Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Seks-skandal odgodio književnog Nobela

U 75 godina dugoj povijesti nagrada nije dodijeljena sedam puta, a razlozi su bili ratovi ili nedostatak kandidata. Ovo je prvi skandal
05. listopada 2018. u 08:34 2 komentara 313 prikaza
Jean Claude Arnault
Foto: Reuters/PIXSELL

Švedska akademija imala je jedno od najutjecajnijih književnih tijela u svijetu jer upravo njezinih 18 članova svake godine odlučuje o tome tko će dobiti Nobelovu nagradu za književnost. Iz njezina članstva nije moguće izaći, kada ste izabrani u njega, članstvo je doživotno. Štoviše, toleriraju se i izostanci, poput onih Lotte Lotass, švedske književnice koja kontakta s Akademijom nije imala od 2016. godine. Akademija će takvim članovima radije ostaviti status neaktivnog člana kako ugled ustanove ne bi bio narušen.

Donald Trump i Kim Jong-un 331 kandidat Nobelova nagrada za mir: velik broj kandidata, velika neizvjesnost

Tako je to bilo do ove godine kada je Lotass u svibnju iskoristila svoju priliku i napustila Akademiju.

Napastovao i princezu

Kralj Carl XVI. Gustav promijenio je pravila i dozvolio da članovi Švedske akademije daju ostavke, a izbora nije ni imao. Situacija je kulminirala do skandala i tako ove godine, prvi put nakon 75 godina, Nobelova nagrada nije dodijeljena.

Naime, među članovima Švedske akademije je i Katarina Frostenson, švedska pjesnikinja i književnica, izabrana u to tijelo 1992. godine. Udana je za francusko-švedskog umjetničkog fotografa Jean-Claudea Arnaulta koji je u tamošnjim kulturnim krugovima stekao ozbiljan ugled. Toliki da je mogao doći i u blizinu princeze Victorije. Toliko blizu da ju je 2006. uhvatio za stražnjicu na primanju Akademije.

Jean Claude Arnault | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

 

Članovi kraljevske obitelji, naime, redovito nazoče sastancima Akademijinih članova, ali princeza Victorija nije kod Arnaulta imala poseban tretman niti on ima fetiš na plavu krv.

Čovjek je seksualni predator, a u studenom 2017. godine 18 ga je žena u utjecajnom Dagens Nyheteru optužilo za seksualno napastovanje.

I to u razdoblju od dva desetljeća.

Nobelova nagrada za fiziku nobel za fiziku Njihovo otkriće donijelo je pravu revoluciju! Evo o čemu je riječ

Akademija je odmah reagirala te je s njime prekinula sve poslovne veze. Provedena je i interna istraga koja je pokazala i druge grijehe: Arnault je otkrio imena sedam laureata Nobelove nagrade za književnost, među kojima su i Bob Dylan 2016. godine i Harold Pinter 2005. Na tome je i dosta zaradio jer se na nagradu za književnost i kladio. Nakon tih otkrića troje je članova Akademije izabralo da više ne sudjeluju u njezinu radu.

Broj je aktivnih članova tako pao na tek deset jer, osim Lotass, troje je članova ranije odabralo da se izuzmu od rada Akademije, nakon što je ona odbila pružiti javnu podršku Salmanu Rushdieju nakon prijetnje ajatolaha Homeinija, a jedan je član odustao i 2004. zbog protivljenja da se nagrada dodijeli Elfriede Jelinek.

Tasuku Honjo i James P. Allison dobili Nobelovu nagradu za medicinu Medicina Tko su dobitnici Nobelove nagrade: Uspjeli su otkloniti kočnicu imunosustava

Dvije godine zatvora

Kako je potrebno 12 članova da bi se izabrali novi, kralj više nije imao izbora. Švedska se akademija iz časnog tijela koje dodjeljuje najznačajniju nagradu pretvorilo u ruglo, stoga je dopustio da se promijeni status, članovi daju ostavku, a umjesto jednog sljedeće će se godine dodijeliti dva Nobela za literaturu. Ako se sve, naravno, sredi.

Prvi preduvjet ostvaren je. Jean-Claude Arnault osuđen je ovog tjedna na zatvorsku kaznu od dvije godine te novčanu kaznu od 115.000 švedskih kruna. Samo je jedan od 18 slučajeva uspio doći do suca, a i tamo je usvojena tek jedna od dvije optužbe.
Nobelova nagrada za književnost do sada nije dodijeljena u sedam navrata.

Bilo je to zbog svjetskih ratova ili je objavljeno kako se nije pronašao dovoljno dobar autor za nagradu. Samo jednom, 1935., ostalo je neobjavljeno zašto nije proglašen Nobelov laureat za književnost. A sada, prvi, valjda i zadnji put u povijesti, nagrada nije dodijeljena zbog seksualnog skandala.

Cosby stigao na sud: Ima nekontroliranu potrebu zlostavljati mlade žene

Jean Claude Arnault
1 / 5
Bill Cosby
Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • Avatar mofo
    mofo:

    To kad se krema pravi da bira kremu, a ono ustvari sve smrdi na nešto drugo....

  • Toni70:

    Akademija je odmah reagirala te je s njime prekinula sve poslovne veze. Čim su saznali da je tip jak i da voli mnoge žene . Akademij j shavtila da su sada daleko moderni i u svjetu i super priznati Gay ... prikaži još!ay tipovi . O njima se ne piše ili "( ne smije ) koliko su oni aktivni i koliko muških osoba su uhvatili za međunožje da vide sa kim imaju posla ! Inače vidimo kad se Babetine pojave i pohvale kako su bile jako interesantne i blizu prominenciji . To je odmah osuda bez suda ( Demokracija to podržava kriv si čim imaš spolovilo netreba sudska presuda ne terba nikakv dokaz ni ništa već padju presude jer je.eš zakon o nevinosti muškaraca u demonkraciji za ku.ac. . Jer oni bi smo jedno a babe bi da se prave nevine i one su željele kao cure smo ono drugo Gay prijatelje To svi znaju pa i u političke svrhe iskorištavaju . Eno svjedoka iskre njaka da da da je mi tri samo krali krali ali sve smo Ivi Sanaderu dali kao zadnjoj budali ..... A koliko još budala ima koji vjeruju da je pošteno odmah čovjeka osuditi i to bez suda i da se čuje njega . Tako i ovdje funkcionira podmukla demokracija jer su svi ostali fine ne hebači Gayeri koji žene ne pipnu jer je to ženama smo odgovara . One koje znaju da je tip imao 12 prije njih sigurno je nesretnik koji želi nju novu da samo gleda spreda .............