Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sarkozy u nenajavljenom posjetu Iraku, želi jaču suradnju

10.02.2009.
u 08:38

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je u utorak nenajavljeno posjetio Bagdad, pohvalio je dobru organizaciju pokrajinskih izbora u Iraku s kojim Francuska želi surađivati.

- Pokrajinski izbori bili su vrlo uspješni - rekao je Sarkozy novinarima na zajedničkoj konferenciji s iračkim predsjednikom Džalalom Talabanijem u Bagdadu.

Francuska podupire proces nacionalne pomirbe u Iraku s kojim želi surađivati "u gospodarstvu, energetici, građevinarstvu, ustroju policije, sigurnosti i iračkih vojnih snaga", rekao je Sarkozy.

U listopadu su dužnosnici dviju zemalja potvrdili da pregovaraju o prodaji francuskog oružja Iraku, prvi put nakon 1990. godine kada je Pariz prekinuo opskrbu tadašnjem režimu Sadama Huseina.

Sarkozy je u utorak prvi put posjetio Irak nakon 2003., kada su američke snage svrgnule Huseina s vlasti, vojnom intervencijom kojoj se Francuska protivila.

Sarkozyjev posjet izraz je želje da se Francuska više uključi u obnovu poslijeratnog Iraka.

- Reći ću francuskim tvrtkama koje posluju u Iraku da moraju raditi bez prestanka - rekao je Sarkozy te poručio da je miran Irak u interesu Europe.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije