Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strategija

Sječa direktora: Šefovi javnih tvrtki birat će se javnim natječajima

'29.08.2012.Zagreb -  Zeljeznicka stanica Vrapce, gdje je vlak udario zenu i ozlijedio je.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
03.04.2013.
u 16:44

Potpora: Siniša Hajdaš Dončić podržava novi model kadroviranja u državnim tvrtkama

Ubuduće će se šefovi i članovi uprava državnih poduzeća birati na javnim natječajima i posredstvom tvrtki specijaliziranih za lov na poslovne talente, a ne kao do sada diskrecijskom (političkom) odlukom Vlade. To ne znači da će Vlada biti potpuno isključena iz procesa izbora šefova javnih tvrtki jer će na koncu ipak ona podržati ili ne kandidate koji se na natječaju pokažu najboljima.

Lovci na talente

Tako barem stoji u prijedlogu Strategije upravljanja i raspolaganja državnom imovinom od 2013. do 2017. godine koji je izradio i u Vladinu proceduru poslao Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

– Ovo je naš prijedlog i o tome će biti provedena široka rasprava. Smatramo najvažnijim da vlasnici, to jest RH, postavljaju ili imenuju nadzorne odbore i što šire afirmiraju kriterije stručnosti u rukovođenju poslovnih uprava trgovačkih društava. U tom smislu posebno je afirmirati i stručne prijedloge headhunting-agencija (lovci na talente, nap. a.), što u Hrvatskoj još nije dovoljno korišteno pri izboru uprava trgovačkih društava u vlasništvu RH – objašnjava nam Mladen Pejnović, ravnatelj državnog ureda.

Pa ipak, aktualni šefovi javnih poduzeća – redom stranački "vojnici" – mogu mirno spavati jer novi model kadroviranja ne znači da će automatski biti smijenjeni.

– Nije potrebno "inscenirati" neku novu veliku smjenu u trgovačkim društvima, već mirno i postupno širiti kadrovsku bazu stručnih upravljača – kaže Pejnović.

Prijedlog ravnatelja DUUDI-ja podržava i Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa, pomorstva i infrastrukture, koji u svom resoru ima neke od najvećih i najvažnijih državnih tvrtki (HŽ, HAC, Hrvatske ceste).

– Zašto ne? Osobno podržavam prijedlog da se uprave javnih tvrtki biraju na javnim natječajima i uz pomoć headhunting-agencija – rekao nam je ministar Hajdaš Dončić.

Dodao je da to ne znači da će direktori javnih poduzeća iz njegova resora morati na reizbor, odnosno na javni natječaj, ali da će se ubuduće kadrovirati po novom modelu. Direktorima iz svoga resora, kaže, zadovoljan je iako su birani (i) po stranačkom ključu.

– Ali mislim da smo kao društvo dovoljno zreli da ubuduće direktore javnih poduzeća tražimo uz pomoć specijaliziranih agencija za zapošljavanje – zaključio je ministar prometa.

Predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević (HNS) podržava novi model i poručuje da ne bi imao ništa protiv raspisivanja javnog natječaja. No Edo Kos (IDS), šef uprave Hrvatskih cesta, misli drukčije i tvrdi da sadašnji model političkog kadroviranja uprava javnih poduzeća ne treba mijenjati.

– Uprave bi i dalje trebale biti političke, a javni natječaji raspisivani za sva ostala rukovodeća mjesta u državnim poduzećima – smatra Kos.

Strategija upravljanja i raspolaganja državnom imovinom do 2017. godine pozabavila se i sudbinom svih tvrtki u potpunom, većinskom i djelomičnom državnom vlasništvu, a koje se opisuje kao "tvrtke koje često trpe zbog politički motiviranog vlasničkog utjecaja, ali i zbog nebrige države kao vlasnika".

Nema prodaje Šuma i Voda

Tvrtke poput HŽ Infrastrukture, Voda, Šuma, HEP-a, Lutrije... svrstane su u grupu "strateških društva" za koju se ne predviđa privatizacija, dok su tvrtke poput Petrokemije, HPB-a, ACI-ja, Croatia osiguranja u grupi predviđenoj za privatizaciju ili prodaju.

>>Ovo su ljudi koji bi trebali spasiti javna poduzeća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije