Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Školstvo besplatno, ali i testove plaćaju đaci

Roditeljima se na početku godine daje izbor – kupiti testove ili da ih sastavlja nastavnik
17. rujna 2016. u 11:58 7 komentara 2209 prikaza
Predrag Šustar
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Iako se u školama koriste već godinama, jedna majka jučer nas je nazvala protestirajući što za test koji će se pisati njezin sin mora platiti dvadesetak kuna.

– Ako nam je osnovno školstvo besplatno, mislim da to nije u redu. Škole bi morale kupiti testove. Uostalom, to nisu knjige, to su testovi koji služe nastavnicima, odnosno školama za provjeru znanja učenika – ljutila se mama.

Ravnatelji s kojima smo razgovarali kažu da su ti standardizirani testovi, koji kao i udžbenici prođu postupak odobravanja u upotrebi već godinama, a uvedeni su uglavnom zbog primjedbi roditelja koji su bili nezadovoljni testovima koje su izrađivali nastavnici.

– Roditelji naših učenika uglavnom se odlučuju za gotove testove i sve se radi u dogovoru s njima. Dok nije bilo tih testova, često su se žalili da nastavnik nije dobro složio pismeni ispit, da su pitanja nerazumljiva, da ih je previše – kaže nam Višnja Reljić, ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Ivana Gundulića. Dodaje da, ako neki učenik ne može platiti test, skupe ostala djeca ili trošak pokrije škola. No za pokrivanje troška za sve učenike škole, u kojima često nedostaje toaletnog papira ili sapuna, novca nemaju. Slično kaže i Ljiljana Klinger, ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca.

– Svake godine dogovorimo se s roditeljima. Izuzetno je važno da su testovi standardizirani i prošli postupak odobravanja jer su vrhunac metodičke struke i ne svode se samo na nabrajanje pitanja. Puno stručnjaka raznih profila radi na njima. Takvi testovi štite i učitelja i učenika i, dok ih nije bilo, javljali su se problemi i prigovori da testove nastavnik nije kvalitetno sastavio – objašnjava Klinger dodajući da testovi po učeniku godišnje koštaju manje od stotinjak kuna.

škola REFORMA ŠKOLSTVA Cilj je stvoriti ljude koji su kreativni, ne boje se izazova i rade marljivo Island Island Sretna nacija koja ima besplatno i školstvo i zdravstvo slavi Pivski dan i vjeruje u vilenjake 05.02.2015., Zagreb - Hrvatski skolski muzej postavlja izlozbu predmeta iz 19. stoljeca o osnovnoj skoli. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL Velika obljetnica Dobro došli u Hrvatski školski muzej: Umjesto laptopa pero i filiri

– Otkako radim, ti se testovi koriste u školama, gotovo tridesetak godina. Riječ je o baždarenim testovima, ne mogu ih kupiti sami roditelji, već ih za učenike naručuju škole. Nastavnik odlučuje hoće li sam raditi testove ili će uzeti baždarene. Češće se odlučuju za gotove jer su svjesni da se, ako ih rade sami, izlažu raznim kritikama i prigovorima roditelja – kaže Silvana Galinović,ravnateljica Osnovne škole Miroslava Krleže. I ona tvrdi da nikada nije bilo problema ako neko dijete nije moglo platiti test, trošak bi pokrila škola ili bi ostali učenici skupili novac.

– Možda bi se moglo razmisliti da testovi postanu unificirani, odnosno isti za sve učenike u Hrvatskoj i da ih pripremi nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – kaže Galinović i komentira da će uvijek netko biti nezadovoljan.

U opatijskoj OŠ Rikarda Katalinića Jeretova nastavnici sami sastavljaju testove.

– Oni to mogu, a ako se pojave prigovori i nezadovoljstvo roditelja, provede se nadzorni postupak i utvrdi je li prigovor opravdan – objašnjava ravnatelj Fred Glavan. Majka čiji je sin u šestom razredu osnovne škole tvrdi da je puno zadovoljnija gotovim testovima i zato, kad se o tome odlučuje, nema, kaže, dvojbu.     

>> 36 posto županijskog proračuna izdvaja se za obrazovanje

Akcija u tijeku
Uhićen predsjednik uprave Hrvatskih šuma
PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva
 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  Rastjerajte 100.000 uhljeba i opet ćemo imati besplatno školstvo i zdravstvo

 • gooniegoogoo:

  da li to znači da škole ne isplaćuju plaće, ne plaćaju struju, vodu, plin i sve ostalo. Ukoliko je tako tada je školstvo zaista bespplatno. U suprotnom je to školstvo na tuđi račun.

 • mozda_da_ne:

  Da u nekim skolama nema ni wc papira, a di sapuna, znaci higijena minimum, dijete mora nosit vlazne maramice, nemaju sp.dvoranu, sto je zalosno da preko zime i kisovito kad je ostaju u ucionici i vjezbaju, a sta ravnatelj-nista, a ... prikaži još! sto se tice testova, prve 2g uciteljica je imala primjerak i samo kopirala il nekad i sastavila, treca god moramo kupit testove ocito nestasica kopirnog papira. Drzava sve kao radi za dobrobit djece al mi roditelji to sve financiramo, financiramo njih, da nema nas obicnih nebi ni oni imali, oni to neshvacaju, jer nezele razumjet narod, neg jos nas i gaze, i samo govore daj daj nitko nepita jel imas i jel mozes, ne nego moras