Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRILI ZLODJELA

Schönborn optužio Sodana za zataškavanje pedofilskog skandala

Angelo Sodano
AFP
09.05.2010.
u 11:46

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn je izjavio kako je Sodano zataškao slučaj seksualnog zlostavljanja djece za koji je bio optužen bivši bečki nadbiskup Groer. Schönborn optužuje Sodana i da je uvrijedio žrtve svećenika pedofila

VATIKAN – Teško sučeljavanje na vatikanskom vrhu zbog slučajeva pedofilije u Katoličkoj crkvi.

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn optužio je bivšeg papinskog državnog tajnika kardinala Angela Sodana za zataškavanje skandala pedofila u Crkvi i vrijeđanja žrtava svećenika pedofila. Schönborn je izjavio kako je Sodano zataškao težak slučaj seksualnog zlostavljanja djece za koji je bio optužen bivši bečki nadbiskup Hans Hermann Groer. Osim toga Schönborn optužuje Sodana i da je uvrijedio žrtve svećenika pedofila kada je kazao kako su njihova svjedočenja "brbljanje".

Taj Schoenbornov napad na donedavnog najvišeg predstavnika Vatikana je dokaz postojanja dvije struje na vrhu Katoličke crkve. Jedna je odlučna u želji da se slučajevi svećenika pedofila raščiste i izbaci prljavštinu iz Crkve, dok su drugi zabrinuti za sliku koja se može stvoriti o Crkvi u javnosti zbog tih slučajeva pa bi sve htjeli zataškati. Sadašnji istup Schönborna ocijenjuje se kao potpora Benediktu XVI. u borbi protiv šutnji o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane svećenika.

Schönborn je optužio Sodana na dan (subota) u kojem je papa Benedikt XVI. prihvatio ostavku biskupa bavarskog grada Augsburga, Waltera Mixa (69) protiv kojeg, zbog zlostavljanja djece, istragu vodi njemačko tužiteljstvo.

Sodano je prije 15 godina zabranio uspostavu istražne komisije o slučaju Groera, rekao je kardinal Schoenborn, učenik i prijatelj Benedikta XVI., koji je na Cvijetnu nedjelju već optuživao vrh rimske kurije za zataškavanje slučajeva pedofilije, a sada je prvi puta u javnost izašao s imenom i to bivšeg vatikanskog državnog tajnika.

Hansa Hermanna Groera je 1995. optužio njegov bivši učenik religijske škole u Hollabrunnu da ga je više puta seksualno zlostavljao. Slučaj je izašao u javnost, a kardinal Joseph Ratzinger, tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere i budući Papa, je htio rasčistiti slučaj i imat nultu toleranciju prema pedofiliji u Crkvi. No, tada je bio u manjini u rimskoj kuriji. Sodano je spriječio daljnje produbljavanje slučaja plašeći se negativnog učinka na image Crve, a svjedočenja žrtava svećenika pedofila okarakterizirao kao obična brbljanja.

Benedikt XVI. je u subodu prihvatio ostavku biskupa njemačkog grada Augsburga, Waltera Mixa, predstavnika konzervativne struje njemačke crkve, optuženoga za zlostavljanje djece. Predsjednik Njemačke biskupske konferencije monsignor Zollitsch i minhenski nadbiskup Reinhard Marx, savjetovali su u travnju ove godine Mixu da odustane od svojeg položaja. Mixa je 21. travnja uputio pismo ostavke u Vatikan koju je sada prihvatio Papa prema članku 401., točke 2. kanoskog zakona koja predviđa prihvaćanje odlaska u prijevremenu mirovinu (od dobne granice za mirovinu biskupa, odnosno 75 godina) u slučajevima bolesti ili "drugih teških razloga".

Mixa je optužbe negirao priznavši jedino da je pljusnuo neko djete još dok je bio svećenikom. Udario sam neko djete prije 20 ili 30 godina kada je to bila normalna stvar, opravdavao se Mixa.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
12:19 09.05.2010.

Epa braco hrvati da li razmisljate da promenite veru. ili cete da vam i dalje ophode decu takozvani bozji izaslanici .A mozda ih treba spaliti kao sto je crkva spaljivala vestice

AG
Agramer198
17:57 09.05.2010.

aha misliš \"promenimo veru\" tak da imamo bradonju koji stoji u grmlju i dira se na djecu kao što je bil slučaj sa pravoslavnim svećenikom prije nekog vremena.. daj šuti i pokrij se po glavi. Srbija je zemlja sa najviše sotonjara i kultova po glavi stanovnika u Europi, brini se ti za svoje probleme da vam tam ne pojedu \"decu\"...

DS
dubina-sirina
19:59 09.05.2010.

Karta za raj se ne moze kupiti, niti se moze naukom zasluziti. Danonocno mozes citati takozvane svete knjige i pridrzavati se svake rijeci iz istih, ako te Christ ne pronadje nista ti ne vrijedi (kameno srce, zle misli itd.) Ovi smradovi iz vjerskih institucija nista sa bogom nemaju, ustvari nitko do samog kraja nema nista sa bogom (vragu svi pripadamo)! Pocelo je budjenje, ulazak svetog duha u ovaj svijet se trenutno desava, dobra srca su se pocela buditi i preostaaje im odmor do Christovog dolaska...pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije