Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANDREJ PLENKOVIĆ

'Hrvatska je uvijek poštovala ključno europsko načelo solidarnosti'

Andrej Plenković
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
14.12.2017.
u 14:14

Pitanje migracija jedno je od najvrućih tema o čemu će se razgovarati na summitu, koji počinje kasnije popodne.

Hrvatska poštuje ključno europsko načelo solidarnosti i ispunjava svoje obveze po pitanju migracijske krize u skladu sa svojom veličinom i gospodarskim mogućnostima, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Hrvatska je uvijek poštovala ključno europsko načelo solidarnosti. Mi smo upravo prije summita uplatili 200.000 eura u Fond za Afriku i nastavljamo ispunjavati naše obveze kada je riječ o programima premještanja i preseljenja izbjeglica", izjavio je Plenković novinarima nakon sastanka čelnika Europske pučke stranke (EPP), koji se redovito sastaju uoči svakog summita EU-a.  Dodao je da je to najviše što Hrvatska može učiniti s obzirom na svoju veličinu i ekonomsku snagu.

Pitanje migracija jedno je od najvrućih tema o čemu će se razgovarati na summitu, koji počinje kasnije popodne.

Govoreći o proširenju Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, o čemu je u srijedu u Europskom parlamentu održana rasprava, Plenković je ponovio da će Hrvatska ispuniti sve tehničke kriterije i biti spremna pridružiti se Schengenu 2019. godine. "To je prioritet moje vlade", rekao je Plenković.

Kao drugi prioritet istaknuo je ulazak u eurozonu, pri čemu je jedini preostali maastrichtski kriterij koji Hrvatska još mora ispuniti smanjenje javnog duga, koji treba biti ispod 60 posto BDP-a. Rekao je da će krajem ove godine javni dug biti oko 80 posto, oko 2020. trebao bi pasti na 70 posto, a onda oko 2022. ili 2023. pasti unutar dopuštenih okvira.

Andrej Plenković
1/13

Komentara 1

Avatar 7isla
7isla
16:41 14.12.2017.

oko 2022. ili 2023....Hrvatske ima samo na papiru !!!...Da nema hdz-ovaca nebi niti plenkovic bio premijer......stranka sa greskom, premijer sa greskom, predsjednica sa greskom vladaju I drzavicom sa greskom ali ocito da je onaj narod od tamo, sa greskom too sve izabrao......I sad I prije 30godina..... onaj narod od tamo je sada dobio laskavu titulu da je najgluplji u svijetu pa to sada zapravo I objasnjava ovu cijelu bizarnu situaciju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije