Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PACIJENTI IMAJU ODGOVORNOST'

Šefica onkologije o slučaju Budak: Mi svi u bolnici smo užasnuti, ovaj linč je više nego prostački

Zagreb: Održana tribina "Covid-19 i mentalno zdravlje onkoloških bolesnika"
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
19.02.2023.
u 20:04

Dr. Vesna Ramljak, voditeljica odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju u KBC Sestre milosrdnice, na svom je Facebook profilu opisala proceduru koju prolaze pacijentice kod kojih se sumnja na rak dojke

Proteklih nekoliko dana Hrvatska prati priču Line Budak, žene koja tvrdi da joj nitko u zagrebačkoj Klinici za tumore sedam mjeseci nije rekao da boluje od karcinoma dojke. Dokumentacija nije dostavljena njoj niti njenom liječniku, a nije je bilo niti u sustavu e-Građani. Iz bolnice su kratko priopćili da sve činjenice utvrđuje Inspekcija ministarstva zdravstva i Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a Sestre milosrdnice, a reagirao je i Vili Beroš koji je obećao da će se gospođi osobno ispričati ako nešto nije napravljeno kako treba.

Cijelu situaciju odlučila je na svom Facebook profilu komentirati i dr. Vesna Ramljak, voditeljica odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju u KBC Sestre milosrdnice. Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

Potaknuta gnusnim optužbama , insinuacijama i neznanjem želim objasniti na koji način i kako se radi u mojoj bolnici Klinici za tumore:

Pacijentica sa suspektnim mamografskim ili UZV nalazom ili u slučaju da je nešto napipala se javlja u kiruršku ambulantu naše bolnice. Tada kirurg, nakon pregleda procijeni koje pretrage pacijentica treba učiniti. Ako se radi o nalazu suspektnom na malignitet upute su vrlo jasne: MR, core biopsija tumora i markacija klipsom, RTG pluća, UZV abdomena, pregled ginekologa plus UZV, KKS, CEA, Ca15-3. Na svakoj povijesti bolesti na kojoj su napisane upute što treba napraviti jasno piše: KONTROLA ovdje s nalazom, tada prikaz na onkološkom konziliju.

Core biopsiju nastojimo učiniti što prije jer se nalaz obično čeka 2 tjedna kako bi apsolutno izašli u susret pacijentici i skratili vrijeme pretraga. MR se kod žena koje menstruiraju radi u prvom dijelu ciklusa, kod menopauzalnih žena se može napraviti bilo kad a kod žena koje imaju neredovit ciklus se može napraviti vrlo brzo nakon nalaza biopsije. Ako je nalaz maligan, MR se napravi nevezano za menstrualni ciklus kod istih žena. U slučaju da radiolog nije zadovoljan slikovnom kvalitetom nalaz se može ponoviti. U tom slučaju nam je bitan broj telefona pacijenta. Sve pretrage kombiniramo na način da pacijenti budu što brže obrađeni.

Kada se učini biopsija dojke istovremeno s radi i UZV obje aksile i vrata te napravi punkcija pod kontrolom UZV suspektnih limfnih čvorova ako je to potrebno. Pacijentici se uz opširno objašnjene sestre da papir s uputama i brojem telefona na koji treba nazvati za dva tjedna kako bi provjerila da li je patohistološki nalaz gotov. PHD nalaz se ne daje pacijentici nego se šalje u kiruršku ambulantu gdje će kirurg razgovarati s pacijenticom i objasniti joj nalaz i daljnji protokol. Biopsija i punkcija su dvije različite dijagnostičke metode. Ako je punkcija limfnog čvora bila negativna tj. maligne stanice nisu nađene, to znači da nema metastaze ali i dalje pacijentica može imati karcinom dojke.

Ostali nalazi se podižu na porti. Sestra na šalteru ne zna da li se radila biopsija ili ne, i ako je se pita da li su to svi nalazi ona će nakon provjere koje sve nalaze pacijentica treba, odgovoriti pozitivno ili negativno. Ako je se pita za PHD nalaz ista će odgovoriti da je nalaz kod liječnika koji ju je poslao na core biopsiju.

Iskreno mi je žao što je očito došlo do komunikacijske pogreške ali pacijenti moraju biti svjesni da osim što imaju sva prava moraju imati i dužnosti te zrelost i odgovornost prema sebi, svom tijelu i svojoj bolesti.

Svakom pacijentu su date i više nego jasne upute što da radi i kud da ide. U ovoj bolnici radim preko 30 godina i nikad, ali nikad se nije dogodilo da nam pacijenti dolaze 7 mjeseci nakon dijagnostičkih pretraga i da nemaju pojma niti sumnju da eventualno boluju od maligne bolesti.

Koliko se protokolno ispravno radi može se vrlo lako provjeriti kod tisuća pacijentica koje su prošle kroz našu bolnicu.
Mi svi u bolnici smo užasnuti jer u ovim uvjetima radimo najbolje što možemo, svi volimo i poštujemo dr. Andreja Rotha i ovaj linč na kolegu je više nego prostački! Ne lamačite jezičinama uzalud i bespotrebno!

VIDEO Mladi liječnik na prosvjedu protiv spalionice Rebro: 'Ideja ovog projekta štetna je za ljudsko zdravlje'

Komentara 68

LI
liliZG
23:55 19.02.2023.

eto riješenje misterija.........ona došla nakon tjedan dana a dotični nalaz se izdaje nakon 2 tjedana...... .......................ali ima jedna istina koju sam doživjela baš vezano uz dojke. kada sam prošla 50g. dobila sam poziv za mamografiju na teret zdravstva, koverta u kojoj je lijepo pisalo u koliko sati koja rengenologija i upitnik , isto tako , ako ne mislite dolaziti nazovite taj i taj broj. ja došla na svoj termin a ambulanta prazna, i pitam doktoricu , pardon, radite? nema nikoga, i kaže ona, eto vi ste nam prva koja je došla , tri koje su trebale biti ispred mene nisu se pojavile, a niti prva iza mene , al ona se nada da će doći još netko.... eto , termini rezervirani, doktori čekaju , a nitko se ne pojavi na besplatnu mamografiju , ali im nije teško platiti između 70-100€ u poliklinikama....... žalosno.....

DU
Deleted user
08:47 20.02.2023.

Da je naše zdravstvo savršeno, nije, ali da medicinsku skrb maksimalnu primaju i oni koji u zdravstvo nisu uplatili ni dinara, ni hrda, ni kune, ni eura, a kriče. Onog trenutka kada ću sa svojom iskaznicom doći u zdravstvenu ustanovu i dobiti uslugu sukladno mom doprinosu, to će biti zdravstvo, a ne ja četrdeset godina plaćam to, još nemam otvoren karton i dođem na hitnu zbog povrede noge, oni naplatiše intervenciju, jer nemam dopunsko, a prošao i rat i dao sve što jedan čovjek može dati ovome društvu. U isto vrijeme moj susjed Jura samo loče oko kvartovskih vrata, nema 5 godina staža, no ima osiguranje, pa i dopunsko plaćeno od države išao je stotinu puta na šivanje, bez da je platio jednu kunu, hitna ga vozala kao krnjevala bez iti jedne kune troška za njega. Jebeš ovaj sustav!

PO
poluvodič
08:01 20.02.2023.

Većina ljudi ne vodi ozbiljnu brigu o svom zdravlju, imam takvih u obitelji koliko hoćeš. Ja sam na strani liječnika u ovom pitanju jer polazim od samog sebe: idem dakle na pregled, radi se o pregledu koji može nažalost donijeti kobne vijesti.. Čekam koliko da saznam rezultate? Najdalje 2 tjedna sam strpljiv, a onda zovem svaki dan ili idem u bolnicu svaki dan dok ne dobijem što želim jer se radi o ozbiljnom pregledu!!!! Jer me pobogu zanima hoću li umrijeti ili ne. Sorry, uvijek sam na strani malog čovjeka ali u ovom slučaju nema opravdanja. Tko zdrav u glavi čeka pola godine da bi mu se servirali nalazi.. U tom vremenu još bi i privatno otišao , ma skočio bih i do Njemačke da me tamo pregledaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije