Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbor novog pape

Škotski kardinal O'Brien podnio ostavku, optužila ga tri svećenika

Keith O'Brien
Foto: Press Association/PIXSELL
1/3
25.02.2013.
u 12:30

Papa je potpisao dokument (mutu prorpio) kojim se omogućava početak konklave prije predviđenih 15 do 20 dana od trenutka kad je upražnjena Petrova stolica.

VATIKAN – Benedikt XVI. potpisao je dokument (motu proprio) s kojim je unio dodatak u apostolski ustav glede početka konklave. Prema novom dodatku konklava može početi i prije od 15 do 20 dana od početka upražnjenja Petrove stolice predviđenih za početak biranja novog pape.

Papa ostavlja kardinalima odluku o početku konklave. Ako svi kardinali budu prisutni u Rimu mogu donijeti odluku o početku konklave prije predviđenog roka, ali mogu i odgoditi početak na dodatnih 20 dana od onih predviđenih apostolskim ustavom, što znači da mogu započeti i 40 dana od početka upražnjenja stolice. Kardinali će sami odlučiti hoće li započeti s konklavom već početkom ožujka ili zbog određene situacije, jer ima i onih koji traže odgađanje početka, početak konklave odgoditi čak za travanj.

Na brifingu o papinu mutu propio novinarima je govorio zamjenik kamerlenga mons. Luigi Celata, a o ostalim događajima govorio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Novi papa će biti izabran s dvije trećine glasova prisutnih kardinala. U mutu proprio se dodalo termin „onih koji su glasovali“, jer u slučaju drugog kruga glasovanja dvojica kandidata ne smiju glasovati, pa će se zbrajati glasovi ostalih kardinala.

Lombardi je objasnio i da je Papa prihvatio ostavku edinburškog nadbiskupa kardinala Keitha O'Briena (75) na svoj položaj. O'Brien je prije par mjeseci podnio ostavku koju trebaju podnijeti svi biskupi s navršenih 75 godina. Pošto Benedikt XVI. napušta Petrovu stolicu prije negoli će Keith O'Brien u ožujku navršiti 75 godina, njegovu je ostavku prihvatio sada. Vatikan, dakle, ne ulazi u objašnjenja da je O'Brien podnio ostavku i zbog seksualnog skandala u koji je bio upleten.

Benedikt XVI. primio je danas trojicu kardinala (Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore De Giorgi) istražne komisije koju je osnovao za istragu o curenju informacija iz Vatikana. Današnjim danom prestaje rad komisije, a njezin izvještaj od oko 300 stranica, koji su predali Papi 17. prosinca, ostat će novom papi na raspolaganju. Na pitanje mogu li kardinali istražitelji iznijeti sadržaj dokumenta papinske istražne komisije ostalim kardinalima, otac Lombardi je kazao kako će se u pripremi konklave kardinali sastajati u tzv. kongregacijama i razgovarati o svemu. Prema tome članove komisije ostali kardinali mogu pitati za sadržaj dokumenta.

Državno tajništvo optužuje glasila da pisanjem neprovjerenih, neprovjerljivih pa i lažnih informacija utječu na kardinale koji bi na konklavi trebali izabrati nasljednika Benedikta XVI. No, bez obzira na pisanje glasila, nad konklavom se nadvilo pitanje seksualnog zlostavljanja djece koja su počinili svećenici, uz ostale skandale. Na konklavi će sudjelovati i trojica kardinala osumnjičena za zataškavanje slučajeva svećenika pedofila. To su američki kardinal Roger Mahony (77), irski kardinal Sean Brady (74) i belgijski kardinal Godfried Danneels (80).

– Neka uđu u konklavu. Pravo sudjelovanja ulazi u štovanje njihove savjesti. Obveza sudjelovanja je prihvaćanje odgovornosti – kazao je o sudjelovanju na konklavi kardinala Mahonyja, Bradyja i Danneelsa, bivši promicatelj pravde mons. Charles Scicluna. Ta trojica kardinala optužena su za prikrivanje slučajeva svećenika pedofila. Škotski kardinal Patrick O'Brien (75), koji također ima pravo sudjelovanja na konklavi, optužen je da je prije 30 godina počinio zločin seksualnog zlostavljanja.

Svi oni, odnosno svi kardinali mlađi od 80 godina, moraju na osnovu apostolskog ustava doći na konklavu. Mahony, koji je 23. veljače u Los Angelesu saslušan u istrazi o svećenicima pedofilima, najavio je svoj dolazak u Rim. I ostali kardinali, čija se imena povezuju sa seksualnim skandalima, doći će na konklavu i birati nasljednika Benedikta XVI., koji je svojim odlučnim potezima razbio šutnju oko svećeničkog zlostavljanja djece.

– Ti su kardinali šutjeli zbog straha od izbijanja skandala, a nisu shvatili da je stvar trebalo preokrenuti, odnosno da skandal nije prijaviti zločin nego šutjeti o njemu – kaže Scicluna. A Benedikt XVI. napao je tu šutnju i zatražio od biskupa da prijave svećenike pedofile.

Kardinali će prije početka konklave održavati svakodnevne sastanke zvane kongregacije. Na njima trebaju „razbistriti“ misli. Neki su zatražili da im se dostavi izvješće od oko 300 stranica koje su načinili i predali Benediktu XVI. 17. prosinca trojica kardinala (Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore De Giorgi) papinske istražne komisije koja je vodila istragu o curenju informacija izvan Vatikana i o unutarvatikanskim sporovima. Benedikt XVI. ponovno bi trebao primiti tročlanu kardinalsku komisiju. Hoće li odlučiti da njihovo izvješće preda kardinalima?

Ima i kardinala, kao što je njujorški nadbiskup kardinal Timothy Dolan (63), koji traže da konklava započne što kasnije kako bi imali vremena analizirati stanje u Crkvi. Nad konklavom je oblak i unutarcrkvenih skandala.

>>Na konklavi u Vatikanu odlučivat će se dvotrećinskom većinom

Komentara 1

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
12:57 25.02.2013.

Agdje je bo taj svemogući bog i isus tada kad su svečenici zlostavljali djecu??? zašto to nije zaustavio ako ima toliku moč??? da je to spriječio ili bar pokušao onda nebi o tome danas bilo ni rijeći-pitanje je zašto nije??? ili ipak nije svemoguč??? ili ga uopče nema???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije