Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Stope slobodnih radnih mjesta u prvom kvartalu rastu i u EU i u Hrvatskoj

Najniže stope slobodnih radnih mjesta zabilježene su u Grčkoj, od 0,7 posto, u Španjolskoj i Portugalu, od po 0,9 posto, te u Bugarskoj i Irskoj, gdje su one iznosile po 1,0 posto
19. lipnja 2018. u 07:55 1 komentara 227 prikaza
posao - burza rada - zapošljavanje - nezaposlenost
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Stopa slobodnih radnih mjesta u prvom je ovogodišnjem kvartalu u Europskoj uniji i eurozoni uvećana prema tromjesečju ranije i u odnosu na godinu ranije, a u Hrvatskoj je izrazitije porasla na kvartalnoj razini dok je na godišnjoj ostala nepromijenjena, pokazalo je izvješće Eurostata. 

Rast potrošačkih cijena Inflacija 1,9%, najviše od 2013.

U 28-članom EU sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prvom je tromjesečju 2018. godine uvećana na 2,2 posto, s dva posto u prethodnom tromjesečju, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. U prvom tromjesečju godine ranije iznosila je 1,9 posto. 

Istodobno, u 19-članoj eurozoni uvećana je na 2,1 posto, s dva posto u prethodnom tromjesečju i u odnosu na 1,9 posto u prvom tromjesečju 2017. godine. 

Turizam 'NEMA POŠTOVANJA' Iskustvo sezonskog radnika: 'Priče o 6000 kuna konobarske plaće su laži'

U Hrvatskoj je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla na 2,1 posto, s 1,5 posto u četvrtom tromjesečju 2017. godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine ostala je nepromijenjena, pokazalo je izvješće Eurostata objavljeno u ponedjeljak. 

Promatrano po sektorima, na razini EU-a u cjelini u sektoru industrije i graditeljstva stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je dva posto, a u uslužnom sektoru 2,4 posto. Slična je situacija i u eurozoni, gdje je u sektoru industrije i graditeljstva ona 1,9 posto, a u uslužnom sektoru također 2,4 posto.

anketa Pogledajte koje su najpoželjnije beneficije na poslu

Među zemljama članicama EU-a, čijim je usporedivim podacima EUROSTAT raspolagao, daleko najvišu stopu slobodnih radnih mjesta u prvom je ovogodišnjem kvartalu imala Češka, od 4,8 posto. Slijede Belgija, s 3,5 posto i Njemačka i Švedska, gdje je ona iznosila po 2,9 posto, te Nizozemska i Austrija, s po 2,8 posto.

Najniže stope slobodnih radnih mjesta zabilježene su u Grčkoj, od 0,7 posto, u Španjolskoj i Portugalu, od po 0,9 posto, te u Bugarskoj i Irskoj, gdje su one iznosile po 1,0 posto.

posao, konobar Rast zapošljavanja U odnosu na prošlogodišnji svibanj, čak 21,5% manje nezaposlenih

U odnosu na isto razdoblje godine ranije stopa slobodnih radnih mjesta uvećana je u 16 zemalja članica EU-a, u njih osam, uključujući Hrvatsku ostala je nepromijenjena, dok je u ostatku smanjena. 

Najviše je porasla na godišnjoj razini u Češkoj, za 1,7 postotnih bodova, a slijede Austrija, s 0,6 postotnih bodova višom stopom, dok je u Latviji, Mađarskoj, Nizozemskoj i Sloveniji uvećana za po 0,5 postotnih bodova.

burza rada Tržište rada Rastu primanja radnika, zaposlenost i broj slobodnih radnih mjesta

Uz Hrvatsku, stopa slobodnih radnih mjesta ostala je na godišnjoj razini nepromijenjena i u Bugarskoj, Danskoj, Irskoj, Litvi, Luksemburgu, Portugalu i Finskoj.

S druge strane, ona se smanjila u Grčkoj u odnosu na isto razdoblje lani za 0,3 postotna boda, u Estoniji za 0,2 te na Malti i u Rumunjskoj, za po 0,1 postotni bod, navodi se u najnovijem Eurostatovu izvješću.

Statistički ured EU-a izdvojio je Dansku, Francusku, Italiju i Maltu u zasebnu tablicu budući da njihovi podaci "nisu striktno usporedivi".

 

Hrvatska tvrtka na listi 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

posao - burza rada - zapošljavanje - nezaposlenost
1 / 7
Bruno Kovačić 29-godišnji vlasnik Axilisa, čija je priča o podizanju tehnološke tvrtke kao iz nekog filma
razgovor za posao Najgore u Grčkoj i Španjolskoj Nastavlja se pad nezaposlenosti u Hrvatskoj, opet među najboljima u Europi Reforme Angela Merkel otkrila svoju viziju reformirane Europske unije
Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • wwwcro:

    Nijedna razvijena država se ne ponosi gubitkom radne snage (prazna radna mjesta) , Nijemcima je to ogroman problem, no naši političari, budaletine se ponose time, hahaha, uvijek naopako rade...