Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Premijer je ploču HOS-a u Jasenovcu morao riješiti odmah

Premijer Plenković sada mora balansirati između HNS-a koji tobože traži što hitnije micanje ploče iz Jasenovca i braniteljske populacije koja ploču ne da, ali tako je to kad se problem odgađa.
26. kolovoza 2017. u 11:24 135 komentara 3663 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Kada su pripadnici HOS-a u Jasenovcu postavili spomen-ploču poginulim suborcima s tog područja, najbliži suradnici premijera Plenkovića komentirali su da ta ploča s pozdravom “Za dom spremni” u grbu HOS-a nije veličanje ustaštva, nego spomen na branitelje koji su izgubili živote. Htjeli su time poručiti da Plenkovićeva ekipa koja je u desnim krugovima percipirana kao “flah” i više centristički, ili čak lijevo orijentirana, “diše hrvatski”.

Konferencija Plenković smatra kako diplomaciji treba vratiti zasluženo mjesto u hrvatskom društvu

Međutim, u pozadini se krila politička slabost premijera koji, nesiguran u svoju snagu u braniteljskoj i desnijoj populaciji, nije donio političku odluku da se ploča, koja je očito iz provokacije postavljena baš nedaleko od bivšeg ustaškog logora u Jasenovcu, odmah makne. Kada se Plenković s pločom nije odmah obračunao, ona ga je dočekala kao potencijalna mina u novom političkom braku s HNS-om. I bilo je smiješnih ideja, nastalih u kuhinji HDZ-a i HNS-a, da se pripadnike HOS-a pokuša nagovoriti da sami maknu ploču s pozdravom “ZDS” i stave novu, ali bez ustaškog pozdrava.

Sve su to petljanja u koja se premijer ne treba upuštati, on je ploču trebao riješiti odmah ili neka sada čeka povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, koje je sam osnovao, i neka prema njihovim smjernicama Vlada i Sabor mijenjaju zakone i odrede sankcije za isticanje simbola totalitarističkih režima. Upravo je takvo rješenje u intervjuu Večernjem listu najavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, jasno rekavši da sada u zakonu nema uporišta se da spomen-ploča sa spornim pozdravom makne.

HOS je, zaista, još devedesetih godina, a i kasnije, svoju udrugu legalno registrirao upravo sa “ZDS” u amblemu. Pripadnici HOS-a pod tim su grbom išli u rat, ginuli i nema razloga da sami iz njega miču “ZDS”. Ali nisu ni smjeli provocirati postavljanjem ploče baš u Jasenovcu. Premijer Plenković sada mora balansirati između HNS-a koji tobože traži što hitnije micanje ploče iz Jasenovca i braniteljske populacije koja ploču ne da, ali tako je to kad se problem odgađa.

Grabar-Kitarović: 'Vanjska politika se kreira u Zagrebu, a ne u Bruxellesu' vatrogasci Obećali nagrade Vlada mora naći novac za 4500 vatrogasaca koji su gasili Dalmaciju Andrej Plenković Kratak komentar Plenković komentirao prijavu protiv 18-godišnjaka koji je vikao 'HDZ, lopovi'
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar beskucnik
  beskucnik:

  Plenkovic mora prvi rjesit one koji PALE HRVATSKU a ploca je od HOS-a a ne od Plenkovica...

 • cenzura:

  Znateli li Vi "cijenjena novinarko" tko je branio Jasenovac 1991-e?? Znate li tko su branitelji sa spomen ploče koji su dali život da bi ste Vi i slični Vama mogli pljuvati po kostima poginulih??? Znate li Vi i Vama slični ... prikaži još!i da su ti ljudi imali obitelji i da su život dali za ovu zemlju??? Kako Vas nije sram nazivati "provokacijom" postavljanje spomen ploče braniteljima HOS-a???? Kako Vas nije sram stvaljati u isti kontekst branitelje HOs-a i ustaše??? Kako Vas nije sram što uopće postojite i pišete ovakve gadosti???

 • lojtra1:

  Ovaj kontroverzni i blago rečeno provokativni članak želi nam objasniti da su branitelji HOS-a namjerno, iz provokacije otišli poginuti u Jasenovac?