Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.08.2017. u 11:24

Premijer Plenković sada mora balansirati između HNS-a koji tobože traži što hitnije micanje ploče iz Jasenovca i braniteljske populacije koja ploču ne da, ali tako je to kad se problem odgađa.

Kada su pripadnici HOS-a u Jasenovcu postavili spomen-ploču poginulim suborcima s tog područja, najbliži suradnici premijera Plenkovića komentirali su da ta ploča s pozdravom “Za dom spremni” u grbu HOS-a nije veličanje ustaštva, nego spomen na branitelje koji su izgubili živote. Htjeli su time poručiti da Plenkovićeva ekipa koja je u desnim krugovima percipirana kao “flah” i više centristički, ili čak lijevo orijentirana, “diše hrvatski”.

Međutim, u pozadini se krila politička slabost premijera koji, nesiguran u svoju snagu u braniteljskoj i desnijoj populaciji, nije donio političku odluku da se ploča, koja je očito iz provokacije postavljena baš nedaleko od bivšeg ustaškog logora u Jasenovcu, odmah makne. Kada se Plenković s pločom nije odmah obračunao, ona ga je dočekala kao potencijalna mina u novom političkom braku s HNS-om. I bilo je smiješnih ideja, nastalih u kuhinji HDZ-a i HNS-a, da se pripadnike HOS-a pokuša nagovoriti da sami maknu ploču s pozdravom “ZDS” i stave novu, ali bez ustaškog pozdrava.

Sve su to petljanja u koja se premijer ne treba upuštati, on je ploču trebao riješiti odmah ili neka sada čeka povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, koje je sam osnovao, i neka prema njihovim smjernicama Vlada i Sabor mijenjaju zakone i odrede sankcije za isticanje simbola totalitarističkih režima. Upravo je takvo rješenje u intervjuu Večernjem listu najavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, jasno rekavši da sada u zakonu nema uporišta se da spomen-ploča sa spornim pozdravom makne.

HOS je, zaista, još devedesetih godina, a i kasnije, svoju udrugu legalno registrirao upravo sa “ZDS” u amblemu. Pripadnici HOS-a pod tim su grbom išli u rat, ginuli i nema razloga da sami iz njega miču “ZDS”. Ali nisu ni smjeli provocirati postavljanjem ploče baš u Jasenovcu. Premijer Plenković sada mora balansirati između HNS-a koji tobože traži što hitnije micanje ploče iz Jasenovca i braniteljske populacije koja ploču ne da, ali tako je to kad se problem odgađa.

Komentara 135

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
11:35 26.08.2017.

Plenkovic mora prvi rjesit one koji PALE HRVATSKU a ploca je od HOS-a a ne od Plenkovica...

CE
cenzura
12:20 26.08.2017.

Znateli li Vi "cijenjena novinarko" tko je branio Jasenovac 1991-e?? Znate li tko su branitelji sa spomen ploče koji su dali život da bi ste Vi i slični Vama mogli pljuvati po kostima poginulih??? Znate li Vi i Vama sličnii da su ti ljudi imali obitelji i da su život dali za ovu zemlju??? Kako Vas nije sram nazivati "provokacijom" postavljanje spomen ploče braniteljima HOS-a???? Kako Vas nije sram stvaljati u isti kontekst branitelje HOs-a i ustaše??? Kako Vas nije sram što uopće postojite i pišete ovakve gadosti???

LO
lojtra1
12:17 26.08.2017.

Ovaj kontroverzni i blago rečeno provokativni članak želi nam objasniti da su branitelji HOS-a namjerno, iz provokacije otišli poginuti u Jasenovac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije