Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Neodlučni za 5 zvijezda’

Parlamentarni izbori u Italiji: Povratak otpisanoga Berlusconija?

Silvio Berlusconi
Foto: IPA/PIXSELL
04.03.2018.
u 08:26

Danas se u Italiji održavaju izbori za 18. parlament nakon Drugog svjetskog rata, a ankete pokazuju da bi mogli biti najneizvjesniji u povijesti i donijeti pat-poziciju

Današnji izbori u Italiji za 18. parlament nakon Drugog svjetskog rata mogli bi imati najneizvjesniji ishod. Ne samo što se ne može predvidjeti mogućeg pobjednika, već se, vjerojatno, ni poslije njih neće znati kako će biti sastavljena vlada. Parlamenti, dosadašnjih 17, u prosjeku su trajali kraće (51 mjesec umjesto puni petogodišnji mandat, 60 mjeseci) zbog kriza vlada kojih je bilo ukupno 64.

Novi izborni zakon

No, nikada kao sada tri aktera, dvije koalicije (lijevog i desnog centra) i jedna stranka (Pokret 5 zvijezda-M5s), nisu bili toliko izjednačeni. Toliko se pažnje poklonilo parlamentarnim izborima da se gotovo zaboravilo da se danas glasuje i za obnovu vlasti u dvjema regijama: Lombardiji (više od 10 milijuna stanovnika) i Laziju (šest milijuna stanovnika).

Silvio Berlusconi
1/6

Neizvjesnom ishodu rezultata pridonio je i novi izborni zakon usvojen u studenome 2017. koji je uveo mješoviti sustav. Svi čelnici – Luigi Di Maio, premijerski kandidat M5s, Matteo Renzi, čelnik Demokratske stranke (PD), te Silvio Berlusconi, lider pokreta Naprijed Italijo i desnog centra, izjavljuju da će pobijediti, te da nakon izbora neće koalirati sa sada suparničkim strankama.

U ovoj predizbornoj kampanji bilo je više anomalija nego “normalija”. Berlusconi je, primjerice, sudjelovao u predizbornoj kampanji kao vođa desnog centra i bio u svim mogućim TV emisijama, a zbog presude za kurupciju oduzeta su mu i građanska prava da bira i bude biran. Zatim je bilo nerealnih prijedloga kao što su pretjerano spuštanje poreza, pa čak uvođenje jedinstvene porezne kvote ili plaće za nerad...

Od PD-a se odvojila struja i osnovala stranku Slobodni i jednaki na čelu s dosadašnjim predsjednikom Senata Pietrom Grassom (članovi su bivši komunisti i čelnici PD-a Pierluigi Bersani, Massimo D’Alema…), jer smatra Renzijevu politiku previše desnom, a onda je kao prvu stvar predložila ukidanje plaćanja sveučilišta za sve studente. Već sada oko 30% studenata ne plaća školarinu, i to oni koji imaju indikator ekvivalentne ekonomske situacije (ISEE) u obitelji manji od 14.000 eura godišnje (dakle oni slabijeg imovinskog stanja), zatim oni koji su maturirali s najvišom ocjenom, stipendisti itd.

Ukinuti školarinu

Dakle školarinu plaća bogatiji sloj, a ljevica bi to sada i njima ukinula.

Za razliku od uobičajene prakse, odnosno kada se raspušta parlament i vlada podnosi ostavku, te ostaje obavljati samo operativne poslove, vlada Paola Gentilonija, u dogovoru sa šefom države Sergiom Mattarellom, nije dala ostavku. Mogla bi vladati dok se ne pronađe nova ili do novih parlamentarnih izbora.

Komentara 14

SM
san.martino
11:09 04.03.2018.

Ameri biraju trumpa,talijani berlusconija,rusi putina a hrvati hdz... Ljudi su ovce.

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
11:12 04.03.2018.

Gospodo i drugovi. Berlusconi ce glatko pobijediti ali nece moci preuzeti vlast radi pravomocna presude. To ga bas i nije briga. Italija ima izbjeglica preko nosa i narodu je dosta. Necu sad o silovanjima, pljackama, opcoj nesigurnosti, zlocinima izbjeglica ovdje govoriti. Pa ni u zagrebu nije bas sigurno da te nece neki zamraceni lupnuti i silovati pa s tobom u savu. Glatka pobjeda Berlusconija usprkost svim sorosevim podmetanjima.

MA
Marko1337
11:42 04.03.2018.

Italija je najbolji primjer da je u većini europskih zemalja demokracija lakrdija, kao i kod nas sa bezbrojnim strankama i strančicama koji nemaju veze sa demokracijom, razni zidovi, mostovi, pametni, glupi ... Treba slijediti primjer SADA-a gdje su dvije strankeke i nema nikakvih koalicija, gdje se zna koja je stranka preuzela državu, koja je vodi i odgovara za svoje postupke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije