Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emotivni susret

Papin naklon Rohindžama: Nećemo okretati glavu od vas

Foto: Reuters
02.12.2017.
u 11:32

Jednog starijeg Rohindžu, izbjeglicu iz Mjanmara, papa je dugo držao za ruku

Papa Franjo predvodio je svetu misu u parku Suhrawardy Udyan u Dhaki, glavnom gradu Bangladeša, pred oko 100 tisuća ljudi, što će ostati u povijesti lokalne Katoličke crkve koja broji samo 380.000 vjernika, u odnosu na 160 milijuna stanovnika, uglavnom muslimana.

Papa je zaredio 16 novih svećenika koji će se pridružiti postojećima, njih 400 koliko ih ima u Bangladešu.

Govorio je bez napisanog teksta i njegove riječi, prevedene na bengalski, bile su popraćene pljeskom. Pozdravio je prisutne među kojima je bilo, kako je rekao, i onih koji su danima putovali da bi se tu okupili. U susretu s bangladeškim biskupima, Franjo je kazao da kada bi se svi vjerski poglavari javno izjasnili jednoglasno protiv nasilja ogrnutog vjerom i kulturu sukoba zamijenili kulturom susreta, onda bi doista bili nadahnuti najdubljim korijenima raznih tradicija.

Tijekom međuvjerskog susreta za mir u nadbiskupiji u Dhaki, papa Franjo pozdravio je i 16 izbjeglica Rohindža, članova triju obitelji koji su stigli iz izbjegličkog logora Cox’s Bazaar u Bangladešu.

Papa je kazao da je suradnja među vjernicima kucajuće srce skladnosti i mira.

Poslije molitve koju je izrekao anglikanski biskup, predstavnici Rohindža, naroda muslimanske vjere, došli su na postolje, na prostor na kojem se nalazio papa s dvojicom prevoditelja.

Cox’s Bazaar je najveći izbjeglički logor u Bangladešu.

Proteklih dana azijske turneje papa Franjo nije spominjao Rohindže, progonjene u Mjanmaru još od 1978.

Pozdravljajući izbjeglice, 12 muškaraca i četiri žene, uključujući dvoje djece, Franjo ih je molio za oprost zbog indiferentnosti svijeta zbog stanja u kojem se nalaze. Papa je kazao da je blizu njima te da im je situacija vrlo teška te da ne smijemo okretati glavu na drugu stranu.

Kada su oni došli na postolje, papa im se naklonio. Jednom je starijem izbjeglici dugo držao ruku. Jedna djevojka nosila je pokrivalo, možda burku, ali ga je pred papom skinula.

“Možda možemo malo učiniti za vas, ali je vaša tragedija u našim srcima”, kazao je Franjo predstavnicima Rohindža.

Papa Franjo u Kolumbiji:

1/30

Komentara 3

FU
furest
12:44 02.12.2017.

Ovaj Papa je ovom posjetom doveo u pogibeljlni polozaj malu katolicku zajednicu u Mianmaru, Zasto , Koga on zastupa i koga bi trebao zastupati i brinuti se , muslimane ili krscane ocigledno je da cijelo vrijeme iskazuje brigu za muslimanske izbjeglice, a za krscansku manjinu u muslimanskim zemljama nema vremena, Nevjerojatno je koliko je njegova politika usaglasena s Merkelovom ili sorosevom

Avatar Keep_calm
Keep_calm
18:17 02.12.2017.

Jel' ovaj PAPA posjetio koju katoličku zemlju? Samo pitam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije