Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stjepan Radić - jučer, danas, sutra

Stjepan Radić ponovno u srcu Praga - izložba iz Desnog Trebarjeva seli u glavni grad češke

izložba
Foto: Kulturni centar braće Radić
1/4
12.07.2021.
u 13:43

Riječ je o izložbi koja je u lipnju bila postavljena u Kulturnom centru, povodom obilježavanja 150. rođendana velikog hrvatskog političara i književnika, a sada seli iz malog Desnog Trebarjeva u veliki Prag u kojem je Radić živio i djelovao.

Izložba "Stjepan Radić - jučer, danas, sutra" u srijedu će biti otvorena u Pragu, a izložbu priprema Kulturni centar braće Radić koji djeluje u rodnom mjestu braće Radić - Desnom Trebarjevu, nedaleko Siska.

Riječ je o izložbi koja je u lipnju bila postavljena u Kulturnom centru,  povodom obilježavanja 150. rođendana velikog hrvatskog političara i književnika, a sada seli iz malog Desnog Trebarjeva u veliki Prag u kojem je Radić živio i djelovao.

Zahvaljujući pomoći Hrvatsko-češkog društva i njegovog predsjednika Marijana Lipovca te ravnateljice Muzeja iluzijske umjetnosti Prag Lidije Kovarik, a pod pokroviteljstvom Sisačko- moslavačke županije, izložba će od 14. srpnja privremeno nastaniti praški Muzej iluzijske umjetnosti. Otvorenju zakazanom za 19 sati, nazočit će i veleposlanica RH u Češkoj, Ljiljana Pancirov.

Izložba koju je u Kulturnom centru braće Radić postavio Ivica Valent, muzejski savjetnik Gradskog muzeja Sisak, u Prag će donijeti mnoštvo zanimljivih eksponata poput metka kojim je okončan buran i plodonosan Radićev život atentatom u beogradskoj skupštini 1928. dok će od originalnog postava nedostajati bista Stjepana Radića iz Ureda predsjednika RH te Radićeva posmrtna maska.

"Pražani će moći pobliže upoznati Stjepana Radića, ali i tradicijski duh njegovog rodnog kraja jer u Muzej iluzijske umjetnosti stižu i velike fotografije koje prikazuju kako su se obavljali radovi u polju prije 150 godina, kako se prala odjeća na Savi, zatim brojni uporabni predmeti iz toga razdoblja te tri posavske narodne nošnje." - naglasila je ravnateljica Kulturnog centra braće Radić, Jasmina Jovev.

Radić je nakon protjerivanja s Pravnog fakulteta u Zagrebu zbog akcija protiv vlasti školovanje 1893. godine nastavio u Pragu otkud je također protjeran. Radić je idealizirao Čehe kao najnapredniji i najkulturniji slavenski narod zadivljen time što su Česi imali razvijeno gospodarstvo, bankarstvo i školstvo, iako su imali mnogo manju autonomiju od Hrvatske. Tijekom školovanja u Pragu upoznao je i svoju buduću suprugu Mariju Dvořákovu s kojom se dopisivao na češkom i hrvatskom jeziku sve dok, unatoč protivljenju svojih obitelji, nisu ozakonili svoju vezu. Marija Radić svesrdno je podržavala svog muža, pretipkavala je njegove rukopise i pripremala ih za objavu, a uspješno je vodila i njihovu Slavensku knjižaru u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici kojom je bračni par Radić stekao egzistencijalnu samostalnost uvelike zahvaljujući blagonaklonosti čeških knjižara.

U Prag se vratio zajedno sa suprugom nakon što je okončao svoje školovanje u Parizu te je u to vrijeme surađivao s listovima Česká revue, Osvěta, Rozhledy, Radikální listy, Samostatnost i Slovanský přehled. U Pragu objavljuje i knjigu Současné Chorvatsko koja sadrži dijelove njegova završnog rada na Slobodnoj školi političkih znanosti u Parizu.

Izložba će u Pragu biti otvorena do 10. kolovoza.

Komentara 1

BA
Barbasmora
23:16 12.07.2021.

Cio svit slavi od Boga izabran CRO narod i svakog Croata posebno! Tako se ljudi klanjajo Samom Bogu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije