE PROLONGIRANJE ODLUKE

Slovenski eurozastupnici poslali otvoreno pismo, protive se ulasku Hrvatske u Schengen

Granični prijelaz Bregana ulaskom Hrvatske u schengenski prostor trebao bi postati prošlost
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
18.10.2019.
u 13:19

Odluka o spremnosti zemlje za ulazak u schengenski prostor ima važne dugoročne posljedice za Europsku uniju. Stoga je potpuno neshvatljivo i teško prihvatljivo da će takvu stratešku odluku donijeti Komisija, čiji će mandat isteći u vrlo kratkom roku, ističu.

Slovenski zastupnici u Europskom parlamentu poslali su otvoreno pismo sadašnjim i novoizabranim čelnicima EU protiv hrvatskog ulaska u Schengen, kao najnovije sredstvo pritiska uoči odluke Europske komisije o tome da je Hrvatska zadovoljila sve tehničke uvjete koja se očekuje 22. listopada. Pismo u kojem se traži da se prolongira odluka te da se Hrvatskom bavi nova komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen potpisuje šestero  zastupnika, po dvoje iz skupine europskih pučana, iz skupine socijaldemokrata te nove grupacije Renew Europe. Zastupnici Janšine stranke SDS, također pučani, odbili su potpisati pismo.

Ulazak Republike Hrvatske u schengensko područje u našem je zajedničkom interesu jer smo svjesni svih prednosti takve integracije, kako za Sloveniju, tako i za EU, a istodobno njezin ulazak ne bi trebao predstavljati sigurnosnu prijetnju EU, kažu u pismu.
Prema našem mišljenju, postoje vrlo ozbiljne rezerve u pogledu tehničke i pravne sposobnosti Hrvatske za provedbu i zaštitu schengenskog prostora, kao i njegove usklađenosti s pravnim standardima EU, posebno u segmentu poštovanja i provođenja međunarodnih sporazuma i presuda, kažu u pismu, neizravno se referirajući na spor oko granice i na propalu arbitražu, čiju odluku Hrvatska ne želi provesti. 

Slovenija tuži Hrvatsku na Sudu EU zbog, kako tvrde, kršenja europskog prava, no sud prvo treba donijeti odluku hoće li uopće prihvatiti slučaj.

U pismu navode i "zabrinutost izjavama nekih medija i predstavnika Vlade Republike Hrvatske" te propitkuju "povlašteni pristup informacijama".

Odluka o spremnosti zemlje za ulazak u schengenski prostor ima važne dugoročne posljedice za Europsku uniju. Stoga je potpuno neshvatljivo i teško prihvatljivo da će takvu stratešku odluku donijeti Komisija, čiji će mandat isteći u vrlo kratkom roku, ističu.

Ključne riječi

Komentara 70

DU
Deleted user
13:48 18.10.2019.

Mislim da su Slovenci i u Europi prepoznati kao mala zemlja koja je sklona tužakati se i po svaku cijenu blokirati Hrvatsku kada je god to moguće. Zapravo Slovenija i sa samom Komisijom vodi nekoliko sudskih postupaka. Što budu duljee tužakali, to će sve više izlaziti na vidjelo što su u pokušaju prevare iza leđa javnosti radili s arbitražnim sudom i s nekim "arbitrima". Samo naprijed.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:44 18.10.2019.

Slovenski drzavljani imaju 60 000 objekata na RH obali, iz pouzdanih info znam da je 70% legalizirano nedavno, ali je u medjuvređenu opet dogradjivano. U njima ne zive niti odrzavaju. Ima li rjesenje za ovo?

PR
prajdali100
13:41 18.10.2019.

Tako to rade naši " veliki prijatelji". Pamti pa vrati, s kamatama,kad- tad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije