Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izigrala ih Vlada

Sindikati: Izlazimo iz GSV-a, Kalmeta: Oni ne žele podnijet teret

sever
Arhiva VL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
20.05.2010.
u 15:46

Smatraju i da ih je Vlada izigrala kada je sama utvrdila izmjene Zakona o porezu na dohodak bez konzultacija sa socijalnim partnerima.

Sindikalne središnjice neće sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i počele su zajedničke pripreme za hitno sazivanje drugoga svesindikalnog sabora na kojem će donijeti odluke o daljnjim zajedničkim aktivnostima i djelovanju sindikata, objavilo je jučer pet sindikalnih središnjica. Traže hitan sastanak s premijerkom, a izravan povod su najave Vlade o ukidanju regresa, božićnica i darova za djecu zaposlenima u državnim i javnim službama, državnim i javnim poduzećima, kao i izmjeni čl. 262 Zakona o radu koji propisuje da se nakon isteka roka na koji je sklopljen kolektivni ugovor, u njemu sadržana pravna pravila i dalje primjenjuju do sklapanja novih kolektivnih ugovora.

Svesindikalni sabor

Smatraju i da ih je Vlada izigrala kada je sama utvrdila izmjene Zakona o porezu na dohodak bez konzultacija sa socijalnim partnerima. Na svesindikalnom saboru donijet će odluke o akcijama, uključujući i štrajkove.

- Zakon o radu nije razlog jer ga još nismo donijeli. To je prvenstveno taština Kreše Severa - odgovara predsjednik GSV-a ministar Božidar Kalmeta:

- Pozvat ćemo ih sljedeći tjedan kako bismo raspravili prijedlog zakona o radu. Čini mi se da neki od njih ne žele shvatiti kakvo je vrijeme, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi. Neke pogodnosti koje su se mogle davati nekad, kad je BDP rastao pet-šest posto, danas jednostavno ne mogu egzistirati I mi se moramo dogovoriti za ovu godinu kako neke stvari treba smanjiti, no oni, kaže Kalmeta, to nisu htjeli:

- Ne žele podnijeti teret ove krize koji treba raspodijeliti na sve.

“Oni i dalje tupe”

Kalmeta kaže da je jedina alternativa dogovoru da “oni tupe i dalje i da i dalje inzistiraju na svemu što piše u kolektivnim ugovorima, ali i kako bi takav razvoj događaja mogao imati katastrofalne posljedice.

- Onda možemo doći u situaciju da nemamo za plaće. Zato mislim da je bolje onda da se dogovorimo da ove godine nema božićnice i regresa, da ne diramo plaću i sve ostale uvjete - zaključuje Kalmeta.

Ključne riječi

Komentara 7

PR
Pretorian43
17:48 20.05.2010.

bravo!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:23 20.05.2010.

konačno ste se odlučili! sada ne treba stati na tome već smjeniti nesposobnu i samodopadnu vladu. možda mi mali ljudi stvarno ne vidimo gdje živimo ali je sigurno da ovi u vladi ne vide kako mi živimo. vladu premjestiti iz banskih dvora u remetinec (neki bivši članovi ih već čekaju tamo)

L3
luka_37
23:49 20.05.2010.

Kaže veliki Kalmeta...Ne žele podnijeti teret ove krize koji treba raspodijeliti na sve A može li taj Kalmeta ako uopče ima obraza objasniti koji dio raspodjele krize se odnosi na Vladu i njihovu služinčad...kad če krenuti pješke na posao,plačati sami javni prijevoz do posla kao što to rade Šveđani onda može tražiti i od drugih... ah da zaboravio sam spomenuti ono služinče Dragičevića...i njegov dio ovoj krizi je jako težak...svega 6 miljona kuna...to radnik ne zaradi za cjeli život.... NA CESTE NARODE I UNISTITI TU GAMAD JEDNOM ZAUVIJEK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije