Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVAX

Zbog kratkog roka trajanja četvrtina doniranih cjepiva AstraZenece je odbijena

Foto: ROGAN WARD/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.02.2022.
u 12:07

Neke su zemlje morale uništiti doze kojima je istekao rok trajanja, uključujući Nigeriju koja je u studenom bacila do milijun cjepiva

Relativno kratak rok trajanja cjepiva AstraZeneca, namjenjenog borbi protiv koronavirusa, komplicira njegovo uvođenje u najsiromašnije zemlje svijeta, stoji u dokumentima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi Reuters. Zbog toga se u problemu našao COVAX, projekt dijeljenja cjepiva koji je usmjeren upravo na dostavljanje cjepiva najpotrebitijim zemljama na svijetu koje su u početku vrlo teško dolazile do svojih doza jer su bogatije zemlje koristile svoju financijsku moć da nabave prve dostupne doze. 

Odbijena četvrtina doniranih cjepiva

No kada se proizvodnja cjepiva povećala, a bogatije države počele donirati suvišne doze, nastupio je novi problem za siromašnije zemlje, a to je borba s administriranjem velikih pošiljki. S tim se problemom posebno nose afričke zemlje kod kojih je sve to - potreba za odbijanjem cjepiva s kratkim rokom trajanja, početna nejednakost u podjeli cjepiva, kao i oklijevanje stanovnika - pridonijelo mnogo nižoj stopi cijepljenja. Pa dok je u prosperitetnijim zemljama cijepljeno i po 70 posto stanovnika, u Africi je ta brojka tek deset posto.

Uzimajući u obzir samo donirane doze, siromašne su nacije prošle godine odbile ili odgodile oko 30 milijuna cjepiva AstraZeneca, objavio je Gavi, neprofitna organizacija koja zajedno sa WHO-om vodi COVAX. To iznosi četvrtinu doniranih cjepiva AstraZenece putem COVAX-a.

Neke su zemlje morale uništiti doze kojima je istekao rok trajanja, uključujući Nigeriju koja je u studenom bacila do milijun cjepiva. Većina od 19 navedenih afričkih zemalja imala je istekle doze upravo AstraZenece, u usporedbi s nekolicinom zemalja s isteklim dozama drugih proizvođača.

Prolaze temeljitu provjeru kvalitete

Glasnogovornik anglo-švedske AstraZenece rekao je da cjepiva moraju proći temeljitu provjeru kvalitete i ukazao na činjenicu da je tvrtka glavni igrač u podržavanju aktivnosti cijepljenja u siromašnijim zemljama. Uz uključene donacije iz bogatih zemalja, COVAX je distribuirao više cjepiva AstraZeneca od bilo kojeg drugog cjepiva.

- AstraZeneca je globalno isporučila 2,6 milijardi doza cjepiva, od kojih je otprilike dvije trećine otišlo u zemlje s niskim i nižim srednjim dohotkom - naglasio je glasnogovornik. Na navode da cjepiva u zemlje dolaze pred istek roka trajanja naveo je da gotovo devet od deset doza ima rok trajanja od najmanje dva i pol mjeseca, "što je u skladu s ostatkom naših opskrbnih lanaca".

Od ukupnih doza s isteklim rokom oko 1,3 milijuna bili su AstraZeneca, 280.000 Johnson & Johnson, 15.000 Moderna i 13.000 ruski Sputnik, pokazuje dokument. COVAX je rekao da od siječnja više neće prihvatiti cjepiva s rokom trajanja kraćim od dva i pol mjeseca. Ipak, Benin je primio 80.400 doza AstraZeneca od COVAX-a 30. siječnja, a rok bi trebao isteći za manje od mjesec dana od primitka - 28. veljače. 

VIDEO Plenković najavio: Smanjujemo stopu PDV-a na higijenske uloške i tampone

Komentara 4

KI
kimi
13:26 16.02.2022.

Pa ispadoše Afrikanci mnogo pametniji od ostatka sveta. Najniža stopa cepljenih, najmanje obolelih a btw neće da budu deponija medicinskog otpada koji im bogate države velikodušno doniraju.

V0
Vlaskoulicanec3.0
12:53 16.02.2022.

Sve političare treba u zatvor zbog pronevjere novca poreznih obveznika kroz kupovinu ogromnih i nepotrebnih količina "cjepiva" za koje je netko kasirao dobru proviziju....

WT
WTF!
15:27 16.02.2022.

Afrikanci žele ostati zdravi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije