Naslovnica Vijesti Svijet

“Izrael je država-nacija samo židovskog naroda”

Zakon je u parlamentu tijesnom većinom progurao premijer Netanyahu, a žestoko mu se protivi izraelski predsjednik Rivlin.
20. srpnja 2018. u 09:05 39 komentara 1231 prikaza
Benjamin Netanyahu
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Ohrabreni odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je grad Jeruzalem priznao glavnim gradom Izraela, i tihom podrškom Saudijske Arabije i Egipta, Izraelci su napravili korak dalje prema ostvarenju svog povijesnog sna. Sedam godina nakon što ga je vlada predložila, izraelski parlament usvojio je kontroverzni nacrt zakona koji Izrael definira kao državu-naciju židovskog naroda, u okviru kojega je modificiran kontroverzni članak kojim se predviđa osiguravanje novih lokaliteta za Židove, što isključuje arapske izraelske građane koji čine 17,5 posto izraelskog stanovništva.

Benjamin Netanyahu Tijesna pobjeda Izrael usvojio kontroverzni zakon: Hebrejski postaje jedini službeni jezik, arapski degradiran

“Uklesano u mramor”

Izraelski parlament (Knesset) u srijedu navečer tijesno je, sa 62 glasa (od ukupno 120 glasova), usvojio nacrt zakona kojim se određuje da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je prije arapski imao identičan status s hebrejskim, te nalaže da su “židovska naselja (u Izraelu) od nacionalnog interesa”. Zakon daje pravo na samoodređenje samo Židovima.

– Ovo je odlučujući trenutak u povijesti izraelske države koji naš jezik, našu himnu i našu zastavu uklesava u mramor – oduševljeno je komentirao izraelski premijer Benjamin Netanyahu, glavni inicijator tog zakona.

U autobusu je i Marko Perković Thompson Efraim Zuroff: 'Simpatizer ustaštva' Thompson ne bi nigdje trebao biti počasni gost

Izglasavanje zakona nije prošlo bez tenzija i sukoba. U isto vrijeme dok su židovski parlamentarci, koji su glasali za usvajanje nacrta, slavili i fotografirali se s premijerom Netanyahuom, izraelska oporba protivila se tom nacrtu, a arapski su zastupnici u parlamentu u znak protesta nakon izglasavanja trgali kopije spornog teksta nakon čega su ih zaštitari izbacili iz parlamenta.

Izglasavanjem zakona u Parlamentu Izraelci su ostvarili svoj san koji sanjaju više od dva tisućljeća. Nakon gotovo dva tisućljeća postojanja židovske dijaspore bez vlastite države, cionizam kao pokret utemeljili su sekularni Židovi još krajem 19.stoljeća, u većini židovski Aškenazi. Ova je ideja uvjetovana tadašnjim nastankom antisemitizma u Europi, posebice vidljivom kroz afere Dreyfusa u Francuskoj i pokretom protiv Židova u Rusiji. Inicijator cionističkog političkog pokreta bio je austrougarski novinar Theodor Herzl sa svojom knjigom Der Judenstaat. U to je vrijeme glavni cilj je bio potaknuti Židove da se presele u Palestinu, a potom na području Osmanskog Carstva.

Sirijski vojnik Drama u jutarnjim satima Sirijska protuzračna obrana spriječila udar izraelskih zrakoplova

“Ugrozili ste Židove”

Analitičari su uvjereni kako će taj čin dodatno destabilizirati Bliski istok i biti zadnji čavao u lijesu mirovnog procesa između Palestinaca i Izraelaca. Zbog toga je i izraelski predsjednik Reuven Rivlin kritizirao sporni nacrt koji zanemaruje sva prava gotovo dva milijuna Palestinaca koji su državljani Izraela, dok Židove stavlja u položaj građana prvog reda. Rivlin je u pismu parlamentarcima naglasio da bi nacrt mogao uvrijediti i ugroziti Židove koji žive u drugim zemljama i da bi Izrael mogao biti meta žestokih napada zbog diskriminacije nežidovskog stanovništva. On je tražio revidiranje spornih odredbi nacrta, što vladajući u parlamentu nisu uvažili.

Edo Maajka Edo Maajka Nema alternative! Ili ultradesnica ili ekipa iz Živog zida koja igra na kartu glupih ljudi

Arapi koji posjeduju izraelsko državljanstvo ističu da su izraelske vlasti i do sada provodile diskriminatornu politiku prema njima, a novim nacrtom je to i legalizirano. Tako će arapski jezik izgubiti status službenog jezika, što je status koji će imati isključivo hebrejski jezik. Između ostalog, židovski praznici su proglašeni državnim, a Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Većina odredbi novog nacrta u suprotnosti je s postojećom zakonskom odredbom da u Izraelu svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti.

Benjamin Netanyahu
1 / 5
Sukob Izraelaca i Palestinaca

 

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • brzzzy:

    “Izrael je država-nacija samo židovskog naroda”... Eto ti politike predsjednika Menjamina... Gdje su sad oni silni pravednici koji Hrvatskog domoljuba i pjevača Perkovića naziva "fašistom" jer zamisli čovjek je domoljub,branitelj i voli svoj narod... Što bi ti pravednici rekli da ... prikaži još!li da je Hrvatska samo država Hrvatskog naroda... Mislim da je ssve drugo reći suvišno... Eto vam dragi "pravednici" kojiko je "vaša" politika pravedna prema ostalim narodima...

  • umpahpah:

    Pozovi onda Majmunjahu onda taj cifutski okot iz Europe u tu tvorevinu tzv. izrael. Smrdite previse i niste pozeljni...isto kao i vasa braca Arapi.

  • igorl:

    Ovo me tako podsjetilo na hitlerovu rasnu cistocu da sam se sav najezio. Zidovi u Izraelu su novi arijevci. Brrr.