Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER O AFERI RIMAC

Plenković: Nužno je otkriti tko je kriv za pucanje mjera i curenje informacija

Zagreb: U zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice održana je sjednica Vlade
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/10
04.06.2020.
u 12:21

– U vezi sa slučajem koji se dogodio u petak, u koji su involvirani ljudi koje je imenovala ova Vlada, u njezino ime želim reći da je Vlada privržena borbi protiv korupcije – kazao je Plenković

Na 234. sjednici Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je slučaj Rimac i istaknuo kako je ova Vlada privržena borbi protiv korupcije. Na sjednici se govorilo i o jamstvu za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti zbog koronakrize u vrijednosti od 95 milijuna eura te o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj za odgovor na krizu i podršku oporavku vrijednom 300 milijuna dolara. 

VIDEO: Sjednica Vlade

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti uvodnim govorom. 

– Uime svih nas želim reći da je naša Vlada u cijelosti privržena djelovanju protiv korupcije. I upravo je ovaj slučaj dokaz neovisnog djelovanja i policije i DORH-a. Nema nikakve dileme da borbu protiv korupcije želimo podržati i ohrabriti. Za nas su takva ponašanja neprihvatljiva i zato smo razriješili navedene dužnosnice i ne želimo na bilo koji način biti involvirani u pojedinačne akte koji narušavaju ugled Vlade, Upravo je ovaj slučaj dokaz da policija i DORH rade bez ičijeg upliva. Takvo ponašanje je neprikladno, zato smo dužnosnice razriješili dužnosti. Ne želimo biti involvirani ni u čije akte. 

Kako je rekao, budući da se dogodilo pucanje mjera, nužno je da nadležna tijela vide kako se to dogodilo i da se to napravi u pravilnom roku: – Treba se utvrditi tko je odgovoran za pucanje mjera. Ovo govorim vrlo precizno bez ikakve primisli o bilo kakvom pritisku na bilo koje od ovih tijela. 

Komentirao je i podatke o rastu BDP-a koje je objavio Državni zavod za statistiku. 

– Vidjeli smo podatke DZS-a prema kojima je u prvom tromjesečju porast BDP-a 0,9 posto. – S obzirom na okolnosti pandemije, restriktivne mjere i očekivan pad gospodarstva, ovo je u biti vrlo ohrabrujući podatak, mislim da je to dobro. 

Premijer se osvrnuo i na proračun Europske unije, o kojem će se govoriti na sastanku u lipnju. 

– Novi prijedlog financijskog okvira trebao bi biti bolji i izdašniji za Hrvatsku nego što je onaj koji je bio u veljači. To je još jedan podsjetnik zašto je dobro članstvo u Uniji. Drago mi je da smo u međuvremenu napravili napredak radi sanacije Zagreba – kazao je Plenković. 

Naveo je kako je Ministarstvo državne imovine dobilo 223 zahtjeva i brojne upite građana. 

– Danas na Vladi imamo točku o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja COVID-19. O tome će više ministar Marić – napomenuo je Plenković i dodao: – Aktivnošću Vlade zadržana su radna mjesta. U travnju je potporu primilo 97.000 poslodavaca za više od 550.000 radnika. Do sada je isplaćeno 3,8 milijardi kuna, a kada se uključe doprinosi, onda je to 5,5 milijardi kuna. Naše mjere polučile su dobre rezultate. 

Stanje s koronavirusom

Javnosti se obratio ministar zdravstva Vili Beroš i naveo kakva je situacija u zemlji i svijetu kada je riječ o pandemiji koronavirusa. 

– Danas je 101. dan od pojave koronavirusa. Bilježimo četiri dana bez novooboljelih – naveo je ministar Beroš  i dodao: – Od popuštanja mjera 39 je dan. Bolničke ustanove povećavaju broj zahtjeva. I dalje su osigurani kapaciteti za primanje pacijenta s COVID-19. 

Istaknuo je da se priprema dokument u slučaju sumnje pojave virusa u turističkim objektima u suradnji s Ministarstvom turizma i HZJZ-a. 

– Sa samo dva novooboljela u proteklih tjedan dana nastavljamo s odličnim rezultatima. Bilježimo brojke koje ulijevaju sigurnost, a tako je zahvaljujući djelatnicima zdravstva i građanima. Dočekali smo epidemiju spremni i zaustavljen je eksponencijalni rast. Zbog toga možemo danas raditi i najkompleksnije operacije, kao što je transplantacija. 

Dodao je kako dolazak turista treba i dalje značiti nastavak opreza. 

– Zdravlje nije sve, ali sve bez zdravlja nije ništa – poručio je za kraj ministar Beroš. 

Rad Stožera

– Stožer nije donosio nove odluke, ali smo donosili preporuke. Stranica entercroatia.mup aktivirana je i 86 tisuća građana najavilo je svoj dolazak, a najviše je građana Slovenije – istaknuo je ministar Davor Božinović. 

Istaknuo je da je Civilni stožer dobio dvije donacije. Jedna je od International Medical Corpsa i Savezne vlade Njemačke. 

O jamstvu  između Republike Hrvatske i Europske komisije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19 više je rekao ministar Marić. 

– Države članice moći će iskoristiti jamstvo, a kamate će biti jeftine. Jamči ga Europska unija. Jamstvo za Hrvatsku je 95 milijuna eura – nadodao je. 

– Prvi put za predsjedavanje dobro smo se pripremili. No zbog okolnosti COVID-19 morali smo i više isporučiti. Ovo je jedan od primjera. Brojne institucije su to potvrdile, radili smo dobar posao. Onog trenutka kad je postignut dogovor čelnih ljudi, mi smo u najkraćem roku proveli zakonodavnu proceduru kako bi taj instrument bio proveden. 

– Instrument SURE bit će operativan kad sve zemlje daju svoje jamstvo – kazao je ministar Marić. 

Ministar Aladrović naveo je kako je zabilježen pad nezaposlenosti i da imamo više od 13 tisuća novozaposlenih od početka lipnja: – Najugroženijim sektorima omogućili smo mjere i za lipanj. 

Ministar Marić iznio je kratko objašnjenje o ugovoru o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za odgovor na krizu i podršku oporavku. Napomenuo je kako je riječ o zajmu vrijednom 300 milijuna dolara. Hrvatska će vraćati taj zajam 14 godina, uz pet godina počeka. 

Na pitanje premijera Plenkovića jesu li za 300 milijuna dolara, svi ministri to su potvrdili. 

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir kazao je kako će obnova Zagreba biti skupa i dugotrajna te da će biti potrebni drugi izvori financiranja. 

Pokretanje brodogradnje

– Prijedlog zaključka napravljen je na temelju dokumenta koje je dostavila stečajna upraviteljica Uljanik d.o.o. u stečaju – kazao je ministar Horvat. 

Naveo je kako Uljanik Brodogradnja 1986. d.d. nije pravni sljednik Uljanika i moći će zaposliti bivše radnike i pokrenuti brodogradnju na području Pule. 

Neke od točke na rasporedu su: informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanima za koronavirus u Republici Hrvatskoj, informacije o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Prijedlog odluke o davanju ovlasti ministru financija za potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnom jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja COVID-19, izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za odgovor na krizu i podršku oporavku. 

Postoji mogućnost uvrštavanja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade. 

Tijek sjednice Vlade možete pratiti na portalu Večernjeg lista. 

Ključne riječi

Komentara 13

SP
Spezzi
14:01 04.06.2020.

Nije bitno tko i koliko krade. Najvažnije je otkriti gdje i kako cure informacije o tome kako se krade. Sve sile upregnuti da se zaštite lopine, to je državni interes.

MB
Medo Brundo
13:34 04.06.2020.

HDZ o borbi protiv korupcije ko i kurva o poštenju

WA
walker
13:00 04.06.2020.

O slučaju vjetrenjače: slažem se s Plenkovićem - to je dokaz da policija i DORH radi svoj posao, ali je ujedno i dokaz da se sadašnjim političkim elitama (svih provenijencija i orijentacija) ne smije više vjerovati. Nadam se da većina hrvatskih birača to shvaća, osobito oni koji do sada nisu izlazili na izbore, i da će na predstojećim izborima to i pokazati. Ako se ništa ne mijenja ("lijevo" ili "desno" - svejedno) - ništa se ne mijenja. Možda je ovo jedinstvena prilika da se u hrvatskoj politici doista nešto promijeni. Trebamo nove, neovisne ljude; ovi sadašnji, uz čast iznimkama, više puta i na više načina izigrali su povjerenje svojih birača (od sukoba interesa i korupcije do nedosljednosti i izdaje interesa birača čije su se interese obvezali zastupati). Izađimo na izbore i glasajmo - za "lijeve", "centar" ili "desno" - kako već tko želi i misli da je najbolje. Ali napravimo odmak od ove pat situacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije