Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bitka je gotova, provincija u kojoj je pobuna počela u rukama režima

Provinciju Dara smatraju strateški važnom, a njeno oslobađanje težak je udarac ne samo za džihadiste već i sirijsku umjerenu oporbu
14. srpnja 2018. u 08:00 28 komentara 1853 prikaza
Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon nekoliko dana žestokih borbi između, s jedne strane, sirijske vojske, potpomognute saveznicima, Iranskom revolucionarnom gardom i libanonskim Hezbollahom, i s druge, pobunjeničkih i džihadističkih snaga, okončana je bitka za provinciju Dara. Nju smatraju izuzetno strateški važnom, a oslobađanje te provincije težak je udarac ne samo za džihadiste već i za sirijsku umjerenu oporbu, i to zato što je taj grad kolijevka pobune koja je 2011. godine započela protiv vladavine sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Abu Bakr al Baghdadi Sirija Ubijen sin kalifa Islamske države Al-Baghdadija

Glavnu ulogu u bitki za Daru odigrala je elitna brigada Tigrovi sirijske vojske, koja je sudjelovala u oslobađanju i grada Alepa te predgrađa Damaska, Istočne Gute. Sirijska vojska tako ponovno pod svoju kontrolu stavlja strateški važan granični prijelaz Nasib na granici s Jordanom. Granični prijelaz Nasib bio je od životnog značenja kako za Siriju tako i za Jordan i Libanon. Naime, kroz Jordan je svakodnevno prolazilo više od sedam tisuća kamiona i tegljača koji su prevozili robu, voće i meso, za zemlje Zaljeva.

Sirija Zemlju čeka daytonski model? Sirija u tri dijela, a svaki kontrolira jedna velika sila

U međuvremenu, Izrael traži od Rusije da vrši pritisak na Iran da povuče pripadnike Iranske revolucionarne garde i borce Hezbollaha 80 kilometara od izraelske granice. Nakon oslobađanja provincije Dara došli su na nekoliko kilometara do granice okupiranog sirijskog teritorija pod Izraelom. 

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • midea:

    ok , tko je slijedeći? Iran ? tamo još nema Američke demokracije !

  • golub Vaso:

    Nema režima, ima legitimne vlade, herojske SAA i legendarnog predsjednika republike Bashara Al Assada. Dosta više da vam Buzin diktira.

  • Deleted user:

    Čestitam Sirijskoj vojsci i njenim saveznicima na oslobađanju Sirije. Sada više ne budemo gledali kako ta zapadna oporba masakrira nedužne ljude.