Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol generacije

Skuteri možda jesu lijepi, ali nisu ni do koljena Tomosu

tomos (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/3
14.09.2010.
u 17:38

Vozna svojstva ovih malih Tomosa puno su bolja od skutera koji s malim kotačima često nisu puno više od građevinskih kolica s motornim pogonom – kažu osnivači kluba.

Prije dvadesetak godina bili su svakodnevna pojava, a danas ih je gotovo nemoguće vidjeti na cesti. Male Tomos APN jurilice ustupile su mjesto skuterima, ali grupa entuzijasta u Slavonskom Brodu pokreće Klub ljubitelja APN motora kako bi izvukli iz zaborava i oživjeli ove oldtimere među dvokotačima.

Raritetni modeli

– Današnji skuteri možda su malo ljepši i bolje dizajnirani, ali po svemu ostalom APN motorima nisu ni do koljena. Gdje skuter staje – APN prolazi, i sasvim je neopravdano da ovi motorići na kojima su odrasle cijele generacije današnjih bikera budu bačeni u zapećak – kaže Josip Ranatović, jedan od inicijatora APN kluba.

Kako tvrdi, još uvijek se velik broj tih motora, koje je zakonski moguće voziti već s napunjenih 16 godina, nalazi po podrumima i garažama, a većina ih je u voznom stanju.

Jeftino održavanje

– Njihovo održavanje toliko je jeftino da vlasnici skutera ne mogu vjerovati kada im kažemo koliko su mali troškovi vožnje i popravaka. Konstrukcija je jednostavna, sam napravim bilo kakav popravak, a niti jedan dio me ne košta više od stotinjak kuna, dok za popravak sličnog kvara na skuteru treba izdvojiti desetak puta više novca. Uz to, vozna svojstva ovih malih Tomosa puno su bolja od skutera koji s malim kotačima često nisu puno više od građevinskih kolica s motornim pogonom – kažu osnivači kluba.

Kako tvrde, tek se vožnjom APN-a mladi motoristi mogu pripremiti za kupnju većega motocikla jer, za razliku od skutera, ovaj Tomosov moped ima ručni mjenjač. Udruga koja će uskoro biti formirana ima nekoliko ciljeva.

Uz okupljanje ljubitelja Tomosovih motora, planiraju organizirati i zajedničke izlete svojim dvokotačima, utrke ubrzanja i izdržljivosti, ali i povezati se kako bi lakše nabavljali rezervne dijelove.

– Ovi motori se još uvijek proizvode u Sloveniji, ali dijelova nema baš u svakoj trgovini, pa si želimo olakšati život – zaključuje Josip Ranatović.

Ključne riječi
APN

Komentara 15

BI
bigred1
17:29 17.09.2010.

dečki,nostalgija za mladošću. čudno da se nije našao neki pametnjaković,da vas proglasi jugonostalgičara ili ljubitelja slovenaca. baš mi je drago što sam došao na ovu stranicu, da se i ja podsjetim na mladost.

Avatar DucMan
DucMan
19:06 14.09.2010.

Sve je točno, osim što APN nema ručnim kako su napisale, nego nožni mjenjač. Inače, motor je neuništiv. Neki će se sjećati i 14-ice i 15-ice, motorića s kojima si mogao maltene obići svijet da se ne pokvare, pogotovo 14-ica.

Avatar targus
targus
19:16 14.09.2010.

e...ljudi.. A se sjećaze automatika i kolibri-a?? Još da su bili oni sa žmigavcima i prednjim maskama..čovječe...bio si frajer. Ah, to su bila vremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije