Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Saniraju odlagališta vrijedna preko 130 milijuna kuna

Načelnik Semeljaca Grga Lončarević obasuo je riječima hvale Zmajlovića i Mullera jer pomažu njegovoj maloj općini
12. lipnja 2014. u 14:35 2 komentara 303 prikaza
Mihael Zmajlović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Fond za zaštitu okoliša sufinancirat će sanaciju deponija vrijedne više od 130 milijuna kuna, a novac će dobiti Samobor, općina Semeljci i Pakrac. Direktor Fonda Sven Müller, s ministrom Mihaelom Zmajlovićem, danas je Samoboru uručio poziv da dostavi projekt za sanaciju vrijedne 95,7 milijuna kuna, Semeljci su dobili 2,89 milijuna kuna, Pakrac za investiciju vrijednu 34 milijuna kuna od Fonda dobiti 27,2 milijuna kuna.

Načelnik Semeljaca Grga Lončarević obasuo je riječima hvale Zmajlovića i Mullera jer pomažu njegovoj maloj općini.

- Zahvaljujem se uime 4500 ljudi koji će dobiti bolje uvjete življenja. Mi smo na deponiju imali čaki bube koje su bile nepoznanica i biolozima. Ovo je nama šesti ugovor o suradnji s Fondom ili Ministarstvom, u tijeku je potpisivanje ugovora za deponiju koju koristimo i koja će biti reciklažno dvorište - kazao je Lončarević. Za sanaciju odlagališta Stara Ciglana ministar Zmajlović odobrio je da se sredstvima EU fondova financira 85 posto investicije (2,5 milijuna kuna), a Fond će financirati ostatak od 15 posto. Gradonačelnik Pakraca Davor Huška istaknuo je da će sanacija njihovog odlagališta Crkvište biti najveći projekt u njihovom kraju iduće dvije godine te se na njega oslanja u zapošljavanju. Fond će sanaciju Crkvišta sufinancirati s 80 posto iznosa, a ostatak će uložiti Grad. Osim sanacije na toj je lokaciji predviđena izgradnja reciklažnog dvorišta. Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak također je hvalio suradnju s Ministarstvom i Fondom, a istaknuo je da će sanacijom njihovog odlagališta Trebež osim Samoboraca, koristi imati i stanovnici zapadnog dijela Zagreba.

06.05..2014.Perusic- Zatvorena i napustena ciglana Kopitar u Perusicu u kojoj je uskladisten opasan otpad, a dio opasnog otpada je zakopan u bacvama u dvoristu ciglane. Baraka  u kojoj su odlozene bacve nepoznatog sadrzaja. Photo: Boris Scitar/Vecernji li Ekocid Ekodrama u srcu Like: Dončić ciglanu pretvorio u odlagalište otpada otpad Zbog blokade ministarstva Još se ne zna kad će krenuti odlagalište otpada kod Starih Jankovaca

- Na početku sam bio skeptičan imajući an umu suradnju s ostalim institucijama. Mislim da se svi trebaju ugledati na rad Ministarstva i Fonda. Ova je sanacija bitna jer se odlagalište nalazi stotinjak metara od vodocrpilišta Strmec kojim se koristi zapadni dio Zagreba - kazao je Beljak.

Završetak sanacije odlagališta Trebež očekuje se 2016., a EU sredstvima bit će financirano 85 posto vrijednosti projekta. Ministar Zmajlović kazao je da je sanacija odlagališta i prvoklasno gospodarsko pitanje jer svaka tona otpada otvara ili zadržava radno mjesto.

- Sada je oko 6000 radnih mjesta vezano za gospodarenje otpadom, a potencijal je 12000 - kazao je Zmajlović.

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Avatar popušite mi kurac smradovi
    popušite mi kurac smradovi:

    Čupavi dečec je iz kvote "s faksa na posao"

  • hellen3353:

    **Sada je oko 6000 radnih mjesta vezano za gospodarenje otpadom**, Zašto ovakve vijesti ne budu na glavnoj strani Večernjaka. Ovo je za pohvalu i daje volje i nade za život.