Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Roglić:

'Šansa za nagodbu do 10. srpnja je 50 posto'

Branko Roglić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
25.05.2018.
u 16:36

Način na koji je proveden lex Agrokor i odabir savjetnika ukazuje na pogreške za koje nije nužno kriva Vlada. Puno je neskromnih, kaže Roglić

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, najvećeg distributera u Europi, poznat po tome da širi poslovanje iz vlastite zarade, a ne kreditima, za Večernji list komentira rasplet nagodbe vjerovnika Agrokora. Poručuje da to što će vlasnici biti stranci nije problem te očekuje da će banke brzo prodati koncern.

Vjerujete li da će se nagodba vjerovnika Agrokora postići u zakonskom roku?

Rekao bih da su šanse za nagodbu do 10. srpnja 50 posto. Bit će potrebni veliki napori da se do tog datuma završi cijeli proces. Postoji opcija i produljenja rokova zakona, što je nužno ako se ne osigura nagodba. O alternativi tom procesu ne želim ni govoriti jer može biti pogubna za cijelu ekonomiju.

Kažete da alternative za lex Agrokor nema. Nije li se s vremenom pokazalo da je u zakonu bilo puno propusta?

Intencija zakona bila je da se zaštiti ekonomija od domino-efekta koji se ne bi moglo spriječiti te da se spasi turistička sezona. Posljednju godinu i tri mjeseca tvrtke su trebale iskoristiti za stvaranje dodatnog kapitala, otvaranje novih tržišta i poslovnih odnosa kako bi osigurale dugoročnu održivost i sigurnost radnih mjesta.To se baš i nije napravilo. Način na koji je proveden lex Agrokor i odabir savjetnika u koncernu ukazuje na pogreške za koje nije nužno kriva Vlada. Među tim je savjetnicima puno neskromnih ljudi, a u njihovu je radu nedostajalo transparentnosti.

U finišu postizanja nagodbe otvaraju se privatni sporazumi s pojedinim vjerovnicima dok se druge skupine bune na takav pristup. Hoće li spašavanje Agrokora na kraju platiti porezni obveznici zbog tužbi protiv države?

Meni je od prvog dana bilo jasno da će proces rezultirati brojnim sudskim procesima. Svaki od vjerovnika trebao je pretrpjeti iste otpise, ali da bi se spasila radna mjesta išlo se drugim pristupom. Tu je došlo do neravnoteže, a svaki pojedinačni dogovor s vjerovnicima izazvat će nove tenzije i sudske procese. Porezni obveznici već su platili ceh kraha Agrokora kroz pad vrijednosti dionica i gubitke vrijednosti imovine fondova. Nadam se da neki novi troškovi neće biti plaćeni na račun poreznih obveznika jer je to bila i ideja od početka procesa.

Agrokor će imati strane vlasnike iz financijskog sektora. Može li to biti problem za domaći gospodarski sustav?

Ne smeta mi strano vlasništvo, jer i strani vlasnici moraju zaposliti hrvatske građane i u Hrvatskoj plaćati porez. Banke će imovinu ubrzo prodati, a nadam se da će je prodati onima koji imaju veće kompetencije za vođenje poslovanja od prethodne uprave Agrokora.

Dobavljači traže model naplate i za one među njima kojima su potraživanja vezana uz financijske mjenice. Treba li im pomoći?

Dobavljači su u samom procesu jako dobro prošli. Da se mene pita, ja bih rukovodstva svih tvrtki koje su bile jako izložene smijenio odmah jer se nikada nisu smjeli dovesti u poziciju ovisnosti o jednom kupcu. Tom su poslovnom politikom ugrozili opstojnost svojih kompanija. Ja nikada nisam prihvaćao mjenice jer one nisu dovoljno snažan mehanizam naplate.

Poznati ste kao poduzetnik koji je aktivirao jednu od prvih zadužnica Agrokoru. Nakon vas su to učinile mnoge tvrtke pa je koncern blokiran na više od tri milijarde kuna. Biste li to ponovili?

Naravno! To je bila prava odluka jer ja puštanjem zadužnice nisam branio svoju taštinu i imovinu, nego svoje ljude. Taj novac nije samo moj novac, to je novac ljudi koji rade u mojoj kompaniji. Naplata potraživanja je potpuno ispravan potez i način na koji se posluje u cijelom svijetu. Zadužnica na kraju i služi tome da se vjerovnik uspije naplatiti.

Branko Roglić
1/9
Ključne riječi

Komentara 2

SX
sudbina x
17:25 25.05.2018.

Ovaj Roglić je zbilja pametan..Pa da ste pitali moju baku koja ima osam osnovne i ona bi vam tako rekla...

TT
TTjac
17:46 25.05.2018.

ovo je izmišljeni razgovor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije