Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tribina u Sarajevu

Islam ima svoje mjesto u pluralističkom društvu, a nasilje nema veze s vjerom

džamija
Foto: Ilustracija: Grgur Zucko/PIXSELL
02.02.2016.
u 15:47

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić suglasan je kako se ekstremizam može sprječavati samo dijalogom.

Islam je religija koja je po svojoj biti otvorena za razmišljanja drugih i drugačijih i stoga za njega ima mjesta u svakom pluralističkom društvu, a dijalog o tome najbolji je odgovor svakoj vrsti ekstremizma i zagovarateljima nasilja koje se provodi u ime vjere, istaknuto je na tribini održanoj u utorak u Sarajevu u organizaciji međunarodne zaklade "Društva zajedničkih vrijednosti".

Ovo su stajalište, na tribini pod naslovom "Nova generacija demokracije i međureligijski dijalog-odgovor na nasilje", iznijeli ugledni muslimanski intelektualac i ravnatelj Aleksandrijske knjižnice Ismail Serageldin i bivši norveški premijer i luteranski pastor Kjell Magne Bondevik. Oni su se, kao i sudionici rasprave iz BiH, suglasili kako je otvorenost i komunikacija jedini stvaran odgovor na izazove suvremenog svijeta opterećenog sve brojnijim i nasilnijim sukobima.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić suglasan je kako se ekstremizam može sprječavati samo dijalogom. Sudjelujući u raspravi istaknuo je kako je ta spoznaja posebice važna za BiH upozoravajući kako se unutar te zemlje stvari mogu lako vratiti unatrag, što bi značilo obnovu sukoba kakve smo vidjeli u prošlosti.

"Ovo je godina koja će pokazati hoće li se stvari pokrenuti u pozitivnom pravcu ili ćemo se vratiti unatrag u povijest", kazao je Ivanić dodajući kako je izazov naći ravnotežu između očuvanja pojedinačnog i kolektivnog identiteta i potrebe zajedničkog života.

Ravnatelj Aleksandrijske knjižnice Serageldin kazao je kako na Zapadu danas dominira nerazumijevanje islama i muslimana. "Dominiraju stereotipi, a terorizam Islamske države (IS), za kojega je odgovorna tek nekolicina ljudi, ostavlja dramatične posljedice", smatra Serageldin, koji drži kako je temeljno pitanje koje je takvo stanje nametnulo ono ima li mjesta za islam u zapadnim demokratskim društvima 

"Postavlja se pitanje mogu li muslimani živjeti zajedno s drugima pod pluralističkim kišobranom", kazao je Serageldin koji je na to pitanje odmah ponudio pozitivan odgovor istaknuvši da je to dio povijesne tradicije. Pojasnio je kako su pluralizam i jednakost pred zakonom te vladavina prava potpuno kompatibilni s islamom, a podsjetio je i kako Kur'an jasno kaže da nema prisile u vjeri. "Vjera je u islamu osobno pitanje odnosa čovjeka prema Bogu, a Kur'an jasno zagovara sužvot i mir", izričit je Serageldin, autor više od stotinu knjiga i počasni doktor desetaka svjetskih sveučilišta.

Ustvrdio je kako sljednici IS-a za svoja nedjelja nemaju nikakva uporišta u islamu kao vjeri te da je ključno to da niti u jednom društvu ne smije biti protežiranja jedne religije nad drugom.

Bivši norveški premijer Bondevik, sadašnji predsjednik Centra za ljudska prava u Oslu i svećenik po obrazovanju, poznat je po tome što je proveo ustavnu reformu koja je promijenila ulogu Crkve u njegovoj zemlji.

Njegova je ocjena kako su kršenje ljudskih prava i totalitarizmi pojave koje dovode do nasilja i ratova. "U biti demokracije je pitanje podjele moći. Riječ je o tome da se mora slušati glas naroda" , kazao je Bondevik pojašnjavajući kako nije riječ samo o glasovanju nego o kontinuiranom procesu izgradnje demokratskih institucija i demokratskog djelovanja kroz kontinuirani javni dijalog.

Ocijenio je kako je uključivanje manjina pritom veliki je izazov za svako društvo, ali je i lakmus tekst za svaku demokraciju. Kazao je i kako ekstremizam i nasilje nalaze izvorište u tome što se neke skupine osjećaju isključenim iz društva, a pravi odgovor na to je inkluzivno društvo koje uključuje svakog pojedinca. 

>> Militantni ateizam može u ime sloboda jako usmrdjeti demokraciju 

>> Europljani ne znaju razlikovati pravu vjeru od ekstremizma

Komentara 21

DU
Deleted user
18:23 02.02.2016.

"Islam je religija koja je po svojoj biti otvorena za razmišljanja drugih i drugačijih", ???? 12 islamskih zemalja ima smrtnu kaznu za ateizam, ostale teske kazne? Neke imaju i smrtnu kaznu za prakticiranje krscanstva kao sto je S. Arabija... PaPa onda ovako nesto izjaviti???

ZU
zucca
16:49 02.02.2016.

Lazna tribina i uzasno lazan naslov. Sarajevo je naj ne tolerantniji grad , znaju to svi samo se vješto prervaraju. Tu je preko 200 t navijača svemu što dolazi i dešava se u islamskom svijetu, nebitno pozitivno ili negativno.

Avatar kravata
kravata
16:38 02.02.2016.

Ne slazem se sa naslovom jer zlo pocinje od islama, tocno je da od manjeg broja kojih je previse za sve sto se dogada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije