Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZNA EKONOMIJA

Sladorana u Županji hitno, u srijedu pokreće proizvodnju medicinskog alkohola

šećerana Sladorana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
24.03.2020.
u 14:37

Vlasnik Željko Zadro prvo je krenuo pronaći u Županji umirovljenike koji su do prije 3 godine radili na toj proizvodnji, kada su strojevi zaustavljeni zbog jeftinijeg uvoza

Zbog pandemije koronavisom mnogi su medicinski proizvodi postali zlata vrijedni i nedostupni zemljama koje nisu samodostatne u proizvodnji kako zaštitne opreme, lijekova, pa i medicinskog alkohola bez kojega nema dezinfekcije. Uvoz ne funkcionira, jer su mnoge zemlje zabranile izvoz ovih novih "strateških" važnih proizvoda. No, na sreću šećerana (Sladorana) u Županji sačuvala je stare strojeve za proizvodnju čistog etilnog alkohola.

Iz melase, nusproizvoda u proizvodnji šećera iz šećerne repe, već neko vrijeme se u Hrvatskoj ne proizvodi rafinirani etilni alkohol. Kao i u slučaju mnogih drugih proizvoda, domaće je istisnuo onaj jeftiniji iz uvoza. Međutim, kriza s epidemijom koronavirusa promijenila je štošta u svijetu, pa su tako i gotovo sve zemlje obustavile prodaju izvan svojih granica svih najneophodnijih proizvoda za potrebe zdravstva i zaštite, a na tom se popisu našao i čisti alkohol.

Svi su proizvođači od Njemačke, Austrije do Mađarske i Bugarske iz kojih smo se snabdijevali, svoje količine i kapacitete stavili u funkciju osiguravanja potreba svojih država, pa se sada, kada su potrošene zalihe, a dobavljači teško uspijevaju doći do novih količina, krenulo i u Hrvatskoj u potragu za domaćim proizvođačima etilnog alkohola. Nekad je ta proizvodnja postojala u županjskoj Sladorani, koja, kako nam je potvrdio Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira, u čijem je sastavu ta tvornica šećera, ponovno pokreće proizvodnju čistog alkohola.

"Već tri godine u Sladorani se ne odvija proizvodnja alkohola, pa je prvi zadatak bio pronaći u Županji ljude koji su nekad radili na toj proizvodnji, od kojih su neki u međuvremenu otišli u mirovinu", priča nam Zadro.

Sada su, dodaje, u tijeku nužni radovi na pripremi strojeva za početak rada, na pogonu se provodi remont i čišćenje. Drugi problem bio je brzo nabaviti dovoljne količine kvasca, koji je nužan za pokretanje alkoholnog vrenja iz šećerne melase. Proteklih dana kontaktirali su proizvođače i konačno u okolici Zagreba pronašli partnera i potrebni kvasac.

Slijedi ishođenje potrebnih dozvola za osiguranje kretanja i transporta iz jednog kraja Hrvatske u drugi, a Zadro očekuje da će se sustav staviti u funkciju i pokrenuti proizvodnju već u srijedu, te da će, bude li sve prema planu, prve količine alkohola za dostavu biti spremne u četvrtak.

Koliko će alkohola proizvoditi, u ovom trenutku Zadro ne može procijeniti. Nekada je, prema dostupnim informacijama, iz županjskih pogona izlazilo oko 25 tisuća litara alkohola dnevno. No, u svakom slučaju će se, kaže Zadro, raditi punim pogonom i maksimalno, jer su svi svjesni da će potrebe u idućim tjednima i mjesecima biti velike.

"Potrebnih sirovina imamo i sve snage sada će se u Sladorani usmjeriti na proizvodnju alkohola", dodaje Zadro.

S upitima o mogućnosti pokretanja proizvodnje Sladorani su, inače, upiti počeli stizati odmah s početkom krize, prije desetak dana, a javili su se svi, od kriznog stožera, bolnica i ljekarni, do proizvođača sredstava za dezinfekciju. Potražnja je, kaže Zadro, doista velika, a prioritet će biti opskrba bolnica. Već su utvrđene njihove pojedinačne potrebe, a kako potvrđuje Zadro, njima će potrebni alkohol Viro - donirati.


 

Komentara 4

DU
Deleted user
14:50 24.03.2020.

Sada se isplati proizvoditi u RH. Do danas se uvozile cak i cackalice.

HR
Hrabraja
20:30 24.03.2020.

Sada ce im poslati inspekciju i carinu

SI
sisavac
14:53 24.03.2020.

e to, najbolji je domaći alkohol! sad se polako vidi da su se države eu-a prelako odrekle državnog nadzora i proizvodnje. sad u glavu udaraju posljedice prihvaćanja liberalizacije svega i u svemu, kao da je tržište nešto što se samo regulira. ova kriza najzornije pokazuje da se sa krizom najbolje nose države sa jakom vlašću, a najlošije one sa jako puno sudionika u donošenju odluka, posebno to ide civilno društvo koje se počelo kao gljivice pojavljivati u svakom dijelu života. posljedice će biti jako vidljive za koju godinu, jer je svaka država osjetila slabost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije