Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tovarnik

Sjećanje na župnika Ivana Burika i 663 mučenika Crkve

'17.11.2011., Zagreb - Paljenjem svijeca duz Vukovarske te formiranjem rijeci Vukovar i kriza obiljezen je Dan sjecanja na zrtvu Vukovara koji je na danasnji dan prije 20 godina pao u ruke srbocetnick
'Robert Anic/PIXSELL'
08.10.2012.
u 19:33

Na mjesnom groblju u Tovarniku i grobu župnika Ivana Burika, položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili i svijeće zapalili brojna izaslanstva, među kojima i sudionici današnje 4. memorijalne utrke Vukovar – Tovarnik

U spomen na 21. obljetnicu ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika i 663 mučenika Crkve u Hrvata, na mjesnom groblju u Tovarniku i grobu župnika Ivana Burika, položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili i svijeće zapalili brojna izaslanstva, među kojima i sudionici današnje 4. memorijalne utrke Vukovar – Tovarnik, koju je u povodu obljetnice ubojstva župnika Burika, od ušća Vuke u Dunav u Vukovaru do 30 kilometara udaljenog groblja u Tovarniku trčalo 80-tak trkača, a utrku je organizirala Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, općine Tovarnik i Maraton kluba Hrvatski sokol iz Osijeka.

- Tovarničkog župnika Ivana Burika ubili jugosrpski agresori u njegovom župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. nakon što je Tovarnik okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe. On je ujedno jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Doznali smo i tko je ubio našeg svećenika-mučenika. Istraživanjem i razgovorom sa svjedocima utvrdili smo kako je velečasnog Burika ubio Kosta Gvozdenov iz Valjeva, pripadnik četničke postrojbe \"Dušan Silni\". Kada su Gvozdenova upitali u susjednom Lovasu kakvu to čudnovatu kapu nosi na glavi, a imao je svećenički biret, ponosno je odgovorio kako ju je uzeo „od ubijenog popa kojem više neće trebati“. Na upit pomalo zatečene skupine srpskih vojnika i civila da nije valjda ubio „našeg pravoslavnog popa“, valjevski dobrovoljac ih je umirio: „Ma ne, bio je to ustaški pop u Tovarniku\'\'.

Otkrili smo kontroverzno liječničko izvješće mrtvozornice dr. Ljeposave Stanimirović od 12. listopada 1991. o uzroku Burikove smrti prema kojemu on nije strijeljan, nego je poginuo od eksplozije. Postoje svjedoci koji su vidjeli Burikovo tijelo i uočili rupe od metaka. Pavo Mijoković, jedan od Hrvata koji su ostali za okupacije u Tovarniku, svjedoči da su mještani našli velečasnog Burika mrtvoga na dvosjedu u podrumu. \"Otkopčao sam mu vestu\" – doslovce je izjavio – \"i vidio rupe od metaka na njegovim prsima. Velečasnog smo stavili u sivu najlonsku vreću, odnijeli ga na traktorskoj prikolici na groblje i tamo ga položili pored ostalih ubijenih mještana\", kaže Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr Ante Starčević iz Tovarnika i dodaje kako je prema „Hrvatskom martirologiju XX. stoljeća“ kojeg je dugi niz godina, skupljajući podatke i provjeravajući, uredio i izdao don Anto Baković, tijekom II. svjetskog rata i razdoblja komunističke Jugoslavije, ukupno je nastradalo 663 katolička biskupa, svećenika, bogoslova, sjemeništaraca, laika i redovnica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije