Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenska vlada želi zaštititi NLB od odluka hrvatskih sudova o prenesenoj štednji

Vlada premijera Cerara problem neriješenog pitanja stare devizne štednje štediša "stare" Ljubljanske banke iznosi kao jedan od glavnih razloga odgode privatizacije te banke, čijih bi 75 posto dionica trebalo prodati investitorima
09. travnja 2018. u 13:50 5 komentara 783 prikaza
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenska vlada će u ponedjeljak popodne u ulozi skupštine dioničara Nove Ljubljanske banke (NLB) donijeti mjere kojima želi zaštititi tu banku u vlasništvu države pred mogućnošću naplate potraživanja prenesene devizne štednje hrvatskih građana po odlukama hrvatskih sudova, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

ARBITRAŽA Otkrivamo što krije tužba Slovenije protiv Hrvatske

Prema objavljenom sazivu skupštine dioničara, upravi NLB-a bit će naloženo da "osigura poštovanje slovenskog pravnog poretka i međunarodnih ugovora", kako bi se "spriječila odnosno ograničila mogućnost" ovrhe ili naplate potraživanja po odlukama hrvatskih sudova s računa NLB-a, iz tužbi koje pred hrvatskim sudovima u vezi s prenesenom deviznom štednjom vode Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb.

NLB-u će se osim toga naložiti da mora nastaviti s "aktivnim osporavanjem" presuda koje donose hrvatski sudovi vezano uz te tužbe na svim sudskim instancijama u Hrvatskoj, ali i pred međunarodnim sudovima i upravlja svojom aktivom na taj način da se spriječi odnosno minimizira mogućnost ovrha i da pri tome "u okviru važećih propisa uvažava slovenske interese", objavila je slovenska tiskovna agencija STA.

U parlamentu se u međuvremenu nastavlja rasprava o prijedlogu ustavnog zakona koji je s istim ciljevima uložila oporba, a predviđao bi i sankcije protiv banaka i hrvatskih poduzeća u državnom vlasništvu ako bi došlo do većih ovršnih naplata obveza NLB-a po odlukama hrvatskih sudova u pitanju prenesene devizne štednje. Slovenska vlada nedavno je ponovo u više izjava ustvrdila da smatra kako je pitanje stare devizne štednje bivše Ljubljanske banke Zagreb stvar sukcesijskih pregovora o slijedništvu bvše SFRJ i da Nova Ljubljanska banka (NLB) nije univerzalni pravni  slijednik "stare" Ljubljanske banke.

Vlada premijera Cerara problem neriješenog pitanja stare devizne štednje štediša "stare" Ljubljanske banke iznosi kao jedan od glavnih razloga odgode privatizacije te banke, čijih bi 75 posto dionica trebalo prodati investitorima, kako je obećano Europskoj komisiji, u zamjenu za dozvolu da se NLB 2013. i 2014. dokapitalizira državnim sredstvima, a da se ta državna pomoć ipak ne računa kao nedopuštena pomoć države prema pravilima o konkurentnosti na financijskom tržištu EU-a.

Prema riječima Cerara, država bi za NLB, zbog tužbi protiv NLB-a, prilikom prodaje zbog tog rizika u sadašnjem trenutku mogla dobiti i do 400 milijuna eura manje od prave vrijednosti NLB-a.

Ljubljanska banka Prosvjed Slovenija uputila Hrvatskoj verbalnu notu zbog presuda protiv Ljubljanske banke Miro Cerar Neočekivan potez Izbori u Sloveniji nakon Cerarove ostavke možda u svibnju Miro Cerar vladi prestao mandat Cerar parlament službeno obavijestio o ostavci: 'Odlazim teška srca i čiste savjesti'
DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • navijeke:

    Državica-problem, koja nikad nije trebala biti međunarodno priznata.

  • rightside:

    slovenci opet u napadu,, ma zasto im se nebi zaracunale i kamate na stednju ,tj dug njihove banke prema hrvatima,,?pa nek bude sve po propisu,,)))))a drug bivsi cerar moze se i dalje slikat za novine, il za reklame,ili mozda otici ... prikaži još! u neki biznis,ko npr savjete davat ovima sta im je autobus otisao jer su kasnili..)))))

  • stomugromova:

    Tom su ti balkanci koji glumataju europsko obnašanje.Vraćaj lovu bando.Dok su se drugi borili za slobodu,ovi su koristili priliku za pljačku.