Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE N1

Škoro otkazao gostovanje kod Jandrića: Zasmetao mu status o Eurosongu i korištenje njegova imena

Foto: PIXSELL
25.05.2021.
u 11:59

Ovom ste objavom povrijedili mene kao osobu jer mi namećete neprijateljstvo prema cijeloj jednoj državi ili jednom narodu, a to nije samo vrlo podlo nego je i vrlo opasna retorika. Voljeti svoje ne znači mrziti tuđe! Sigurno ne nekome tko se smatra kršćaninom, naveo je Škoro

Čelnik Domovinskog pokreta i kandidat za gradonačelnika grada Zagreba Miroslav Škoro otkazao je na svoje gostovanje u emisiji Ilije Jandrića, navodeći kako je to učinio potaknut nedavnim objavama poznatog voditelja. Istaknuo je kako je Jandrić na ružan način komentirao hrvatsko-srpske odnose u natjecanju i glasovanju za pjesmu Eurovizije i to koristeći Škorino ime. 

Status prenosimo u cijelosti. 

"Poštovani gospodine Ilija Jandrić, 

zahvaljujem na pozivu za gostovanje u Vašoj emisiji, no iako bih Vaše gledatelje rado upoznao sa svojim programom i vizijom koju imam za grad #Zagreb, moram Vas obavijestiti da sam, potaknut Vašim nedavnim objavama na #Facebook-u, odlučio otkazati svoje gostovanje. Vašom objavom na Facebook profilu nisko i neprofesionalno komentirate hrvatsko-srpske odnose u natjecanju i glasovanju za pjesmu Eurovizije, pritom na ružan i sugestivan način koristeći moje ime, a nakon tog statusa to nastavljate činiti i drugim sugestivnim objavama na društvenim mrežama.  

Ja sam od početka svog političkog djelovanja, pa i ranije, jasno komunicirao svoj svjetonazor i njega se ne sramim niti ga skrivam. Međutim, morate znati da kao što i ja, kao javna osoba, moram paziti i na ono što izgovaram u svoje privatno vrijeme, tako ste i Vi javna osoba koja svojom komunikacijom šalje određene poruke. Ovom ste objavom povrijedili mene kao osobu jer mi namećete neprijateljstvo prema cijeloj jednoj državi ili jednom narodu, a to je, ne samo vrlo podlo, nego je to i vrlo opasna retorika. Voljeti svoje ne znači mrziti tuđe! Sigurno ne nekome tko se smatra kršćaninom. 

Ono protiv čega se borim i borit ću se dok sam živ nije jedan narod, nego sustav u kojem je naš narod u nedavnoj prošlosti živio i u krvi iz tog sistema izašao, a neki ga svojim stavovima žele vraćati. Dok dišem, zagovarat ću slobodu i demokraciju i boriti se za ono u što vjerujem. Vi ste nažalost svojim objavama pokazali da u Vašoj emisiji ne mogu računati na tu slobodu i demokraciju, povrijedili ste osnovno načelo svog posla, a to je profesionalnost i nepristranost. Javno ponižavanje je nešto što može biti prihvatljivo u političkoj borbi, ali je nedopustivo kada to čine predstavnici medija, koji bi trebali biti neovisan i neutralan kanal plasiranja objektivnih informacija prema građanima. I za to ću se, gospodine Jandriću, boriti – za slobodu medija, koja je ključna za slobodno demokratsko društvo u kojem će narod imati pravo na istinu, a ne na neku "istinu" koju mu plasira ova ili ona partija, kako god se ona zvala. U istini živim i za istinu ću se uvijek boriti, tako su me naučili moji roditelji, tako mi nalaže moja vjera i moja savjest! Vi, gospodine Jandrić, možete u privatno vrijeme biti simpatizer i pobornik platforme Možemo, ali u obavljanju novinarskog posla istina, nepristranost i objektivnost su temeljene postavke. Vi ste nažalost svojim istupima pokazali da Vas ne zanima istina i činjenice, nego propaganda vlastitog mišljenja. Svojim ruganjem ste degradirali svoju emisiju na nivo ispod prihvatljivog demokratskog i civiliziranog dijaloga. 

Dopustite mi da citiram Kodeks časti hrvatskih novinara koji kaže: „U svom su radu novinari dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo, slobode i vrijednosti, uvažavati pluralizam ideja i nazora. U svim novinarskim prilozima, pa tako i u komentarima i polemikama, novinar je dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina s kojima polemizira. Novinar se ne smije baviti poslovima koji bi mogli ugroziti njegovu neovisnost, objektivnost i samostalnost prosuđivanja, narušavajući njegov novinarski dignitet. Novinar, kao i svaki građanin, ima pravo na političko i drugo opredjeljenje. On, međutim, u svom djelovanju zauzima profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od preduvjeta za objektivno i profesionalno izvještavanje o događajima.“

Stoga, gospodine Jandrić, ako Vi već niste sačuvali svoju čast, ne zamjerite što sam odlučio ja sačuvati svoju", navodi se u statusu koji potpisuje Miroslav Škoro. 

 

Reakcija N1

Televizija N1 na kojoj je trebao gostovati Miroslav Škoro oglasila se povodom njegova statusa.

" Kandidat za gradonačelnika Zagreba Miroslav Škoro na Facebooku je objavio da otkazuje gostovanje u emisiji N1 televizije zbog statusa koji je na Facebooku objavio naš novinar Ilija Jandrić.

Objavljujući privatne objave na Facebooku urednika N1 televizije Ilije Jandrića, Miroslav Škoro sumnja u objektivnost i profesionalnost novinara koji u svojoj emisiji svakog tjedna razgovara s brojnim ljudima iz javnog života i politike, u ovom slučaju i s kandidatima na lokalnim izborima.

N1 odbacuje svaku sumnju u nepristranost i profesionalnost svojih novinara i urednika.

Miroslav Škoro je kandidat u kampanji i, kao i svi drugi kandidati, ima jednak tretman u programu N1 televizije. Prije samo dva dana bio je gost u jednosatnom izbornom sučeljavanju u našem programu. Nismo čuli nijednu primjedbu na neravnopravan ili neprofesionalan tretman, jer takvih primjedbi, jednostavno nije bilo, niti bi ih moglo biti, budući da su svi kandidati tretirani novinarski nepristrano i profesionalno.

Objava Miroslava Škore je dio njegove predizborne kampanje u kojoj ne sudjelujemo, pa s takvim objavama ni ne želimo polemizirati.

Miroslav Škoro sumnja u nepristranost i neprofesionalnost novinara u čijoj emisiji nije ni gostovao.

Privatne objave svojih novinara N1 smatra slobodom koja je zagarantirana svima hrvatskim Ustavom, i one ni na koji način ne utječu na profesionalnost u radu i izvještavanju N1 televizije", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Tihomir Ladišić. 

Komentara 89

Avatar babinjak1984
babinjak1984
13:05 25.05.2021.

Bujanec jedini trpi Skoru.Dva čudna svata.

KP
Krivousti.Partizan
11:27 25.05.2021.

Opet je pobjegao.

DM
drazen.muhvic
13:13 25.05.2021.

Ne kužim kako itko može sumnjati u Škorino bratstvo i jedinstvo? Pa ipak je on oženio Srpkinju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije