Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravila biranja

Na konklavi u Vatikanu odlučivat će se dvotrećinskom većinom

papa benedikt xvi.,portal
Reuters/PIXSELL
22.02.2013.
u 14:33

Za izbor novoga pape potrebna je dvotrećinska većina prisutnih kardinala na konklavi. Glasuje se dva puta ujutro i dva puta poslije podne. Ako nakon tri dana ne bude izabran novi papa, kardinali se povlače u jednodnevnu molitvu

Još se ne zna dan početka konklave i Benedikt XVI. bi trebao uskoro donijeti dekret, mutu proprio, kojim bi se omogućilo biranje novoga pape prije 15 dana od početka upražnjene Petrove stolice predviđenih apostolskim ustavom, kazao je danas tijekom brifinga šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. 

O apostolskom ustavu kojim se točno određuje što treba činiti za vrijeme upražnjene stolice (sede vacante) i kako se održava konklava, novinarima je govorio tajnik Papinskog vijeća za zakonske tekstove mons. Juan Ignazio Arrieta. Prije početka konklave, kardinali pristigli u Rim održavaju opće sastanke zvane kongregacije na kojima se dogovaraju o početku biranja novog pape, kao i o drugim pitanjima vezanima za razdoblje upražnjene stolice, a eventualne nejasnoće u tumačenju apostolskog ustava rješavaju se tako da se o određenom tumačenju glasuje.

Za izbor novoga pape potrebna je dvotrećinska većina prisutnih kardinala na konklavi. Glasuje se dva puta ujutro i dva puta poslije podne. Ako nakon tri dana ne bude izabran novi papa, kardinali se povlače u jednodnevnu molitvu. Nakon toga ponovno započinju glasovati i ako ponovno ne izglasuju, opet se povlače u molitvu. Tek ako se i nakon 30 glasovanja ne izabere papu, onda se na konklavi odlučuje glasovanjem za dvojicu kardinala koji su u prethodnom glasovanju dobili najviše glasova. I u toj balotaži jedan od dvojice mora dobiti dvotrećinsku većinu glasova. Koliko će kardinala sudjelovati na konklavi, odnosno ima li onih koji će odustati? Za sada se zna da na konklavu od 118 kardinala s pravom biranja i da budu izabrani, odnosno mlađih od 80 godina, zbog bolesti možda neće doći jedino kardinal iz Indonezije (Julius Darmaatmadja). Svi drugi bi trebali stići u Rim. Kardinali će odsjesti u hotelu Santa Marta, unutar vatikanskih zidina.

U Sikstinskoj kapeli u kojoj će birati novoga Papu ne smiju pri sebi imati nikakvu elektronsku napravu, mobitel itd. Moglo bi se dogoditi ne samo da se na njih utječe izvana, već i da sami, pošto mnogi imaju račun na Twitteru, jave ime novoga pape prije negoli se to naznači bijelim dimom i objavom s pročelja bazilike: Imamo Papu. Što bi se dogodilo kaba bi se otkrilo da je neki kardinal poslao tweet s imenom novog Pape? ''Odmah bi mu se oduzeo mobitel“, odgovorio je malo u šali mons. Arrieta. No, osim što bi mu se oduzeo mobitel bio bi i strogo kažnjen. U apostolskom ustavu kojim se određuje ponašanje kardinala za vrijeme upražnjene stolice i na konklavi ima više sankcija za prekršitelje negoli u cijelom kanonskom zakoniku.

>>Bludnici - Sastajali su se u vilama, ali i u samome Vatikanu

>> Sve o odlasku pape pročitajte u našem specijalu

Komentara 4

Avatar EU afrodita
EU afrodita
18:33 22.02.2013.

Meni ovo više nego glasanje izgleda kao neko vračanje starih vračeva

CV
crna vrana
14:50 22.02.2013.

Molimo da novi Papa bude na razini svojih prečasnih prethodnika Ivana Pavla II i Benedikta XVI.

PR
Protivcenzure
16:02 22.02.2013.

nebi li trebali moliti i moliti....sve dok im BOG ne posalje ime koje želi?? a oni to dvotrećinskom kao u saboru, mogli su onda narodu pustiti da odabere papu - to bi bilo zanimljivo...čista politika!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije