Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog blokade ministarstva

Još se ne zna kad će krenuti odlagalište otpada kod Starih Jankovaca

otpad
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
03.04.2014.
u 08:12

Sadašnji deponij kod Vukovara neće još dugo moći primati otpad pa će to biti veliki problem za istok Slavonije

Iako je još prije desetak godina osigurano i razminirano zemljište od 42 hektara kod Starih Jankovaca na kojemu se trebalo graditi suvremeno županijsko odlagalište otpada, zbog blokiranja pripremnih radova prije dvije godine, upitno je kada će se otpad iz cijele Vukovarsko-srijemske županije ovdje dovoziti.

Sadašnji deponij kod Vukovara neće još dugo moći primati otpad pa će to biti veliki problem za istok Slavonije. - Planovima gospodarenja otpadom u Vukovarsko-srijemskoj županiji iz 2008. planirana je izgradnja odlagališta kod Starih Jankovaca i tri godine prije izrađena studija utjecaja na okoliš, a sa svih 26 općina i pet gradova je potpisan ugovor o odvozu smeća.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je preuzeo na sebe financiranje i izradu dokumentacije za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Županije jer bila je ideja da svaka županija ima svoje odlagalište. No, dolaskom tadašnje ministrice zaštite okoliša, Mirele Holy, izrada dokumentacije je stavljena u mirovanje do donošenja nove Strategije gospodarenjem otpadom Republike Hrvatske i od tada sve stoji niti znamo hoće li biti što od našeg odlagališta - kaže Vladimir Smolčić, direktor Eko-sustava, županijske tvrtke za zbrinjavanje otpada. Smolčić dodaje kako se u međuvremenu odustalo od županijskih odlagališta već su ustrojeni regionalni centri za gospodarenje otpadom i sada ih u Hrvatskoj ima pet.

- Jedino naših pet slavonskih županija nije obuhvaćeno i sada ne znamo hoće li biti jedan centar za svih pet županija ili će ih biti dva pa neki kažu čak tri. Koliko mi je poznato, samo smo mi i Osijek zainteresirani za odlagalište s tim da mi imamo riješeno pitanje zemljišta, a Osijek nema riješena imovinsko-pravna pitanja - kaže Smolčić dodajući kako je predviđena investicija kod Starih Jankovaca vrijedna oko 43 milijuna eura i bila bi financirana iz strukturnih fondova EU kao Centar kod Rijeke koji je otprilike veličine i vrijednosti kao onaj kod Starih Jankovaca.

>> Do Božića gotova studija o isplativosti odlagališta otpada kod Vinkovaca

Komentara 1

VE
verica2
11:52 03.04.2014.

Bilo bi dobro da nam novinar pojasni kamo bi odlagalište trebalo "krenuti"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije