Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Assad oslobodio Daru

Bitka je gotova, provincija u kojoj je pobuna počela u rukama režima

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
14.07.2018.
u 08:00

Provinciju Dara smatraju strateški važnom, a njeno oslobađanje težak je udarac ne samo za džihadiste već i sirijsku umjerenu oporbu

Nakon nekoliko dana žestokih borbi između, s jedne strane, sirijske vojske, potpomognute saveznicima, Iranskom revolucionarnom gardom i libanonskim Hezbollahom, i s druge, pobunjeničkih i džihadističkih snaga, okončana je bitka za provinciju Dara. Nju smatraju izuzetno strateški važnom, a oslobađanje te provincije težak je udarac ne samo za džihadiste već i za sirijsku umjerenu oporbu, i to zato što je taj grad kolijevka pobune koja je 2011. godine započela protiv vladavine sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Glavnu ulogu u bitki za Daru odigrala je elitna brigada Tigrovi sirijske vojske, koja je sudjelovala u oslobađanju i grada Alepa te predgrađa Damaska, Istočne Gute. Sirijska vojska tako ponovno pod svoju kontrolu stavlja strateški važan granični prijelaz Nasib na granici s Jordanom. Granični prijelaz Nasib bio je od životnog značenja kako za Siriju tako i za Jordan i Libanon. Naime, kroz Jordan je svakodnevno prolazilo više od sedam tisuća kamiona i tegljača koji su prevozili robu, voće i meso, za zemlje Zaljeva.

U međuvremenu, Izrael traži od Rusije da vrši pritisak na Iran da povuče pripadnike Iranske revolucionarne garde i borce Hezbollaha 80 kilometara od izraelske granice. Nakon oslobađanja provincije Dara došli su na nekoliko kilometara do granice okupiranog sirijskog teritorija pod Izraelom. 

Ključne riječi

Komentara 28

MI
midea
08:41 14.07.2018.

ok , tko je slijedeći? Iran ? tamo još nema Američke demokracije !

GV
golub Vaso
08:58 14.07.2018.

Nema režima, ima legitimne vlade, herojske SAA i legendarnog predsjednika republike Bashara Al Assada. Dosta više da vam Buzin diktira.

DU
Deleted user
13:55 14.07.2018.

Čestitam Sirijskoj vojsci i njenim saveznicima na oslobađanju Sirije. Sada više ne budemo gledali kako ta zapadna oporba masakrira nedužne ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije