Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješan hrvatski model

Sirija treba pomoć Hrvatske da ukloni mine ostavljene čak i u dječjim igračkama

Velika akcija razminiranja pod nadzorom HCR-a
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
29.04.2019.
u 06:37

Hrvatski model za razminiranje jedan je od najuspješnijih na svijetu, pa su zemlje suočene s opasnostima od zaostalih mina pokazale velik interes za našim znanjem i opremom

U Slanom kod Dubrovnika održan je, pod pokroviteljstvom Vlade RH i zemlje partnera Mađarske, 16. međunarodni simpozij o protuminskom djelovanju na kojem je sudjelovalo 170 sudionika iz 31 zemlje iz Europe, Azije, Sjeverne i Južne Afrike. Na konferenciji je sudjelovalo i izaslanstvo iz Sirije, zemlje koja već više od osam godina tone u ratu. Naime, nakon poraza terorističke organizacije Islamske države i oslobađanja velikog dijela teritorija od džihadističkih skupina, glavni sirijski problem su zaostale mine koje su teroristi posijali svuda za sobom. Svaki dan u toj zemlji od zaostalih mina pogine desetak ljudi, a među njima je najviše djece.

To je dugotrajan proces

Sirijski veleposlanik u Beču, koji je opunomoćen i za Hrvatsku, Bassam Sabbagh, na toj se konferenciji sastao s pomoćnikom ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damirom Trutom, koji je ujedno bio i Vladin izaslanik te tražio pomoć Hrvatske koja već ima veliko iskustvo u protuminskom djelovanju, od edukacije do razminiranja i opreme. Pomoćnik ministra Trut izrazio je želju pomoći sirijskom narodu u otklanjanju mina koje u poslijeratnom vremenu postanu najveći neprijatelj čovjeku. Pomoćnik ministra Trut i sirijski veleposlanik Bassam Sabbagh dogovorili su kako će pronaći platformu prema kojoj će Hrvatska sudjelovati u razminiranju Sirije te su se složili da će to biti dugotrajan proces, daleko teži nego u Hrvatskoj s obzirom na to da mine nije postavila vojska, već paravojna formacija i teroristi koji su ih postavljali bez ikakvog plana i karte.

– Hvala Hrvatskoj što nas je pozvala da sudjelujemo na tako važnom skupu. Pred Sirijom su veliki poslijeratni izazovi – kazao je za Večernji list sirijski veleposlanik Bassam Sabbagh ističući kao najveći problem mine koje su teroristi postavili nakon što je sirijska vojska oslobodila teritorij.

– Nažalost, u Siriji svaki dan ginu djeca i nedužni ljudi jer teroristi nisu birali mjesta gdje će postaviti mine. Osim po šumama, pustinjama, ulicama, kućama, mine su postavili čak i u neke dječje igračke – govori veleposlanik Sirije Sabbagh koji vjeruje da će Hrvatska, koja već više od 25 godina razminirava svoj teritorij, pomoći Siriji da što prije prođe proces razminiravanja kako bi u toj zemlji život konačno mogao normalno funkcionirati.

– Za sada još na tom projektu radi naša vojska koja ima skromne mogućnosti u rješavanju tog problema. Vjerujem kako će se i Međunarodna zajednica uskoro uključiti u program razminiranja Sirije kao što to čini u ostalim dijelovima svijeta – uvjeren je sirijski veleposlanik Bassam Sabbagh koji polaže velike nade u pomoć Hrvatske.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut kazao je kako „ostatak svijeta od Hrvatske može puno naučiti”.

– U ratu smo stekli pirotehničko iskustvo, ali smo i naučili o organizaciji tog posla, o strojevima. Organizirani smo kroz Hrvatski centar za razminiranje, a putem nove reorganizacije uprave HCR je integriran u Ravnateljstvo Civilne zaštite pri Ministarstvu unutarnjih poslova – kazao je D. Trut.

Što možemo ponuditi drugima

Direktorica HCR – Centra za testiranje, razvoj i obuku Katarina Markt kazala je kako su i ove godine uspjeli na jednom mjestu okupiti sve relevantne čimbenike humanitarnog razminiranja i predstaviti što Hrvatska može ponuditi zemljama suočenim s opasnostima od mina.

Foto: ALI HASHISHO/REUTERS/PIXSELL

– Svi sudionici složili su se kako je “hrvatski model” za razminiranje jedan od najuspješnijih modela na svijetu – kazala je K. Markt. Predsjednica programskog vijeća konferencije Đurđa Adlešič navela je da je pokazan velik interes za onim što Hrvatska ima, a to je znanje o protuminskom djelovanju, opremi, strojevima. Obavljeni su brojni bilateralni sastanci i dogovori, kao i pozivi iz Kolumbije, Turkmenistana, Srbije, za pomoć pri uspostavi kvalitetnijeg sustava protuminskog djelovanja u tim zemljama.

– Osim naših dosadašnjih sudionika, stigli su i predstavnici zemalja koje će naša znanja i stručnu pomoć tek trebati. Naše znanje, opremu i strojeve dolaze vidjeti svi koji nešto znače u protuminskom svijetu – kazala je Đ. Adlešič naglašujući da smo od tragedije i stradanja stvorili gospodarski proizvod jer su naši pirotehničari, nadzornici, oprema, strojevi, psi, traženi svugdje u svijetu.

Ključne riječi

Komentara 37

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
07:17 29.04.2019.

Bombe u dječjim igračkama? Jel' to ta demokratska sirijska oporba kojoj je zapad pomagao?

Avatar raco
raco
10:03 29.04.2019.

Ajd vi prvo Hrvatsku cijelu razminirajte pa onda dalje idite.

Avatar MALI_ALEK
MALI_ALEK
07:00 29.04.2019.

i Rusija ima deminere,,,koji cete im vi...zar ce posao dati onima koji su bili protiv njih i naoruzavali njihove protivnike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije