Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SLUČAJ

Sin HDZ-ovog ministra u BiH primao stipendiju za studente slabijeg imovinskog stanja: 'Nisam to znao'

vladazzh.com
15.08.2023.
u 10:09

Luka Sesar je student Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a inače je iz Posušja. Trenutno stanuje u splitskom studentskom domu, doznaje se, a nalazi se na 319. mjestu dobitnika ove stipendije

Nakon što je u lipnju otkriveno kako je sin hercegovačkog poduzetnika primao stipendiju za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa u Hrvatskoj, otkriven je i novi sličan slučaj u BiH. Naime, Hercegovina.info otkrila je kako se sin HDZ-ovog ministra gospodarstva u Županiji Zapadnohercegovačkoj i dopredsjednika županijske vlade Darija Sesara također nalazi na istoj listi dobitnika stipendije.

Luka Sesar je student Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a inače je iz Posušja. Trenutno stanuje u splitskom studentskom domu, doznaje se, a nalazi se na 319. mjestu dobitnika ove stipendije koja mjesečno iznosi 200 eura. 

S obzirom da primanja njegovih roditelja nisu ispod 263 eura po članu obitelji, koliko iznosi zakonski maksimum, postavlja se pitanje kako je Luka Sesar ostvario tu stipendiju. Njegov otac Dario Sesar na pitanje novinara odgovorio je kako je to nemoguće i da ga netko pokušava ocrniti, no dan kasnije je objavio priopćenje u kojem objašnjava situaciju.

POVEZANI ČLANCI:

''Kao osoba koja obnaša odgovornu političku i društvenu ulogu posljednjih 10 godina, svoju politiku i svako djelovanje zasnivam na načelima transparentnosti i vjerodostojnosti. Prije nekoliko dana dobio sam upit od strane predstavnika medija o stipendiji koju navodno koristi moj sin kao student Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Naravno kao i svaki roditelj nastojim voditi brigu o svojoj obitelji.

Ipak, nisam imao traženu informaciju, pa sam upitao sina i obavio razgovor s njim, na što mi je odgovorio kako se samim upisom na fakultet između studenata otvorila tema prijave za stipendiju, na što se on prijavio i prošao. Provjerom cjelokupne situacije i vrste stipendije došao sam do spoznaje kako se zbog njegovog studiranja i prijave u Republici Hrvatskoj, gdje naravno kao student živi samostalno i nisu na kućnoj listi prijavljeni roditelji i ostali članovi obitelji ostvario je stipendiju u kategoriji slabijeg socio - ekonomskog stanja. 

Odmah po tom saznanju kontaktirao sam Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i izvršio povrat stipendije (novca) u proračun RH. Ovim putem se želim ispričati cjelokupnoj javnosti zbog pogreške koja je dovela do ove situacije. Budući da već izvjesno vrijeme obnašam političke funkcije, članovi moje obitelji s oprezom konzumiraju čak i obična građanska prava, pa i kad se radi o sinu, studentu koji je u srednjoj školi između ostalog bio i među boljim učenicima generacije i pritom nije bio korisnik bilo kakve stipendije. Shvaćajući odgovornost i cijeneći vaše povjerenje osjećao sam obvezu da vam se obratim na ovaj način i još jednom naglasim važnost transparentnosti koja uključuje i priznaje pogreške i ispriku'', objavio je ministar.

>> VIDEO Teta ubijene žene u Gradačcu: 'Skrivala se s bebom kod mene 7 dana. Onda je saznao gdje je'


 

Komentara 7

DI
dino85
11:11 15.08.2023.

Kad pohlepan čovjek na vlasti spane na socijalu, to je da se čovjek upita a što je tek tamo gdje nije socijala, uzmi mujo koliko ti drago. Jesmo pohlepan narod, a uz to ima se i od koga lamati, odd države, jer da smo privatnici i kapitalisti, morali bi barem čeksti da im se da, ovako samo uzmi.

PO
Poskok
15:01 15.08.2023.

HDZ- zločinačka organizacija presuda u Hagu)

RC
rcuksel
15:33 15.08.2023.

Koliko je takvih nego mene zanima kome je to čudno pa to ste i napravili da bi mogli must obadvije drzave jer ercegovac je dijagnoza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije