Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabludjeli pastiri

Skandali tresu crkvu: Pedofiliju izgoniti ognjem i mačem!

pedofilija, crkva, pedofil, ministrant
Foto: AFP/Pixsell
1/5
18.03.2012.
u 16:00

Početna teza Crkve otprije desetak godina "pedofila ni dva promila" se istopila pa je najnoviji slučaj seksualnog zlostavljanja vjeroučenika u Bibinju završio – u Vatikanu.

Kao da nije dovoljno šokantno čuti o zlostavljanju više od stotinu dječaka što se stavlja na dušu župniku iz Bibinja, don Nedjeljku Ivanovu. Nakon optužbi nekolicine danas odraslih muškaraca da ih je u djetinjstvu seksualno uznemiravao upravo ovaj svećenik, inače dobitnik Nagrade za životno djelo općine Bibinje, posljednjih dana slažu se nove i nove kockice jednog tragičnog mozaika pa se tako doznalo da su njegovi kolege znali sve o zlostavljanju dječaka te da su među njegovim žrtvama bili i – sami svećenici. I da su o svemu šutjeli, zbog straha od don Nedjeljkova moćnog zaštitnika, visokopozicioniranog svećenika protiv kojeg se u Rimu vodi proces zbog silovanja jedne mlade redovnice! No, (i) u hrvatskoj Katoličkoj crkvi odnedavno pušu neki novi vjetrovi pa su svjedočanstva žrtava završila u Vatikanu koji sada provodi istragu.

Nema više skrivanja

Od početne teze prije desetak godina "pa što, pedofila ni dva promila", Crkva je svoj stav prema pedofiliji u njezinim redovima drastično izmijenila. Pedofilija je sada na vrhu vrhova top-liste zabranjenih stvari i svi su biskupi izravno od pape Benedikta XVI. dobili nalog da je izgone ognjem i mačem. Svi, baš svi katolički biskupi diljem svijeta, pa tako i hrvatski, imaju jasne naloge kako postupati s osumnjičenim svećenikom, redovnikom ili redovnicom za zločin i grijeh pedofilije. Ukratko bi se sva načela mogla sažeti u jedno: nema skrivanja! Prijašnja praksa ne samo da je bila tolerantna prema skrivanju toga zlodjela, nego je bilo uobičajeno da se svećenika optuženoga za pedofiliju seli iz jedne župe u drugu, što nikako nije pozitivno utjecalo na njegovu seksualnu izopačenost, nego je upravo bilo kontraproduktivno i svoje je sjeme zla sijao sve dalje i dalje. To se najbolje potvrdilo u SAD-u, gdje je zataškavanje seljenjem svećenika pedofila iz župe u župu ustostručilo broj njihovih žrtava.

Stoga biskupi moraju odmah i nužno surađivati s civilnim vlastima i svećenika osumnjičenog za pedofiliju lišiti svih crkvenih službi i predati ga policiji i sudu. Teška je to odluka jer je svećenička kolegijalnost među najjačima na svijetu, ali se svi moraju držati papinih naputaka.

Papa Benedikt XVI. prije nešto više od mjesec dana, u poruci sudionicima prve Vatikanske konferencije o pedofiliji, pozvao je na korjenitu obnovu u Katoličkoj crkvi, poslije brojnih pedofilskih skandala koji su uzdrmali Crkvu. "Iscjeljenje žrtava mora biti najveća briga kršćanske zajednice i mora se odvijati usporedno s korjenitom obnovom Crkve na svakoj razini", poručio je papa tome skupu na kojemu je sudjelovao i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a na kojoj su se okupili izaslanici iz 110 biskupskih konferencija i poglavari iz 33 crkvena reda. Nije, dakako, sve bilo tako prije desetak godina. U našoj Crkvi burno su reagirali na prvi slučaj pedofilije, a bila je to prijava učenica protiv ondašnjeg šestinskog župnika Ivana Čučeka, koji se branio da mu je sve bilo namješteno, što je prihvatila i Crkva, baš kao što je s gorčinom prihvatila i sudsku presudu protiv Čučeka. No, šestinski župnik je ipak sklonjen iz župe i umirovljen.

A hrvatska crkva ne samo da se dosad nije željela jasno ograditi od pedofila u svojim redovima, nego je svećeniku osuđenom za bludne radnje nad djevojčicama omogućila da služi misu i u doba njegova roka kušnje. Župnik Čuček je, podsjetimo, 2005. godine pravomoćno osuđen na godinu i šest mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog 16 kaznenih djela bludnih radnji nad desetogodišnjim djevojčicama, kojima je zavlačio ruke pod majice, pipkao ih i tražio da mu neprimjereno sjede u krilu.

No, u veljači 2008. pojavio se za oltarom crkve Svete Marije na zagrebačkom Kaptolu i odslužio svetu misu, a otkriveno je potom da je cijelo "inkriminirano" vrijeme župniku pomagao pripremati pučkoškolce za primanje sakramenta i za ispovijed. Ubrzo se ispostavilo da je Čuček bio rado viđen gost i u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tuhlju, u kojoj je blagoslivljao domove, pripremao mlade za krizmu, predvodio ukope i vjenčanja te se povremeno obraćao i s oltara. Informaciju je novinarima potvrdila i glasnogovornica zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pa je postalo bjelodano da je osuđeni pedofil imao podršku crkvenog poglavara.

Prvi svećenik u zatvoru

Međutim, već na sljedeći slučaj, onaj rapskog župnika Drage Ljubičića, koji je također prvo prijavljen, a poslije i osuđen za pedofiliju, Crkva je reagirala razboritije i župnik je odmah udaljen iz pastorala te predan policiji i sudu. Crkva je potom i prihvatila sudsku presudu protiv Ljubičića, 63-godišnjeg svećenika iz Banjola na otoku Rabu koji se na sudu našao 2007. godine.

Riječ je o prvom svećeniku u Hrvatskoj koji je zbog seksualnog zlostavljanja djece završio u zatvoru i trenutačno se nalazi na izdržavanju kazne u Lepoglavi, otkud će izaći u svibnju, nakon odležane dvije trećine kazne. "Zaradio" je tri godine zatvora zbog bludničenja nad petoricom dječaka u dobi od 10 do 12 godina.

Prije nekoliko godina, mediji su izvještavali i o župniku crkve Marijina Uznesenja iz Tribunja. Dražen Bagić hitnom odlukom šibenskog biskupa premješten na neki od otoka kad se doznalo da je punih pet godina desetogodišnje djevojčice posjedao sebi u krilo, mazio po genitalijama i ljubio u vrat. Cijeli slučaj Crkva je uspjela zataškati i protiv Dražena Bagića nikad nije podnesena prijava.

No, već sljedeći slučaj vlč. Mladena Kožine, "internetskog pedofila", pokazao je punu budnost Crkve jer je upravo Zagrebačka nadbiskupija za toga svoga svećenika na svojim stranicama prva objavila informaciju da se provodi policijska istraga zbog pedofilije.

To najbolje govori da se i hrvatski biskupi drže strogih odredbi Vatikana koje su već pokazale da djeluju jer se, prema vatikanskoj statistici, broj slučajeva odnedavno znatno smanjuje. Jer očito su se i biskupi uživjeli u ulogu žrtve i shvatili da je za žrtvu onih "dva promila pedofila", zapravo cijelih 100 posto u životu pojedinca kojemu se takvo zlostavljanje dogodilo.

Navedeni Kožina, župnik zagrebačke župe Presvetog Srca Isusova u Vinogradskoj bolnici, uhićen je krajem 2011. u akciji MUP-a i Scotland Yarda, kada je akcijom zahvaćeno 25 fizičkih i pravnih osoba koji su dječju pornografiju skidali s interneta.

Prije je desetak godina vodio župu sv. Stjepana Prvomučenika u Botincu mještani kojeg nisu bili iznenađeni svećenikovim uhićenjem. Pamte ga kao prgavog, drskog i bahatog čovjeka kojemu je "sve bilo teško", zbog toga ih je većina bojkotirala nedjeljne mise. No, policijskom otkriću se ipak nitko od njih nije mogao nadati: na njegovu računalu, naime, otkrivene su fotografije gole trogodišnje djece te obnaženih maloljetnica i maloljetnika u eksplicitnom seksualnom činu!

Po tisuću eura za seks

Uoči Božića, na splitskom je sudu počelo suđenje 61-godišnjem svećeniku fra Anti Maduniću. Optužen je za dva spolna odnosa zloporabom položaja jer je kao župnik u Prološcu pokraj Imotskog od lipnja 2010. do svibnja 2011. imao seksualne odnose s dvjema 17-godišnjakinjama, iako je bio njihov svećenik i vjeroučitelj.

Priča je to koja je koji mjesec prije, još u lipnju šokirala cijelu Hrvatsku nakon što je dospjela u javnost. No, u to vrijeme gubi mu se svaki trag. Nakon što se nije pojavio na istražnom ročištu, početkom srpnja je za njim raspisana tjeralica pa se iduća dva mjeseca špekuliralo da je pobjegao k franjevcima u Italiju.

No, krajem kolovoza pojavio se pred istražnim sucem Slavkom Lozinom, opovrgao bijeg preko granica, ali i priznao sve što mu se stavlja na teret: razmjenu na desetke tisuća lascivnih SMS-a i MMS-a i seks s malodobnim župljankama, pritom se kajući i moleći Boga da mu oprosti.

– Sve je počelo inicijativom djevojčica koje su mi SMS-ovima nudile seks i za to tražile tisuću kuna. Seksali smo se u župnom dvoru, s obje sam djevojčice nekoliko puta imao spolne odnose, nikad u troje, i za to sam im svaki put platio traženi novac – priznao je fra Ante sve što mu se stavljalo na teret. Potvrdio je da je mobitelom s maloljetnim djevojkama razmjenjivao lascivne poruke, pa i to da je jednoj od njih putem mobitela poslao fotografiju svog spolnog organa.

No, kad je u prosincu naposljetku dospio pred splitski sud, u međuvremenu iz službe udaljeni svećenik Madunić ipak se predomislio. Na optužbe je imao reći samo: "Nisam kriv" i potom se odlučio braniti šutnjom.

Baš kao i don Nedjeljko Ivanov na početku naše priče (koji se zatvorio u svoju sobu u svećeničkom domu u Zadru i ne izlazi), posljednji u sramotnom nizu koji će, dokaže li mu se krivnja, baciti ljagu na tisuće čestitih pastira što Crkvi služe na ponos i čast. No, srećom za stotine žrtava posrnulih svećenika poput don Nedjeljka Ivanova, Ante Madunića, Ivana Čučeka, Mladina Kožine i Dražena Bagića, šutnja za Kaptol više nije opcija.

Komentara 51

ZE
.zeitgeist.
16:30 18.03.2012.

Sve religije treba marginalizirati. Tko želi, nek se moli doma ili u crkvi. U normalnom i zdravom društvu nema mjesta za religije i sekte.

ZE
.zeitgeist.
16:33 18.03.2012.

Nije b0og stvorio čovjeka na svoju sliku, nego je čovjek stvorio boga na svoju sliku. Svi bogovi su bili besmrtni!

CH
Charles
16:50 18.03.2012.

Sad je malo jasnije zašto to crkva toliko inzistira na nedjeljnim misama: Da bi se Nedjeljko, nedjeljom, mogao baviti djecom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije