Naslovnica Vijesti Svijet

Cerar: Tužbu protiv Hrvatske podnijet ćemo kroz tjedan-dva

Cerar je protumačio kako bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU-a Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražnog rješenja krši međunarodno pravo, te da bi arbitražu trebala prihvatiti i primijeniti ju.
28. lipnja 2018. u 18:25 30 komentara 1354 prikaza
Miro Cerar
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar u četvrtak je u Bruxellesu ponovio stajalište svoje vlade da Hrvatska neprihvaćanjem presude arbitraže o graničnom prijeporu krši "međunarodno i europsko pravo", te iznio očekivanje da će se to dokazati u procesu koji će Slovenija za tjedan-dva pokrenuti pred sudom EU-a u Luksemburgu.

Andrej Plenković i Miro Cerar Nastavak spora Slovenija promijenila odvjetnike - nova ekipa pravnika priprema tužbu protiv RH

"Tužbu protiv Hrvatske podnijet ćemo kroz tjedan-dva, nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku", kazao je novinarima Cerar koji sudjeluje na sastanku Europskog vijeća, dodavši da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je treba primijeniti.

"Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba ju provesti. Ako na sudu EU-a uspijemo dokazati da nepoštivanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo Europske unije, o čemu sam inače uvjeren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno nego i europsko pravo", kazao je Cerar dodavši da je uvjeren u nepristranost suda EU-a u tom slučaju.

No, Cerar je protumačio kako bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU-a Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražnog rješenja krši međunarodno pravo, te da bi arbitražu trebala prihvatiti i primijeniti ju.

Miro Cerar najavljuje tužbu protiv Hrvatske ne popušta Cerar kaže da Slovenija ne odustaje od primjene arbitraže

"Tužbu protiv Hrvatske uložit ćemo zbog kršenja europskog pravnog poretka i to je smisao te tužbe, no bez obzira na njen ishod arbitražna presuda ostaje na snazi", kazao je slovenski premijer.

Dodao je da je u nedjelju, na neformalnom summitu EU-a posvećenog migracijama, o arbitraži govorio s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom, te kritizirao Komisijin neutralan stav u slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu, ustvrdivši da je i samom Junckeru zbog toga bilo neugodno.

Miro Cerar ODGOVOR PLENKOVIĆU Cerar nije isključio blokadu hrvatskog ulaska u Schengen Andrej Plenković SASTANAK U SLOVENIJI Plenković o protureakciji Srbije: Volimo teatar i pozorište, ali ne u svojoj kući
Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • bacvice:

    a gospon Cerar mislim da se tako zovete? sto rec? vi ste kao i Srbija? Srbijanska politika tjesi i laze svoj narod da ce Kosovo jednoga dana biti Srbija. iako cjela Srbijanska politika zna da do tog dana nikad nece ... prikaži još! doci? lazu narod da bi ostali na vlasti. tako i vi Slovenski politicari lazete svoj narod. prvo USA i plitika EU nece vas podrzat. trosite u bezglavlje novce svoih porezni obveznika u prazno. ako je to cjena za ostati na vlasti? onda susjedi Slovenci imate ozbiljan problem. Nikad za nikad vam Hrvatska nece dat ovo sto trazite? a dogovorit bi se mogli.

  • bljak007:

    Miro ti i tvoj Erjavec ste notorne budale, lijepo vam je rekla europa, a vi ne slušate.

  • navijeke:

    Bit će to još jedan veličanstven slovenski autogol i dodatan dokaz koliko su nedobronamjerni susjedi.