Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simboličan čin za povijest

Sjevernu Makedoniju “krste” na tromeđi

Makedonija
Foto: Reuters/ PIXSELL
17.06.2018.
u 07:00

U Prespi, na međi Makedonije, Grčke i Albanije, danas žele okončati spor oko imena

Nakon što su se grčki premijer Alexis Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev dogovorili da će novi službeni naziv Makedonije biti Republika Sjeverna Makedonija, dvije bi zemlje danas trebale potpisati sporazum o izmjeni imena bivše jugoslavenske republike.

Neizvjesna sudbina

Planirano je da u regiji Prespa, koja graniči s Grčkom, Makedonijom i Albanijom, sporazum koji bi trebao značiti prekretnicu u desetljećima starom sporu oko imena Makedonije potpišu ministri vanjskih poslova dviju zemalja. Međutim, dogovor je naišao na veliko protivljenje u objema zemljama. Makedonski predsjednik rekao je da će ga blokirati, a u grčkom parlamentu jučer se na zahtjev oporbe trebalo glasati o povjerenju Tsiprasu. Glasanje o povjerenju tražila je konzervativna oporbena stranka Nova demokracija. Ona smatra da dogovor kojim se susjednoj zemlji dopušta zadržavanje imena uz zemljopisnu odrednicu “sjeverna” ugrožava nacionalne interese.

Makedonija
1/14

Optužba za veleizdaju

Grčki nacionalisti Tsiprasa optužuju za veleizdaju jer ustraju na tome da ime Makedonija ekskluzivno pripada grčkoj pokrajini.
Ljevičarski premijer Tsipras kontrolira 154 od ukupno 300 glasova u parlamentu i očekuje se da će preživjeti glasanje. Njegov mlađi partner Pavlos Kamenos iz Neovisnih Grka kazao je da ne namjerava svrgnuti Tsiprasa iako se protivi dogovoru o imenu.

Poput Tsiprasa, i Zaev je doživio otpor u svojoj zemlji, a makedonski predsjednik Đorge Ivanov obećao je staviti veto na dogovor čak i ako ga parlament ratificira. Makedonija pod svaku cijenu mora ratificirati dogovor i potvrditi ga na referendumu, nakon čega će ga morati ratificirati i Grčka. Atena već 27 godina blokira Skoplje na pristupnom putu u EU i NATO zbog imena Makedonija.

Komentara 21

VI
vidigal
10:40 17.06.2018.

Makedonija je i uvjek ce bit Makedonija

KA
KaraMarko
07:42 17.06.2018.

28 godina im je trebalo da smisle i ubace Severna u ime. Vau...treba ih sve za Nobela sad...kakav izum.

DU
Deleted user
16:47 17.06.2018.

Eh da je nama Sjeverna Srpska Republika Kosovo a @ ikac62 ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije