Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasilni incident

Umjetnika na splitskoj Rivi kamenovali tijekom performansa

Foto: Facebook/HULU Split
11.07.2021.
u 12:58

Performans "Opća jadikovka" umjetnika Marka Markovića u petak navečer u Splitu prekinut je nakon što ga je jedna od osoba iz publike gađala kamenom.

Hrvatski likovni umjetnik Marko Marković u petak je na splitskoj Rivi izveo performans “Opća jadikovka” u sklopu svoje istoimene izložbe. Marković u sklopu je performansa, kao humorističnog oblika građanskog neposluha, pozvao sve zainteresirane građane da mu se pridruže u masovnom jadikovanju, jaukanju i zapomaganju.  No, performans je naprasno prekinut nakon što je nepoznata osoba iz publike umjetnika koji je stajao na balkonu jugoistočne kule Dioklecijanove palače, gađala kamenom, što je zabilježeno i na snimci izvedbe.

U priopćenju HULU Split, organizatora događaja i izložbe "Opća jadikovka", navode kako osuđuju svaki oblik nasilja te se zahvaljuju građanima koji su stali u zaštitu umjetnika tijekom incidenta.

“Ovo nas kao nacionalno strukovno udruženje likovnih umjetnika iznimno brine”, kazali su.

Komentara 45

DU
Deleted user
13:34 11.07.2021.

Možda je ovaj barba sa kamenom izveo svoj perfomans sa radnim nazivom “Kako se riješiti kmečanja “

PE
Pericabad
13:21 11.07.2021.

Neki umjetnik mu se ocito "umjetnicki" kriticki izrazio na izvedbu, hahahaha

Avatar horuk
horuk
13:38 11.07.2021.

Ok, jadikovanje je u nas vec preslo u mentalni sklop i folklor. Da svaki dan ima pecenje, vina i kolaca nasi bi jadikovali da bas svaki dan ima svega, sto je svakako gadna stvar. Ali da ovaj umjetnik koji poziva na tradicionalno jadikovanje sada jadikuje jer ga kamenuju mi je opet nekako oksimoronski paradokson.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije