Naslovnica Vijesti Svijet

Bitka je gotova, provincija u kojoj je pobuna počela u rukama režima

Provinciju Dara smatraju strateški važnom, a njeno oslobađanje težak je udarac ne samo za džihadiste već i sirijsku umjerenu oporbu
14. srpnja 2018. u 08:00 28 komentara 1849 prikaza
Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon nekoliko dana žestokih borbi između, s jedne strane, sirijske vojske, potpomognute saveznicima, Iranskom revolucionarnom gardom i libanonskim Hezbollahom, i s druge, pobunjeničkih i džihadističkih snaga, okončana je bitka za provinciju Dara. Nju smatraju izuzetno strateški važnom, a oslobađanje te provincije težak je udarac ne samo za džihadiste već i za sirijsku umjerenu oporbu, i to zato što je taj grad kolijevka pobune koja je 2011. godine započela protiv vladavine sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Abu Bakr al Baghdadi Sirija Ubijen sin kalifa Islamske države Al-Baghdadija

Glavnu ulogu u bitki za Daru odigrala je elitna brigada Tigrovi sirijske vojske, koja je sudjelovala u oslobađanju i grada Alepa te predgrađa Damaska, Istočne Gute. Sirijska vojska tako ponovno pod svoju kontrolu stavlja strateški važan granični prijelaz Nasib na granici s Jordanom. Granični prijelaz Nasib bio je od životnog značenja kako za Siriju tako i za Jordan i Libanon. Naime, kroz Jordan je svakodnevno prolazilo više od sedam tisuća kamiona i tegljača koji su prevozili robu, voće i meso, za zemlje Zaljeva.

Sirija Zemlju čeka daytonski model? Sirija u tri dijela, a svaki kontrolira jedna velika sila

U međuvremenu, Izrael traži od Rusije da vrši pritisak na Iran da povuče pripadnike Iranske revolucionarne garde i borce Hezbollaha 80 kilometara od izraelske granice. Nakon oslobađanja provincije Dara došli su na nekoliko kilometara do granice okupiranog sirijskog teritorija pod Izraelom. 

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • midea:

    ok , tko je slijedeći? Iran ? tamo još nema Američke demokracije !

  • Lisac:

    Čestitam Sirijskoj vojsci i njenim saveznicima na oslobađanju Sirije. Sada više ne budemo gledali kako ta zapadna oporba masakrira nedužne ljude.

  • jureh77:

    Nema režima, ima legitimne vlade, herojske SAA i legendarnog predsjednika republike Bashara Al Assada. Dosta više da vam Buzin diktira.