Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WHO

Šest afričkih zemalja prve na kontinentu dobivaju tehnologiju za mRNA cjepivo

Cjepivo  - ilustracija
Foto: REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.02.2022.
u 12:55

Pandemija koronavirusa jasno je pokazala više nego ikada do sada kako ovisnost o nekoliko tvtki za proizvodnju globalne robe u svijetu može biti ograničavajuće i opasno

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će šest afričkih zemalja - Egipat, Kenija, Nigerija, Senegal, Južnoafrička Republika i Tunis - prve na tom kontinentu dobiti tehnologiju za proizvodnju mRNA cjepiva. Projekt prijenosa tehnologije pokrenut je prošle godine i trebao bi pomoći državama s niskim i srednjim dohotkom da same proizvode cjepiva mRNA u skladu s međunarodnim standardima.

Riječ je o naprednoj tehnologiji koju su primijenile farmaceutske tvrtke kao što su Pfizer-BioNTechModerna za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa.

WHO je uspostavio globalno tijelo za transfer tehnologije proizvodnje cjepiva jer su bogate države gomilanjem cjepiva stvorile neravnotežu na način da je cjepivo prodavano vladama koje mogu platiti najviše cijene. Zbog toga su države srednjeg i niskog dohotka stavljene na čekanje za cjepivo protiv u pandemiji. 

Pandemija koronavirusa jasno je pokazala više nego ikada do sada kako ovisnost o nekoliko tvtki za proizvodnju globalne robe u svijetu može biti ograničavajuće i opasno, rekao je glavni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Srednjoročno i dugoročno, najbolji način da se nosimo s izvanrednim zdravstvenim stanjima i pružimo zdravstvenu srbim svjetskom stanovništvu je znatno povećati kapacitete svih regija da same proizvode potrebne zdravstvene proizvode - napomenuo je direktor.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa pohvalio je inicijativu i pozvao globalnu mrežu za distribuciju cjepiva COVAX te savez za cjepiva GAVI da kupuju cjepiva od lokalnih proizvođača.

Kako smo ranije pisali, u Africi je postotak procijepljenosti tek deset posto dok u prosperitetnijim zemljama seže i do 70 posto. Najpotrebitije zemlje na svijetu u početku su vrlo teško dolazile do svojih doza jer su bogatije zemlje koristile svoju financijsku moć da nabave prve dostupne doze.

Kad se proizvodnja cjepiva povećala, a bogatije države počele donirati suvišne doze, nastupio je novi problem za siromašnije zemlje, a to je borba s administriranjem velikih pošiljki u kojima je znatan postotak cjepiva pred istekom roka trajanja. S tim se problemom posebno nose afričke zemlje kod kojih je sve to - potreba za odbijanjem cjepiva s kratkim rokom trajanja, početna nejednakost u podjeli cjepiva, kao i oklijevanje stanovnika - pridonijelo mnogo nižoj stopi cijepljenja. 

VIDEO Jak vjetar urušio komad fasade u Zagrebu, intervenirali vatrogasci

Komentara 4

V0
Vlaskoulicanec3.0
14:53 18.02.2022.

Treba ubiti što je više moguće ljudi u Africi? U Austriji do sada niti jedno jedino dijete nije umrlo od korone, ali zato nekoliko od cjepiva...

KI
kimi
13:40 18.02.2022.

Nigerija, najmnogoljudnija zemlja Afrike sa 215 mil.stanovnika obolelih 0,11% umrlih 3.140 ili 0,0016% ukupnog broja stanovništva.. Više ih je stradalo od pada sa bicikle nego od ovog virusa i zato im treba pod hitno dati novu tehnologiju za cepivo daa bi se procenat obolelih i umrlih doveo na evropski nivo.

NA
Nadalinaaa
13:09 18.02.2022.

U Africi gdje je samo 10% cijepljenih vjerojatno je veliki pomor zbog covida? Zašto nas mediji ne izvještavaju o toj strašnoj situaciji iz Afrike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije