Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sberbank: Žalit ćemo se na osporavanje potraživanja

Osporeno je tražbina u vrijednosti od 16,54 milijarde kuna, a među njima su i one Sberbanka
09. studenoga 2017. u 19:47 15 komentara 1040 prikaza
sberbank
Foto: Reuters/PIXSELL

Sberbank će se žaliti na odluku suda u Londonu, koji je priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru, odgovorili su iz ruske Sberbank na upit Hine, a iz te su banke u priopćenju najavili i žalbu na odluku izvanrednog povjerenika kojom je osporeno potraživanje te banke prema Agrokoru i njegovim ovisnim društvima.

Ante Ramljak TABLICE TRAŽBINA Objavljen popis: Evo koliko i kome duguje Agrokor

"Sberbank će se žaliti na odluku suda. Današnju odluku suda u Londonu nećemo komentirati", kratko su odgovorili iz press službe ruske Sberbanke na upite Hine kako komentiraju odluku suda u Londonu te činjenicu da izvanredna uprava Agrokora osporava potraživanja te banke za koja su pokrenuti sudski postupci.

Iz Sberbanka su se potom oglasili i priopćenjem u kojem ističu da je ta banka "neugodno iznenađena objavom izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka po kojoj je Sberbanci osporeno potraživanje".

Nesporno je i javno poznato da Sberbank ima potraživanje prema Agrokoru te povezanim i ovisnim društvima, o čemu je i sam izvanredni povjerenik nebrojeno puta govorio u medijima tijekom proteklih sedam mjeseci, navode iz te banke.

Ističu i kako je Sberbank "prijavila svoje potraživanje na zakonom propisan način, s dokumentacijom kojom dokazuje osnovanost i visinu svog potraživanja".

sberbank
1 / 14
tražbine

"Svi, pa tako i Sberbank, imaju pravo poduzimati sve pravno dopuštene mjere, pred bilo kojom jurisdikcijom, bilo u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, za zaštitu svojih legitimnih interesa. Nitko, samo zbog te činjenice, ne smije biti diskriminiran niti, temeljem navedenog, smije ili može uskratiti priznavanje tražbine", navodi se u priopćenju.

Sberbank će, "nažalost, protiv ovakve odluke mora podnijeti žalbu, što će, po našem razumijevanju, samo produžiti cijeli postupak i uzrokovati dodatne troškove", zaključuje se u priopćenju.

Izvanredna uprava Agrokora danas je na konferenciji za novinare izvijestila kako je ukupno priznala 41,2 milijarde kuna tražbina vjerovnika i dobavljača prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, a osporila 16,5 milijardi kuna. U tom iznosu osporenih tražbina najveći iznos, 9,3 milijarde kuna odnosi tražbine oko kojih se vode sudski postupci, od čega se 7,4 milijarde kuna odnosi na osporavanje zbog dvostruke litispendncije (vodi se više ovršnih postupaka), što je oko iznosa koji se odnosi na potraživanja Sberbanka.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak također je izvijestio da je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokor tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave.

Sberbank, koji prema Agrokor ima 1,1 milijardu eura potraživanja, pokrenuo je arbitražu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a može se žaliti na odluku suda u Londonu, koji je priznao 'lex Agrokor'.

Ramljak je kazao kako mu predstavnici te banke u današnjem razgovoru nisu najavili žalbu, ali i kako je siguran da će se žaliti.

Odgovarajući na niz novinarskih upita o Sberbanku, njihovim potraživanjima i odluci suda u Londonu, Ramljak je više puta ponovio kako će se, ako se steknu pravni uvjeti da se osporene tražbine priznaju, one i priznati te kako smatra da je ukupni dug Agrokora 58 milijardi kuna.

Također je više puta ponovio i kako postoji naznaka s njihove strane da su spremni za kompromis. "Postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, da sjednemo za stol i dogovorimo korake u nastavku procesa. Mislim da postoji dobra volja s njihove strane", kazao je Ramljak.

Pojasnio je i kako nakon odluke suda u Londonu postupak arbitraže koji je Sberbank pokrenuo u Ujedinjenom Kraljevstu staje i Sberbank se može vratiti na sud u Zagrebu ili se odlučiti za ovrhu imovine Agrokora u zemljama koje nisu priznale 'lex Agrokor' odnosno u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. "Naše analize govore da je ukupan iznos koji bi Sberbank tako, pod uvjetom da bude uspješan u svim tim postupcima, mogao naplatiti između 110 i 115 milijuna eura. Mi ćemo se braniti", rekao je Ramljak, dodajući da bi u slučaju dogovora mogli naplatiti veći iznos.

Agrokor EUROPSKA KOMISIJA: Hrvatska raste, ali rizik Agrokora još postoji, i 2019. ćete se tek vratiti na BDP prije krize Zdravko Marić 'PROSJEČNO ZADUŽIVANJE' Marić o poreznom dugu Agrokora: Još jednom je potvrđeno da sam govorio istinu Ante Ramljak IZVANREDNI POVJERENIK Ramljak: Prestanite od Sberbanka raditi monstruma
(SP)SPAIN-MADRID-FOOTBALL-UEFA CHAMPIONS LEAGUE-REAL MADRID VS LIVERPOOL
'MALO' SU POGRIJEŠILI
Kako prežaliti Modrića? Od 'najgoreg' pojačanja do najboljeg igrača na svijetu
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Avatar Zgubider.
  Zgubider.:

  Ovi bi opet jamili, al s Rusima neće to samo tako ići...

 • Deleted user:

  Lešinarski fondovi podržavaju 'poznanika' Ramljaka i neče se žaliti

 • Sve je uzalud:

  .......Ramljače mogao bi ti negdje naškoditi čaj.....sa posebnom aromom......