Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istražili smo

Slavonci u Orašju kupuju gorivo, hranu, odjeću, lijekove...

Šoping u Orašju
Foto: Nada Koturić
25.09.2017.
u 19:53

Kolone automobila vikendom na GP kod Županje prema Orašju postale su uobičajena pojava na koju smo navkli s lijeve i desne obale rijeke Save

Zbog traperica, majica, kave... i drugih potrepština nekada smo iz Posavine išli do Italije, Turske, Austrije, čak i Mađarske. Danas sve to imamo, no situacija se promijenila kada su u pitanju dolasci iz našeg susjedstva u Orašje. Kolone automobila vikendom na graničnom prijelazu od Županje prema Orašju postale su uobičajena pojava na koju smo navikli s lijeve i desne obale rijeke Save, pa svoje obveze usklađujemo s terminima kada se očekuju najveće gužve na granici.

Slavonci dominiraju strpljivo čekajući na prijelaz granice, jer nalaze računicu u kupnji kućanskih potrepština u susjedstvu. Naime, kako su građani najbolji mikroekonomisti koje su brojne krize dobro educirale gdje i što kupovati, iz Hrvatske vikendom dolaze sve više u svoju, kako nam kažu, shopping oazu, ali potežu i dalje do čuvene tržnice “Arizona”. U Hrvatskoj je mnogo toga znatno skuplje, pa u Orašje dolaze zbog povoljnog shoppinga, od roba, usluga, do, tvrde, lijekova i zdravstvenih usluga. Nerijetko se događaju i apsurdi da hrvatske proizvode pronalaze u BiH jeftinije.

Vikend “šopingaši”

Već nakon samog prijelaza granice prema Orašju dvije su benzinske, prvo je ili, pak, posljednje mjesto na kojem se zaustavljaju vikend “šopingaši” u potrazi za jeftinijim gorivom. Ako dodamo i nekoliko velikih shopping centara u Orašju, pa još k tomu cjelodnevni boravak koji uključuje i ručak, kažu, jeftiniji već u Hrvatskoj, vikend Županjaca, Vinkovčana, čak i Osječana, vrlo često je u znaku odlaska do Bosanske Posavine. Već prvi pogled na puni parking shopping centara potvrđuje odličnu posjećenost. Dominiraju registracijske oznake mjesta iz Slavonije.

Niža cijena ruši sve barijere pa u potrazi za sugovornicima koji ipak nerado progovaraju o putu do Orašja, jer to im baš ne ide u prilog statusa razvijenijeg područja s kojeg dolaze, ipak nam priznaju, sve je jeftinije i to ih privlači.

Pogranična shopping oaza

- Ovdje dolazimo jer se isplati najprije zbog goriva. Samo na rezervoaru goriva napunjenom u BiH imam uštedu i do 20 KM, tvrdi Marko iz Županje. Njegova mama dodaje da računaju i na povrat poreza zbog kupnje koju namjeravaju napraviti u shopping centrima. Iz obitelji Martić iz Babine Grede došli su zbog lijekova.

– Višestruko su jeftiniji, pa se za one koji “ne idu na recept” isplati sjesti u auto i otići do Domaljevca ili Orašja, tvrdi Josip.

Namjeravaju posjetiti i zubara, kaže, i to je jeftinije. Anto je podrijetlom iz Tramošnice pa česte odlaske s obitelji u zavičaj iskoristi da “skoči” u shopping do Arizone. - Obiđem svoje, vidim se s prijateljima, a sve češće napravimo i shopping, napunimo gepek hranom i sokovima. Sve je osjetno jeftinije, u prosjeku manje i po tri-četiri kune po proizvodu, pa se nakupi, kaže Anto. Baka Mara uželjela se, kaže nam, oraških ćevapa pa je zbog toga sa sinom i nevjestom došla u Orašje iz Štitara. Sina pak zanima kupnja cigareta, a kako je dopušteno prenijeti preko granice šteku cigareta, ovoga puta i baka će uzeti jednu, pa će odlazak u shopping, kaže, biti još isplativiji.     

Komentara 30

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
20:07 25.09.2017.

Sasvim normalno! Talijani kupiju benzin u Švicarskoj, s Švicarci hranu u Italiji. Norvržani idu u Švedsku. Itd

DU
Deleted user
20:37 25.09.2017.

plin u Hr je 4.64kn a u Orasju 2.80kn dalje nemoram nabrajati...

MO
mobitel20
20:04 25.09.2017.

Nista to nije lose. BiH ima dvostruko manje place i 30%prosjecno nize cijene. Sjajna stvar za nase Slavonce koji ipak imaju nesto nize place nego ostatak Hrvatske, a sjajno je i za nase Hrvate u Orasju. Ipak se kod njih ostavi dio kuna...Gubi RH u globalu, ali kada podignemo Slavoniju i plateznu moc onda ce i prekogranicnih izleta biti manje. A tada ce se i na druge nacine moci vise potpomagati ostatke Hrvata u Posavini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije