Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI DOZNAJE

SDP zbio redove i prelomio. Na izbore u Splitu ide Davor Matijević: 'Ne želimo ponoviti istu pogrešku'

Split: Ivica Puljak i predstavnici stranaka u Gradskom vijeću nakon zajedničkog sastanka dali su izjave za medije
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
11.04.2022.
u 09:32

Tko je kandidat s kojim splitska ljevica namjerava vratiti birače koje im je ''oteo'' Ivica Puljak?

Splitski SDP će, doznaje u ponedjeljak Večernji list, na novim izborima u Splitu vjerojatno kandidirati 37-godišnjeg Davora Matijevića, dosadašnjeg gradskog vijećnika i tajnika podružnice u Splitu. 

Matijević bi službenu kandidaturu trebao obznaniti uskoro, ali prvo kao kandidat treba biti potvrđen na tijelima stranke odnosno na Predsjedništvu splitskog SDP-a koje će se sastati danas poslijepodne. 

Ovakav ishod znači da kandidat ipak neće biti novoizabrani predsjednik splitskih socijaldemokrata Damir Barbir

Kako smo doznali od izvora iz te stranke, Damir Barbir neće ići u kandidaturu jer je riječ o izvanrednim izborima koji bi se trebali održati u lipnju. To znači da će kampanja biti kratka i energična, a na lokalnoj i nacionalnoj sceni Matijević ipak ima veću vidljivost iz jednostavnog razloga što je aktualni gradski vijećnik, bivši potpredsjednik splitske organizacije te član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske. 

Osim toga Damir Barbir predvodnik je nove generacije socijaldemokrata koja se tek treba samoostvariti. On će, izglednije je, svoju šansu tražiti na idućim parlamentarnim izborima i novom ciklusu lokalnih izbora, a i uživa veliku podršku predsjednika stranke Peđe Grbina

Inače, Matijević je član SDP-a od 2008. godine, a u stranci je prošao sve instance. Zaposlen je u splitskoj Stanoupravi u tehničkom sektoru i predsjednik je splitskog kotara Blatine dva mandata zaredom. Inače, riječ je o splitskoj četvrti u kojoj je Matijević uspješno razbio dominaciju HDZ-a i ostvario nesumnjivo dobre rezultate. Na Blatinama je uveo besplatni internet, kompletno obnovio sportski centar, omogućio besplatna mjesta za parkiranje... 

U Gradsko vijeće ušao je na lokalnim izborima prošle godine zajedno s Goranom Koturom te Antom Franićem koji je ujedno bio i kandidat SDP-a, ali je ubrzo zbog neslaganja s vodstvom napustio stranku i postao nezavisni vijećnik.

U splitskom parlamentu Matijević je statistički bio najaktivniji vijećnik s najviše javljanja i predloženih inicijativa. Zalagao se za izgradnju krematorija na Lovrincu, predlagao je pet lokacija za izgradnju POS-ovih stanova, predlagao je osnivanje fonda za medicinski potpomognutu oplodnju, a prošli su i njegovi prijedlozi za olakšavanje života osobama s invaliditetom. 

Matijević je ujedno i jedan od rijetkih gradskih vijećnika koji je više puta artikulirao ideju o izgradnji spomenika Miljenku Smoji na Matejuški.

"Matijević je mlad, radišan i ostvario je dobre rezultate te ga Splićani jako dobro poznaju. Izvrsno poznaje propise i komunalne probleme. Kod njega je važna i činjenica što je terenski čovjek s energijom, a to će u nadolazećoj kampanji biti od iznimne važnosti", kaže naš izvor iz splitskog SDP-a, dodavši da Matijević nije čovjek koji bi se primarno bavio ideologijom nego projektima. 

"On je socijaldemokrat, ali može dobro zagrabiti u dio centra pa čak i jednog dijela desnice. Ideologija mu je potpuno sekundarna, što je i poželjno kad je riječ o lokalnim izborima. SDP je, bez obzira na sve, ipak druga najveća stranka, a Split drugi najveći grad u Hrvatskoj. Neuspjeh s prošlih lokalnih izbora ne smije se ponoviti", dodaje naš sugovornik koji je uvjeren da SDP sada može računati na barem četiri ili pet mandata u Gradskom vijeću.

"Naše tradicionalno biračko tijelo iz primorskih četvrti i šireg centra grada nam je vjerno, ali SDP mora vratiti birače koje je ljevici uzeo Ivica Puljak. To su mladi i urbani ljudi te razočarani socijaldemokrati koji bi sada trebali vidjeti da Ivica Puljak ipak nema snagu uskočiti na teren SDP-a. Podizanje nekoliko štandova i rezanje stupića po Splitu građanima ne jamči bolji i kvalitetniji život. Puljak u godinu dana nije realizirao nijedan veliki projekt koji bi bio opipljiv građanima. U Splitu je gorući problem stambeno pitanje. Cijena kvadrata probila je 5000 eura. Mi ne želimo gledati kako naši mladi bježe u Solin ili Kaštela. Imamo gotov projekt za izgradnju POS-ovih stanova. Imamo i paket mjera socijalne politike koji bi se odnosio na najsiromašnije i na umirovljenike. Imamo rješenja za prometnu, turističku i zdravstvenu infrastrukturu. To su teme koje zanimaju birače. U Splitu se treba početi graditi i pretvoriti ga u istinski modernu i otvorenu mediteransku metropolu", kaže naš sugovornik. 

Podsjetimo, SDP-ovci su bili dio Puljkove većine sve dok ih on prije nekoliko mjeseci nije otjerao iz koalicije optuživši upravo Matijevića za političku trgovinu. Ipak, SDP mu je nastavio pružati podršku od projekta do projekta. Tu izjavu Ivica Puljak u eteru je više puta ponovio, a posljednji put nedavno u emisiji Nedjeljom u 2. Zbog toga je Matijević najavio pravne korake.

"Podići ću tužbu protiv gradonačelnika Puljka za kazneno djelo klevete zbog izrečenog u emisiji Nedjeljom u 2, gdje me optužio da sam ga ucjenjivao tražeći direktorsko mjesto u splitskoj Stanoupravi. Također ću podići i privatnu tužbu za naknadu štete čiji ću iznos darovati u humanitarne svrhe. Kako ovo nije prvi put da Puljak kleveće, nemam druge mogućnosti nego se zaštititi pravnim putem. Političari moraju pokazati ozbiljnost u kampanjama i preuzeti odgovornost za javno izrečene riječi", kazao je Matijević prošlog ponedjeljka. 

Napomenimo kako se novi lokalni izbori u Splitu događaju nakon što je Ivica Puljak sa svojim zamjenicima Bojanom Ivoševićem i Antonijem Kuzmanićem podnio ostavke. Ostavke su podnijeli nakon što je Puljak izgubio većinu u Gradskom vijeću jer su mu svi partneri otkazali suradnju zbog optužnice koju je DORH podigao protiv Ivoševića nakon prijetnji novinarki Slobodne Dalmacije. Puljak se nije htio odreći tog političkog utega nego je izazvao nove izbore vjerujući da će na njima opet pobijediti. 

Na izbore za gradonačelnika ići će se sigurno u lipnju, a vjerojatno i za izbore za Gradsko vijeće koje bi se trebalo raspustiti na sjednici 26. travnja kad najmanje 16 vijećnika podnese ostavku. 

Komentara 8

BE
bezvrijedanyugodinar
10:23 11.04.2022.

SDP, Možemo, RF i još nekoliko stranka, koje nemaju ni malo nacijalnog i domoljubnog zanosa. Njima zivjet u Hr je kazna

TA
Tackrla
12:18 11.04.2022.

Ima mnogo beskorisnih parazita u Hrvatskoj ali ovi su sam vrh.

MD
Mr.Dave
17:02 11.04.2022.

Uhjleb iz stanouprave. Koje su tamo svili gnijezdo, a da ne govorim da su preko svojih članova od običnih voditelja zgrada napravili kriminal i pljačkali stanare namještajući projekte od obnove zida do zamjene žarulje naplaćujući trostruke iznose od realnih..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije