Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALEMKA MARKOTIĆ

'Sljedeća dva tjedna više će biti zaraženih starijih'

Rijeka: Veliki broj turista čeka u redu kako bi se testirali na koronavirus
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
25.08.2020.
u 15:04

Velik broj turista za povratak u matičnu zemlju treba PCR test, a mnogi su se odlučili testirati u Hrvatskoj pa su gužve u nekim županijskim zavodima za javno zdravstvo goleme

U sljedećem se razdoblju očekuje više odluka o epidemiološkim mjerama županijskih stožera civilne zaštite, a manje onih s nacionalne razine. Županijski i lokalni stožeri ubuduće će imati više inicijative i kod mogućih izuzeća od horizontalnih mjera. Lokalni će stožeri morati preciznije locirati žarišta kako mjere ne bi pogađale sve, nego onaj segment, pa i pravnu osobu, gdje se mjere ne primjenjuju onako kako su propisane.

Jučer 136 novozaraženih

– To znači da se, ako je netko zakinut nekom horizontalnom mjerom, može tražiti izuzeće, kao i preciznije gašenje žarišta infekcije. Lokalni će stožeri zato imati više posla i očekuje se da će neki uskoro izaći s konkretnim mjerama, od kojih će neke vrijediti i za cijelu Hrvatsku ako se pokaže da je situacija svuda ista – kazao je jučer Davor Božinović na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Jučer, na 182. dan pandemije COVID-19, potvrđeno je 136 novih infekcija pa je broj aktivnih slučajeva u RH 2213. Hospitalizirane su 163 oboljele osobe, šesnaestero novih. Dva su muškarca (rođ. 1937. i 1940. ) preminula u Osijeku i Splitu pa je broj umrlih 173. U izolaciji je 7516 osoba. Aktivno pozitivnih je 119 zdravstvenih radnika, a 515 ih je u izolaciji. Od veljače je virus zahvatio ukupno 8312 osoba (51,4% muških, 48,6% ženskih). Oporavilo se otada njih 5926. Testirana su ukupno 151.582 uzorka, u posljednja 24 sata njih 1722. Da pojedine države nisu uvele obvezu PCR testiranja za ulazak u zemlju, ne bismo imali ovakvu gužvu, izjavio je ministar Vili Beroš.

Zbog navale turista, naime, posljednjih je dana u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. A. Štampar” na rezultate trebalo čekati i do 72 sata. Stoga će sljedećih nekoliko tjedana dio uzoraka preuzimati i HZJZ i Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kako bi se taj postupak ubrzao. Zarazna je do sada testirala uzorke iz bolnica i ljudi sa simptomima.

– Bude li prevelik pritisak pacijenata na “Štampar”, dio njih preusmjerit će se u Kliniku. Angažirat ćemo i dodatne ljudske kapacitete i preraspodijeliti ljude iz drugih laboratorija. Zaposlit će se još jedan dio laboratorijskih djelatnika sa Zavoda za zapošljavanje kako bismo mogli sve obaviti – kazala je prof. Alemka Markotić.

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a “Dr. A. Štampar”, kazao je da je koronavirus ušao na odjel mikrobiologije pa je cijela jedna smjena u samoizolaciji, a građanima koji na testiranje idu s uputnicom poručio je da se testiraju u domovima zdravlja. Uspoređujući kliničku sliku sadašnjih pacijenata s onom pacijenata koji su na Infektivnoj ležali proljetos, prof. Markotić navodi kako je ona sada još uvijek puno bolja od kliničke slike tadašnjih pacijenata, premda im posljednjih nekoliko dana pristižu nešto stariji pacijenti s nešto težim oblicima bolesti.

– To smo i očekivali. Još uvijek je puno bolje nego proljetos, ali što bude više bolesnika i što više virus uđe među stariju populaciju, očekujemo sve teže slučajeve. Zasad nema velikog porasta, ali očekujemo da će broj rasti. Sada je to još uvijek mlađa populacija, ali, evo, reći ću ono što niste dugo čuli – u sljedeća dva tjedna vidjet ćemo koliko je virus ušao među stariju populaciju – parafrazirala je Markotić.

Nitko ne ostaje bez plaće

Navode da pojedine bolnice neće isplatiti plaće zaposlenicima ako se zaraze svojom krivnjom demantirao je ministar Beroš:

– Niz zakona govori drukčije. Ako se radnik zarazi u svojoj ustanovi, dobit će prosjek svoje pune plaće u zadnja tri mjeseca s dodacima, ostali će dobiti sto posto od osnovice. Nije točno da bilo koja bolnica ne bi isplatila plaću nekome. Jasno, apelira se na odgovorno ponašanje svih zdravstvenih djelatnika!

 

 

Komentara 2

DU
Deleted user
15:52 25.08.2020.

i kaj onda....vi iz tzv.nacionalnog stozera to rijesite na jen dva kao i do sada....

IJ
Istina_je_bolna
16:19 25.08.2020.

Znaci, slijedeca dva tjedna su ključna??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije