Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
150. ROĐENDAN

Seli iz malog Desnog Trebarjeva: Izložba o Stjepanu Radiću u srcu Praga

Foto: Kulturni centar braće Radić
1/3
13.07.2021.
u 23:30

Na izložbi će biti izložen i metak kojim je okončan Radićev život 1928. godine

Izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” sutra će biti otvorena u Pragu, a priprema je Kulturni centar braće Radić, koji djeluje u rodnom mjestu braće Radić – Desnom Trebarjevu, nedaleko od Siska.

Muzej iluzijske umjetnosti

Riječ je o izložbi koja je u lipnju bila postavljena u Kulturnom centru u povodu obilježavanja 150. rođendana velikog hrvatskog političara i književnika, a sada se seli iz malog Desnog Trebarjeva u veliki Prag, u kojem je Radić živio i djelovao. Zahvaljujući pomoći Hrvatsko-češkog društva i njegova predsjednika Marijana Lipovca te ravnateljice Muzeja iluzijske umjetnosti Prag Lidije Kovarik, a pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, izložba će od 14. srpnja privremeno nastaniti praški Muzej iluzijske umjetnosti.

Otvorenju zakazanom za 19 sati nazočit će i veleposlanica RH u Češkoj Ljiljana Pancirov. Izložba koju je u Kulturnom centru braće Radić postavio Ivica Valent, muzejski savjetnik Gradskog muzeja Sisak, u Prag će donijeti mnogo zanimljivih eksponata, poput metka kojim je okončan buran i plodonosan Radićev život atentatom u beogradskoj Skupštini 1928. godine, dok će od originalnog postava nedostajati bista Stjepana Radića iz Ureda predsjednika RH te Radićeva posmrtna maska.

– Pražani će moći pobliže upoznati Stjepana Radića, ali i tradicijski duh njegova rodnog kraja, jer u Muzej iluzijske umjetnosti stižu i velike fotografije koje prikazuju kako su se obavljali radovi u polju prije 150 godina, kako se prala odjeća na Savi, zatim brojni uporabni predmeti iz toga razdoblja te tri posavske narodne nošnje – naglasila je ravnateljica Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev.

Radić je nakon protjerivanja s Pravnog fakulteta u Zagrebu zbog akcija protiv vlasti školovanje 1893. godine nastavio u Pragu, odakle je također protjeran. Idealizirao je Čehe kao najnapredniji i najkulturniji slavenski narod, zadivljen time što su Česi imali razvijeno gospodarstvo, bankarstvo i školstvo, iako su imali mnogo manju autonomiju od Hrvatske.

Tijekom školovanja u Pragu upoznao je i svoju buduću suprugu Mariju Dvořákovu, s kojom se dopisivao na češkom i hrvatskom jeziku sve dok, unatoč protivljenju svojih obitelji, nisu ozakonili svoju vezu. Marija Radić svesrdno je podržavala svog muža, pretipkavala je njegove rukopise i pripremala ih za objavu, a uspješno je vodila i njihovu Slavensku knjižaru u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici, kojom je bračni par Radić stekao egzistencijalnu samostalnost uvelike zahvaljujući blagonaklonosti čeških knjižara.

Grad koji ga je obilježio

U Prag se vratio zajedno sa suprugom nakon što je okončao svoje školovanje u Parizu te je u to vrijeme surađivao s listovima Česká revue, Osvěta, Rozhledy, Radikální listy, Samostatnost i Slovanský přehled. U Pragu objavljuje i knjigu Současné Chorvatsko, koja sadrži dijelove njegova završnog rada na Slobodnoj školi političkih znanosti u Parizu.

– U godini koju je Skupština Sisačko-moslavačke županije proglasila godinom Stjepana Radića, on će opet biti prisutan u gradu i zemlji koji su uvelike obilježili njegov život. Ponosni smo i zadovoljni što smo ovom izložbom, koja će u Pragu biti otvorena do 10. kolovoza, podsjetili javnost na važnost političara koji je snažno i duboko utjecao na političku i kulturnu povijest Hrvatske, ali i okolnih zemalja – naglasila je ravnateljica Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev.

VIDEO Sve više turista dolazi na Rastoke, prozvali ih Male Plitvice

Ključne riječi

Komentara 1

MI
Mikula2
10:45 14.07.2021.

Hvala Bogu!Nije nikada kasno iako bi možda bilo bolje da je izložba održana za 90tu godišnjicu 2018.Onda smo bili skoro pa uvjereni da je Hrvatska zaboravila svoga velikana,jer nekoliko tihih komemoracija tada održanih dojmilo se kao blijedo sječanje na povijesnu veličinu ovoga hrvatskog mučenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije