Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOND ZA OKOLIŠ

Saniraju odlagališta vrijedna preko 130 milijuna kuna

Mihael Zmajlović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
12.06.2014.
u 14:35

Načelnik Semeljaca Grga Lončarević obasuo je riječima hvale Zmajlovića i Mullera jer pomažu njegovoj maloj općini

Fond za zaštitu okoliša sufinancirat će sanaciju deponija vrijedne više od 130 milijuna kuna, a novac će dobiti Samobor, općina Semeljci i Pakrac. Direktor Fonda Sven Müller, s ministrom Mihaelom Zmajlovićem, danas je Samoboru uručio poziv da dostavi projekt za sanaciju vrijedne 95,7 milijuna kuna, Semeljci su dobili 2,89 milijuna kuna, Pakrac za investiciju vrijednu 34 milijuna kuna od Fonda dobiti 27,2 milijuna kuna.

Načelnik Semeljaca Grga Lončarević obasuo je riječima hvale Zmajlovića i Mullera jer pomažu njegovoj maloj općini.

- Zahvaljujem se uime 4500 ljudi koji će dobiti bolje uvjete življenja. Mi smo na deponiju imali čaki bube koje su bile nepoznanica i biolozima. Ovo je nama šesti ugovor o suradnji s Fondom ili Ministarstvom, u tijeku je potpisivanje ugovora za deponiju koju koristimo i koja će biti reciklažno dvorište - kazao je Lončarević. Za sanaciju odlagališta Stara Ciglana ministar Zmajlović odobrio je da se sredstvima EU fondova financira 85 posto investicije (2,5 milijuna kuna), a Fond će financirati ostatak od 15 posto. Gradonačelnik Pakraca Davor Huška istaknuo je da će sanacija njihovog odlagališta Crkvište biti najveći projekt u njihovom kraju iduće dvije godine te se na njega oslanja u zapošljavanju. Fond će sanaciju Crkvišta sufinancirati s 80 posto iznosa, a ostatak će uložiti Grad. Osim sanacije na toj je lokaciji predviđena izgradnja reciklažnog dvorišta. Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak također je hvalio suradnju s Ministarstvom i Fondom, a istaknuo je da će sanacijom njihovog odlagališta Trebež osim Samoboraca, koristi imati i stanovnici zapadnog dijela Zagreba.

- Na početku sam bio skeptičan imajući an umu suradnju s ostalim institucijama. Mislim da se svi trebaju ugledati na rad Ministarstva i Fonda. Ova je sanacija bitna jer se odlagalište nalazi stotinjak metara od vodocrpilišta Strmec kojim se koristi zapadni dio Zagreba - kazao je Beljak.

Završetak sanacije odlagališta Trebež očekuje se 2016., a EU sredstvima bit će financirano 85 posto vrijednosti projekta. Ministar Zmajlović kazao je da je sanacija odlagališta i prvoklasno gospodarsko pitanje jer svaka tona otpada otvara ili zadržava radno mjesto.

- Sada je oko 6000 radnih mjesta vezano za gospodarenje otpadom, a potencijal je 12000 - kazao je Zmajlović.

Komentara 2

DU
Deleted user
15:01 12.06.2014.

Čupavi dečec je iz kvote "s faksa na posao"

HE
hellen3353
16:01 12.06.2014.

**Sada je oko 6000 radnih mjesta vezano za gospodarenje otpadom**, Zašto ovakve vijesti ne budu na glavnoj strani Večernjaka. Ovo je za pohvalu i daje volje i nade za život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije