Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aleksandra Jerkov:

'Šešelja se nisam bojala ni devedesetih, a ne bojim ga se ni sada'

Aleksandra Jerkov
Foto: Branimir Bradarić
18.04.2018.
u 23:02

“Kolega Žigmanov danima je meta radikala i najrazličitijih uvreda na nacionalnoj osnovi u Skupštini, na što zastupnici nisu reagirali”

Radikala se nisam bojala ni devedesetih, kada su bili puno strašniji i brojniji, pa ih se ne bojim ni danas. To je poruka svim građanima koji se usude dignuti glavu i reći nešto što nekima ne odgovara – komentirala je jučer govor mržnje u Narodnoj skupštini Srbije zastupnica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov (35). Ona je ovaj tjedan bila meta lavine uvreda i prijetnji koje su joj uputili zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS) i njihov čelnik Vojislav Šešelj.

Do najnovijeg govora mržnje u Skupštini Srbije, kada se spominjala “kurva ustaška”, došlo je nakon što je Jerkov stala u zaštitu predsjednika Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislava Žigmanova, koji je i jedini Hrvat u Skupštini Srbije.

– Kolega Žigmanov danima je meta radikala i najrazličitijih uvreda na nacionalnoj osnovi u Skupštini, na što predsjednica Skupštine i ostali zastupnici nisu reagirali. Pitala sam i što će učiniti s mandatom Vojislava Šešelja koji je pravomoćno osuđen na deset godina zatvora i po našim zakonima ne smije biti zastupnik – rekla je Jerkov.

Aleksandra Jerkov
1/5

Nakon toga su joj zaprijetili da dobro pripazi jer bi joj idućih dana mogli “polomiti njušku”. Smatra da je nazvana ustaškinjom vjerojatno radi prezimena koje “nekima ne odgovara”.

– U Srbiji su našim vlastima puna usta dobre suradnje s Hrvatskom, a s druge strane jedini zastupnik hrvatske nacionalnosti danima je izložen uvredama i govoru mržnje na koje nitko ne reagira pa ni predsjednica Skupštine Maja Gojković, koja se susrela s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Od Maje Gojković i ne očekujem zaštitu sve dok se pretvara da su riječi SRS-a i Šešelja usamljeni izgred, a ne zajednički projekt SRS-a i vladajuće Srpske napredne stranke – rekla je Novosađanka Jerkov, profesorica srpskog jezika i lingvistike i magistra europskih integracija te zastupnica u Narodnoj skupštini Srbije od 2007.

Tijekom posjeta Beogradu na govor mržnje radikala u Skupštini reagirao je jučer – prije nego što je zbog Šešeljeva izgreda prekinuo posjet – i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je rekao da se radi o neprihvatljivim izjavama te poručio da ritam boljim odnosima dviju država neće davati oni koji žele povratak na staro. Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov kazao je da se radi o riječima koje mogu imati velike neželjene posljedice za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Komentara 109

Avatar komentatorx
komentatorx
23:24 18.04.2018.

Svaka čast ovoj gospođi.

BH
Bunjevac=Hrvat
23:14 18.04.2018.

Podrška ovoj plemenitoj ženi!

Avatar heyhay
heyhay
23:30 18.04.2018.

čubasti ga se boji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije